GameHorizon.gr

Warhammer: Vermintide 2 Review – ΜΑΓΕΙΑ, ΣΠΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Έχει περάσει καιρός από το Left 4 Dead, έτσι δεν είναι; Την επιτυχία του τίτλου προσπάθησαν να μιμηθούν πολλοί, οδηγώντας και στη δημιουργία νέων genres, όπως το 4v1 που μας παρουσιάζουν παιχνίδια σαν το Evolve και το Friday the 13th. Η ιδέα μιας ομάδας επιζώντων που προσπαθεί να επιβιώσει από ορδές αντιπάλων με μερικές σφαίρες μόνο να τη χωρίζουν από το θάνατο έχει υπερκαλυφθεί, με τα CoD: Zombies, Killing Floor και άλλα να καλύπτουν το αγοραστικό κοινό. Τι γίνεται όμως αν το κοινό θέλει αντί να αποφεύγει τις ορδές να τις πολεμάει κατάμουτρα, με νύχια και δόντια αντί για πολυβόλα και περίστροφα; Εδώ είναι που μπαίνει το Warhammer: Vermintide 2.

Story

Κάτι για έναν στρατό ποντικιών και τους βόρειους που έχουν συμμαχήσει μαζί τους και το chaos και μια Olesya που όλοι προφέρουν “Αλίσα” που δίνει συμβουλές στον ήρωά μας. Το νόημα είναι: Να ένα κάστρο που δουλεύει σαν hub ανάμεσα στα missions, διάλεξε ένα mission, στο καλό.

Vermintide 2

Gameplay

Όπως ήδη αναφέραμε, το session σας κάθε φορά θα ξεκινάει από το κάστρο/βάση σας, όπου βρίσκονται τα διάφορα functions του Vermintide 2, όπως forge για crafting, ένα φαινομενικά άχρηστο potion resupply, ένα practice ring, μέρη για να αλλάξετε τα cosmetic του χαρακτήρα σας, το altar όπου ανοίγετε chests και άλλα. Βέβαια οι developers φαίνεται να ξανασκέφτηκαν το να σας αναγκάζουν να πάτε στο καθένα ξεχωριστά κάθε φορά, γιατί με εξαίρεση την αλλαγή class, όλα τα άλλα μπορείτε να τα κάνετε από το backpack σας με ένα κουμπί.

Διαβάστε επίσης: QUBE 2 review

Στο Vermintide μπορούμε να διαλέξουμε έναν από 5 διαφορετικούς χαρακτήρες (soldier knight, dwarf, elf, witch hunter και pyromancer). Στο παιχνίδι έχουν διαφορετικά ονόματα, αλλά στην ουσία οι δουλειές τους είναι αυτές που φαντάζεστε. Κάθε ένας από τους χαρακτήρες έχει από 3 διαφορετικές κλάσεις να διαλέξει, οι οποίες έχουν διαφορετικά talents και specializations η κάθε μία. Εγώ για να είμαι ειλικρινής έπαιξα μόνο την elf, καθώς σύμφωνα με το character description ήταν αυτή που μπορούσε να τη σκαπουλάρει πιο εύκολα ακόμα και αν τα έκανα μαντάρα, πράγμα που τελικά με έβγαλε ασπροπρόσωπο.

Vermintide 2

Σε περίπτωση που παίξετε την elf, αγνοήστε τη δεύτερη κλάση και παίξτε μόνο την πρώτη στα μεγαλύτερα difficulties και την τρίτη στα πιο χαλαρά, όταν θέλετε να βγείτε πρώτος στο damage. Βέβαια ακόμα και το assassin build της τρίτης class της elf μας δεν μπορεί να κοντράρει την pyromancer σε damage, γιατί όπως και σε όλα τα παιχνίδια του είδους (team fortress 2, killing floor κτλπ), όταν φέρνεις flamethrower στο πεδίο της μάχης απλώς κλέβεις.

Vermintide 2

Ακολουθώντας μια πιο εξελιγμένη φόρμουλα του Left4dead, το Vermintide 2 μας βάζει σε τεράστιες πίστες, όπου συνήθως ο στόχος μας είναι να πάμε από το Α στο Β, σκοτώνοντας οτι βρίσκεται στην πορεία, σε συνδυασμό με περιστασιακές επιθέσεις από ορδές, αν κάτσουμε πολύ ώρα στο ίδιο σημείο. Τα objective του κάθε map μοιάζουν διαφορετικά, αν και είναι στην πραγματικότητα variations του “σκότωσε αυτό”. Από την άλλη το μασκάρεμά τους είναι τόσο καλό, που τις πρώτες 3-4 ώρες παιχνιδιού δε θα το πάρετε καν χαμπάρι.

Vermintide 2

Η ομάδα σας κάθε φορά θα αποτελείται από 4 άτομα, με potions και pickup items να είναι κρυμμένα στην πορεία της εκάστοτε πίστας. Σαν RPG βέβαια, πρέπει να έχετε και ένα διαρκή εξοπλισμό (στην περίπτωση του Vermintide 2 μόνο weapons και trinkets για κάποιο λόγο), τον οποίο μπορείτε να αλλάζετε κάθε φορά απ’το κάστρο, μετά το τέλος του κάθε mission, χρησιμοποιώντας το loot που πήρατε σαν αμοιβή… Και εδώ είναι που το Vermintide 2 δείχνει τα δόντια του.

Το να τελειώσετε απλώς το εκάστοτε mission είναι απλό. Το να βρείτε όλα τα collectibles και να τα κρατήσετε ώστε να πάρετε καλύτερο loot στο τέλος είναι άλλο ζήτημα. Σε κάθε level υπάρχουν κρυμμένα 3 tomes και 2 grimmoires. Τα tome παίρνουν τη θέση που θα είχαν στο inventory σας τα healing potion, οπότε αν κουβαλάτε ένα μην περιμένετε την ώρα της μάχης να μπορείτε να κάνετε quick-heal. Τα grimmoire είναι ο βασικός λόγος για να αποτύχει μια αποστολή, καθώς με κάθε ένα που κρατάει ένα μέλος της ομάδας σας (2 σύνολο σε κάθε level), όλη η ομάδα χάνει από 30% max health. Με δύο grimmoire collected οι παίκτες σας θα έχουν μόλις το 40% της κανονικής ζωής τους για να επιβιώσουν από boss battles, ορδές, και βέβαια την περιστασιακή επίθεση assassin ή leach (έτσι γράφονται in-game), οι οποίοι κάνουν stunlock ένα party member και του ρουφάνε ζωή μέχρι να το σώσουν οι υπόλοιποι.

To Vermintide 2 χάνει σημαντικά από την απουσία single player.

Vermintide 2

Boom! Max rarity chest!

Το Vermintide 2 δεν αστειεύεται με κάτι τέτοια. Νίκησα περίπου το 70% των games μου σύνολο. Τα υπόλοιπα 30% κατέληξαν σε wipes, είτε λόγω των grimmoire, είτε γιατί το παιχνίδι πρέπει ντε και καλά να μας χώσει το πνεύμα της ομαδικότητας μέσα, που σημαίνει οτι αντί για τα υπέροχα προγραμματισμένα και αποτελεσματικότατα botάκια, έπρεπε να ανέχομαι μπετόβλακες που θεωρούσαν καλή ιδέα να παίξουν veteran difficulty για το extra exp, παρόλο που ήταν undergeared as hell. Δυστυχώς αν το Vermintide 2 βρει κάποιον παίκτη με χαρακτήρα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα botάκι από το party σας, θα το κάνει αυτόματα, χωρίς την επιλογή να το σταματήσετε ή έστω και να παίξετε single player με τα botάκια. Δυστυχώς ο μέσος παίκτης δε θα τρέξει να σας βοηθήσει τη στιγμή που σας έχει πιάσει ένας assassin, όταν θα μπορούσε εκείνη την ώρα να ανεβάζει το δικό του kill score ή… Δεν ξέρω… Να χαζεύει το ταβάνι του δωματίου, όπως θα ορκιζόμουνα οτι κάνανε πολλοί από τους συμπαίκτες μου.

Vermintide 2

Πριν πάμε στα τεχνικά, δύο σημειώσεις: Ένα, μου φάνηκε οτι έπαιζε τεράστιο ρόλο το είδος όπλου που χρησιμοποιούσα, καθώς με glaives θα ορκιζόμουνα οτι η απόδοσή μου στα kills ανέβαινε τρελά (κατέληγα συχνά να είμαι πρώτος στο score). Ο συνδυασμός range και radius των glaives έκανε τα υπόλοιπα όπλα επιεικώς άχρηστα σε σύγκριση, οπότε ανεξαρτήτως χαρακτήρα, δοκιμάστε πρώτα όλα τα ήδη όπλων για να δείτε ποιο σας ταιριάζει. Κατά δεύτερον, στην αρχή της εμπειρίας μου με το Vermintide 2, νόμιζα οτι υπήρχαν μόλις 3-4 χάρτες διαθέσιμοι για missions. Ο λόγος, ήταν οτι αυτοί οι 3-4 χάρτες ήταν οι “καλοί” του game, και για αυτό τους προτιμούσαν οι παίκτες Στους υπόλοιπους βρήκα ένα τεράστιο αριθμό προβλημάτων, από maps στους οποίους χάνεσαι λόγω κακού mapping, μέχρι τεράστια invisible wall issues, όπου την πιο κρίσιμη στιγμή καταλαβαίνεις οτι δεν μπορείς να κάνεις άλλο βήμα πίσω ενώ ετοιμάζεται να σε συνθλίψει το boss διότι ένας developer βαριόταν να κάνει αυτά τα κρίσιμα 5-10 εκατοστά προσβάσιμα… Και μόλις φάγατε άλλο ένα wipe.

Διαβάστε επίσης: Warhammer 40k: Dawn of War 3 review

Vermintide 2

Eeew…

Technical

Με βάση αυτό το τελευταίο σχόλιο, ίσως να θεωρήσατε οτι στα τεχνικά το Vermintide 2 χάνει, κάτι που δεν είναι καθόλου σωστό. Προσπερνώντας την τεχνολογία eye-detection, που δεν είμαι σίγουρος γιατί βρίσκονταν εκεί σαν επιλογή ή ποιος θα τη χρησιμοποιούσε, το παιχνίδι διαθέτει πανέμορφα γραφικά, ενώ ταυτόχρονα είναι αναπάντεχα ελαφρύ! Το έπαιξα σε max ανάλυση χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ τα loadings είναι πολύ γρήγορα, τόσο όταν ξεκινάμε όσο και ανά πίστα.

Vermintide 2

Ο ήχος από την άλλη είναι σε μέτρια επίπεδα, με τη μουσική να εντυπωσιάζει με το πόσο… Αδιάφορη είναι, ενώ αντίθετα τα ηχητικά εφέ, αν τα ηχητικά εφέ πιάνουν τους διαλόγους μεταξύ του party, είναι εξαιρετικά. Οι χαρακτήρες θα πετάξουν burns και λογοπαίγνια ο ένας στον άλλο ανάλογα με την κατάσταση. Πχ αν κάποιος δε σημαδεύει στο κεφάλι του boss για ranged attacks, ή αν ένας χαρακτήρας έχει φάει ήδη πολλές φορές revive και χρειάζεται πάλι, θα υπάρξουν διαφορετικές γραμμές διαλόγου στην κάθε περίπτωση, και αυτό βέβαια πέρα από τις exclusive ατάκες που έχει ο κάθε χάρτης. Πέρα από τα dialogues, η βοή του war call όταν επιτίθεται μια αγέλη, ή ο ήχος τον σπαθιών όταν συγκρούονται με πανοπλίες είναι άριστος, βάζοντάς σας full στο κλίμα για σφαγή.

Vermintide 2

Final Verdict

Με το Vemintide 2 ασχολήθηκα 13 ώρες, που έχω την εντύπωση οτι ήταν λίγο παραπάνω απ’όσο χρειάζονταν για να βγάλω τελικό συμπέρασμα, το οποίο είναι καλό σημάδι. Στην τελική, το Vermintide 2 είναι ένα melee-focused Left4dead, με υψηλά production values και ευχάριστη αίσθηση μάχης, αλλά αργά ή γρήγορα θα καταντήσει βαρετό. Αγοράστε το για μερικές ευχάριστες ώρες, αλλά μην περιμένετε να σας κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

8

Ατμόσφαιρα

7.0/10

Graphics

9.0/10

Sound

7.0/10

Gameplay

9.0/10

Θετικά

  • Παραδόξως ελαφρύ στο σύστημα.
  • Όμορφα γραφικά.
  • Μεγάλη ποικιλία διαλόγων.
  • Glaives.
  • Το concept των grimmoires.

Αρνητικά

  • Το κάστρο είναι βαρετό.
  • Μικρό replayability.
  • Πολλά είδη όπλων νιώθουν άχρηστα.
  • Απουσία single player.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Hack&Slash, Action,
Platforms PC, Xbox One, PS 4,
Αρ. παικτών Multiplayer
Εταιρία Ανάπτυξης Fatshark
Εκδότης Fatshark
Διάθεση Steam, PS Store, Xbox Live,
Ημ. Διάθεσης 8 Μαρτίου, 2018

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64-bit Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i7- 3770 @ 3.5 GHz or AMD FX-8350 @ 4 GHz
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce GTX 970/1060 or ATI Radeon R9 series
Χωρητικότητα 45 GB available space

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.