GameHorizon.gr

WARTILE REVIEW – Οι μινιατουρες πανε πολεμο

Κάποια στιγμή σχεδόν μια δεκαετία πριν, η αγαπημένη τότε εταιρεία εκμετάλλευσης της παιδικής μας ηλικίας (γνωστή και ως De Agostini) προσπάθησε πολύ σκληρά να γεμίσει κάθε σπίτι με μινιατούρες της σειράς Lord of the Rings με μια σειρά περιοδικών με την ονομασία “Μάχες στη Μέση Γη”. Το αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι από εμάς να τις βαρεθούμε στα 10 λεπτά, καθώς οι μινιατούρες χρειαζόντουσαν βάψιμο, δημιουργία σκηνικού και τα λοιπά. Κυρίως όμως, βαριόμασταν την όλη διαδικασία του στησίματος, μέτρησης της κίνησης με μεζούρα, να βρούμε ζάρια και πολλά ακόμα. Το Wartile έχει σκοπό να αναπαραστήσει και να μεταφέρει όλο αυτό το συναίσθημα του επιτραπέζιου με φιγούρες στην οθόνη του PC σας, χωρίς Uruk-hai αλλά με Vikings. Τουλάχιστον αυτό ελπίζει πως θα πετύχει.

Story

Ξέρω τι σκέφτεστε, “Vikings έχει, πόσο χάλια μπορεί να είναι το σενάριο;” Η απάντηση φίλε αναγνώστη είναι πολύ χειρότερο απ όσο φαντάζεσαι. Το Wartile πατάει σε αμέτρητα κλισέ που έχουμε δει σε ταινίες και σειρές όπως το Vikings (μόνο που εκεί είναι δέκα φορές καλύτερα) και βάζει τα δυνατά του για να κάνει τους χαρακτήρες όσο πιο πληκτικούς γίνεται. Σκοπός σας είναι να οδηγήσετε μια ομάδα Vikings σε διάφορες αποστολές και να αντιμετωπίσετε εμπόδια όπως Άγγλους χωρικούς, πειρατές και undead Vikings. Από τις δοκιμασίες του θεού Tyr μέχρι την σφαγή μιας αντίπαλης clan για τους πάρετε κάτι ρούνους, κάθε αποστολή θα σας αφήσει με την αίσθηση πως όλο αυτό κάπου το έχετε ξαναδεί, οπότε θα είναι και πολύ εύκολο να προβλέψετε την συνέχεια.

Όσον αφορά τους χαρακτήρες, πιο μεγάλο βάθος θα βρείτε σε μυθιστορήματα των 5 ευρώ παρά εδώ. Οι φιγούρες σας έχουν συνήθως κάποιο μικρό backstory που είναι εντελώς αδιάφορο και πέρα από μερικές κραυγές δεν έχουν κάποια άλλη αλληλεπίδραση με τον κόσμο ή μεταξύ τους. Μετά τις 3 πρώτες αποστολές θα καταλάβετε πως είναι απλώς means to an end και θα τους συμπεριφερθείτε αναλόγως.

Wartile 1

Gameplay

Το Wartile είναι πρακτικά ένα επιτραπέζιο σε υπολογιστή, με όλα τα κακά και τα καλά που μπορεί να προκύψουν. Ξεκινάτε σε ένα τραπέζι στο οποίο μπορείτε να αναβαθμίσετε και να εξοπλίσετε τις φιγούρες σας, να αγοράσετε καινούργιες, να φτιάξετε την ομάδα σας για την επόμενη αποστολή και να δείτε τον χάρτη του κόσμου. Μόλις είστε έτοιμοι και επιλέξετε μια αποστολή, μεταφέρεστε στο ταμπλό της και πρέπει να πραγματοποιήσετε κάποιους στόχους για να προχωρήσετε παρακάτω. Εκτός από το main objective, θα έχετε και κάποια secondary τα οποία θα σας παρέχουν εξοπλισμό, χρήματα και άλλα. Στον δρόμο σας, θα αντιμετωπίσετε διάφορους εχθρούς και χρειάζεται καλή τοποθέτηση των φιγούρων σας για να μην γυρίσει πίσω ολόκληρη η ομάδα σας σε φέρετρα, κάπως δύσκολο ενδεχόμενο καθώς οι αποστολές έχουν ελάχιστη πρόκληση όσον αφορά την δυσκολία τους. Κάπου εδώ εντοπίζεται και ένα μεγάλο σφάλμα του Wartile, η έλλειψη turn-based στοιχείων. Κάθε αποστολή παίζει σε πραγματικό χρόνο και οι κινήσεις των φιγούρων σας περιορίζονται από την εμβέλεια τους και ένα cooldown μέχρι να κινηθούν ξανά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν η ομάδα σας περικυκλωθεί από καμιά ντουζίνα undead Vikings, θα προκύψει χάος καθώς η AI κάνει κινήσεις και επιθέσεις ταυτόχρονα ενώ εσείς πρέπει να δώσετε μια-μια εντολή σε κάθε φιγούρα. Ευτυχώς οι developers σκέφτηκαν να προσθέσουν ένα κουμπί που κάνει τον χρόνο να κυλά πολύ πιο αργά για να σώσουν την κατάσταση, αλλά αυτό δεν σώζει το γεγονός πως ένα επιτραπέζιο είναι στο 90% των περιπτώσεων turn-based.

Όσον αφορά τις φιγούρες σας, η κάθε μια έχει διαφορά στατιστικά, εξοπλισμό, abilities και (ας πούμε) class. Υπάρχουν οι κλασσικοί warriors που γίνονται ιδανικά tanks, archers που αποτελούν την βασική πηγή damage σας και χτυπούν από μακριά και spearmen που βρίσκονται κάπου στη μέση. Με κάθε πετυχημένη αποστολή οι φιγούρες σας αποκτούν κλασσικά experience και ξεκλειδώνουν νέα abilities που θα κάνουν την ήδη εύκολη ζωή σας πιο εύκολη. Επιπλέον μπορείτε να αναθέσετε σε κάθε φιγούρα runes που θα βρείτε στον κόσμο με διάφορα effects όπως παραπάνω health points, παραπάνω damage και τα λοιπά. Τα abilities των φιγούρων σας μαζί με κάποια spells που έχετε στην διάθεση σας αναπαριστώνται με την μορφή καρτών που απαιτούν battle points για να τις ενεργοποιήσετε. Αρκεί απλώς να κάνετε drag and drop μια κάρτα για να δείτε τα αποτελέσματα της.

 

Για παρόμοια στρατηγική εμπειρία με το Wartile, διαβάστε το Torment: Tides of Numenera Review

Wartile 5

Η υπέρτατη απογοήτευση έρχεται όταν διαπιστώσετε πως το balance του παιχνιδιού δεν είναι και ότι καλύτερο. Μόλις ξεκλειδώσετε τον πρώτο σας archer, δεν υπάρχει περίπτωση να τον βγάλετε από την ομάδα σας χάρις στο τεράστιο range και damage του ενώ άλλοι χαρακτήρες όπως μια shaman θα σκονίζονται για πάντα στο εικονικό σας ράφι. Επιπλέον το 1/3 των abilities που έχουν οι φιγούρες σας είναι πρακτικά άχρηστο με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρώτη ability του spearman. Η συγκεκριμένη ability του επιτρέπει να κάνει immobilize έναν εχθρό με range ένα τετράγωνο, δηλαδή εφόσον ο εχθρός είναι ακριβώς δίπλα στον spearman σας γεγονός που την κάνει χρήσιμη μόνο σε περίπτωση υποχώρησης (όχι ότι θα υπάρξει ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά λέμε τώρα).

Technical

Όσον αφορά την εμφάνιση, το Wartile αποδίδει πολύ καλύτερα από το gameplay και το σενάριο του. Κάθε αποστολή είναι μοναδική και τα ταμπλό έχουν πάντα κάτι καινούργιο για να δείτε, από στοιχειωμένα νησιά και δάση γεμάτα θάμνους μέχρι λεηλατημένα χωριά και παγωμένες σπηλιές. Δεν θα χορταίνετε να βλέπετε τους χάρτες των αποστολών ενώ η δυνατότητα να περιστρέψετε την κάμερα θα σας επιτρέψει να τους απολαύσετε σε όλο τους το μεγαλείο. Οι φιγούρες αναπαριστώνται επίσης πολύ όμορφα με την κάθε μια να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ρούχα και χρώματα αν και υπάρχουν κάποια animations στην διάρκεια της μάχης τα οποία φαίνονται λίγο περίεργα, όπως οι επιθέσεις με τσεκούρι.

Wartile 2

Ο ήχος επίσης είναι ικανοποιητικός με πολλά baroque ακούσματα (απλά σκεφτείτε τι ακουγόταν στο Assassin’s Creed: Brotherhood) τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι εντελώς άσχετα με το setting του Wartile. Παρόλα αυτά δεν είναι άσχημα για τα αφτιά σας. Δεν λείπουν διάφορα sound effects όπως χτυπήματα τσεκουριών πάνω σε ασπίδες και βέλη που καρφώνονται σε ξύλο, τα οποία βοηθούν στο να γίνονται οι μάχες πιο ρεαλιστικές. Από την άλλη, υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη voice acting με τους χαρακτήρες σας να γρυλίζουν σαν άνθρωποι των σπηλαίων, κάτι το οποίο κανείς δεν θέλει να δει σε παιχνίδι.

Final Verdict

Δυστυχώς δεν πρόκειται ποτέ να δούμε κάποιον αξιοπρεπή τίτλο που να φέρνει τα board games στα PC μας, κυρίως επειδή είναι διαφορετικά είδη παιχνιδιών και πρέπει να παίζονται σε ανάλογα περιβάλλοντα. Είμαι σίγουρος πως το Wartile σαν κανονικό επιτραπέζιο θα ήταν κλάσης ανώτερο αν κυκλοφορούσε σε physical έκδοση. Αν ψάχνετε για ένα εναλλακτικό strategy και είστε λάτρεις των επιτραπέζιων, δώστε του μια ευκαιρία και μπορεί να σας ικανοποιήσει. Αν όχι προτιμήστε κάτι διαφορετικό, αλλιώς σας περιμένει μόνο πλήξη και τσάμπα χρόνος.

WARTILE

6.6

Γραφικά

8.5/10

Ήχος

7.0/10

Σενάριο

4.5/10

Gameplay

6.5/10

Θετικά

  • Όμορφα Γραφικά
  • Ικανοποιητικός ήχος
  • Καλή απεικόνιση Viking setting
  • Κλασσικό strategy gameplay

Αρνητικά

  • Δεν προσφέρει κάποια καινοτομία
  • Υπάρχουν προβλήματα με το balance
  • Μικρή διάρκεια
  • Έλλειψη multiplayer
  • Φτωχό σενάριο

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Strategy, RPG
Platforms PC
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Playwood Project
Εκδότης Deck13, WhisperGames
Διάθεση Steam
Ημ. Διάθεσης 8 Φεβρουαρίου 2018

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα Windows 7 ή πιο πρόσφατο
Επεξεργαστής Intel dual Core i5 ή ανώτερο
Μνήμη 4 GB RAM
Κάρτα Γραφικών GeForce GTX 560 ή Radeon HD 6870 ή ανώτερη
Χωρητικότητα 10 GB διαθέσιμος χώρος

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!