GameHorizon.gr

Xenoblade Chronicles X – Review

Όταν αγόρασα το Wii U, δεν υπήρχαν αρκετοί τίτλοι που θα έδειχναν σε όλους την δύναμή του. Περιορίστηκα, λοιπόν, στις υποσχέσεις και τις ανακοινώσεις παιχνιδιών – αποκλειστικοτήτων, και είναι αλήθεια ότι το Xenoblade Chronicles X ήταν ένα από αυτά. Πραγματικά, πρόκειται για ένα διαμαντάκι, ένα παιχνίδι που θα έπρεπε κάθε κάτοχος της κονσόλας Wii U να βάλει στη συλλογή του, ή να αποτελέσει λόγο αγοράς της.

Είναι ένα παιχνίδι Open World RPG, που αν το ξεκινήσεις θα πρέπει να βυθιστείς σε ένα κόσμο τεράστιο, με μέρη πανέμορφα και πλάσματα κάθε λογής και μεγέθους. Αυτά θα σε κάνουν να δεις τη δύναμη που έχει η παρεξηγημένη κονσόλα της Nintendo.

Το Xenoblade Chronicles X δεν απαιτεί από τον παίκτη να έχει παίξει το prequel της σειράς στο Wii. Αυτό μας ενθαρρύνει, μιας και οι περισσότεροι που ασχολούνται, ή θα ασχοληθούν μαζί του, δεν έχουν την προηγούμενη εμπειρία. Αν και πρόκειται για ένα JRPG (Banzai Nihon), δεν θα απογοητεύσει κανένα όσον αφορά τον τρόπο μάχης ή τον τρόπο χειρισμού. Η τυπική παρουσία ενός manual (υπάρχει στο game και είναι αλήθεια ότι το συμβουλεύτηκα αρκετές φορές με το gamepad) δεν προσδίδει στο Xenoblade τον χαρακτηρισμό του σκληροπυρηνικού εκπροσώπου της ιαπωνικής σχολής.

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2015 και η υπόθεσή του διαδραματίζεται στον πλανήτη Mira, στον οποίο βρέθηκαν οι άνθρωποι μετά την απόδρασή τους από την κατεστραμμένη Γη. Τη Γη που την διέλυσαν 2 αντίπαλες φυλές εξωγήινων, όταν άρχισαν να πολεμούν κοντά της. Όσοι μπόρεσαν να δραπετεύσουν από τον κλοιό με μεγάλες κιβωτούς άρχισαν να ψάχνουν τον κατάλληλο κόσμο για  μετεγκατάσταση. Στη διάρκεια του ταξιδιού, μετά από μια επίθεση εξωγήινων, η τύχη τους έφερε στον πλανήτη Mira. Έναν πλανήτη, στον οποίο υπάρχουν από μικροσκοπικά έντομα μέχρι τεράστια τέρατα σε μέγεθος λόφου. Σε αυτόν τον κόσμο ερχόμαστε εμείς, παίρνοντας το ρόλο ενός στρατιώτη που ξυπνά από τη σύγκρουση του σκάφους διαφυγής στην επιφάνεια του πλανήτη. Οι επιλογές για τη δημιουργία του χαρακτήρα μας δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο, με πολλές επιλογές προσώπων και άλλων παραμέτρων με αρκετό βάθος. Εδώ ξεκινά η ιστορία, όπου μια πανέμορφη ξανθιά, η Elma, μας ξεναγεί στη νέα πόλη που άρχισαν να κατασκευάζουν οι άνθρωποι, ονόματι NLA (New Los Angeles). Στην πόλη αυτή, όλοι οι διασωθέντες έχουν ένα ρόλο, ανάλογα με τις ικανότητες και τα ταλέντα τους και είναι ελεύθεροι να επιλέξουν σε ποιο τμήμα θα καταταγούν και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Υπάρχει, όμως, και ο στρατός ή η αστυνομία της πόλης που λέγεται Blade, της οποίας τα μέλη έρχονται αντιμέτωπα με όλες τις απειλές του πλανήτη, και είναι και επιφορτισμένα με την εγκατάσταση ειδικών probes εξόρυξης και κατασκόπευσης σε όλες τις ηπείρους του (Primordia, Noctilum, etc) για την συγκέντρωση πληροφοριών και πολύτιμων πόρων. Ο παίκτης θα χρειαστεί σίγουρα να πάρει μέρος σε κάποιο Division της Blade, στα πλαίσια της οποίας θα έχει και κάποια καθήκοντα, όπως αντιμετώπιση εξωγήινων, εγκατάσταση ερευνητικών σταθμών, συλλογή χλωρίδας και πανίδας κ.α.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται μεγάλη ελευθερία στην κίνηση μέσα στον αχανή κόσμο του Xenoblade και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει ο παίκτης από τη μια άκρη του πλανήτη και να φτάσει στην άλλη χωρίς ούτε ένα loading screen, αφού διανυθούν αρκετά χιλιόμετρα περπατώντας ή κολυμπώντας. Υπάρχει, βέβαια, μια κεντρική ιστορία που δίνει πάσα σε παράπλευρες και secondary αποστολές, τις οποίες ο παίκτης καλείται να τις ολοκληρώσει με οποιαδήποτε σειρά. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι η δυσκολία τους είναι τυχαία και περιλαμβάνουν εξόντωση τεράτων, δεινοσαύρων, τεράστιων πουλιών και εντόμων καθώς και εύρεση αντικειμένων, που μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπισθούν και να αποκαλυφθούν (αν δεν υπήρχαν κάποια walkthroughs στο διαδίκτυο θα είχα εγκλωβιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές για πολλές ώρες). Το θέμα είναι ότι υπάρχει αξιοθαύμαστη ποικιλία και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να βαρεθεί και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα χαζέψει παρατηρώντας όλα αυτά τα όμορφα τοπία που θα πετυχαίνει από ήπειρο σε ήπειρο. Αμέτρητες φορές έπιασα τον εαυτό μου να περιπλανιέμαι σαν την άδικη κατάρα σε τεράστια λιβάδια, παρατηρώντας την ανατολή ή την δύση ενός ήλιου ενώ τα χρώματα γύρω εναλλάσσονταν εκπληκτικά.

xenoblade 3

Ο παίκτης αναλαμβάνει τις Basic Missions από έναν κεντρικό υπολογιστή στο NLA ή κάποιους NPCs, αλλά μπορεί να αναλάβει και κάποιες ειδικές αποστολές που ονομάζονται αποστολές συγγένειας (afilliate missions), οι οποίες αν δεν ολοκληρωθούν, το παιχνίδι δεν τον αφήνει να συνεχίσει (ένα αρνητικό στοιχείο για μένα…). Αυτές οι αποστολές συγγένειας είναι κάτι σαν περίληψη του παρελθόντος που κάνει το παιχνίδι, για να αποκτήσει ο παίκτης μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι έχει συμβεί. Άσχετα, με το υποχρεωτικό της όλης υπόθεσης, οι afilliate missions είναι και εκείνες οι αποστολές που προσδίδουν μια ξεχωριστή εικόνα στο παιχνίδι και αναγκάζουν να μην χάσει ο παίκτης τίποτα από όσα έχει να προσφέρει ο τίτλος.

Στο gameplay έχουμε να κάνουμε με μάχες QTE system (Quick Time Event), όπου θα κληθούμε να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη γκάμα ικανοτήτων (skills), τα οποία αποκτούμε μέσω xp points. Ανάλογα με το division ή το class ή το επάγγελμα που έχουμε επιλέξει στην αρχή, έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μόνο 2 από μια ομάδα όπλων, όπως rifles, swords για close combat ή για ranged καταστάσεις μάχης. Κάθε class έχει τα δικά της skills, τα οποία λέγονται arts. Με αυτά αποκτούμε ειδικές ικανότητες στην μάχη και θα χρειαστεί να σκεφτόμαστε με ποια σειρά θα τα χρησιμοποιούμε σε μια σύγκρουση, γιατί το καθένα από αυτά έχει και το δικό του cooldown time. Επίσης, πολλές φορές θα χρειαστεί να πατάμε συγκεκριμένη χρονική στιγμή το πλήκτρο B, για να μπορέσουμε να πετύχουμε healing της ομάδας μας, αφού όλες οι αποστολές γίνονται μαζί με άλλους χαρακτήρες. Η επιλογή των partners, γίνεται είτε από εμάς, είτε από την εκάστοτε αποστολή. Εδώ, να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα υποτυπώδες multiplayer κομμάτι, που δεν μπορεί, όμως, να κατατάξει τον τίτλο σε MMORPG. Σε κάθε περίπτωση θα πρότεινα η επιλογή των συνεργατών να γίνεται από διαφορετικά classes για να μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη αποστολή μας. Ειλικρινά, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μπορέσει κάποιος να μάθει να χειρίζεται τα skills, τα arts, τα soul voices (προκαθορισμένες ενέργειες των μελών της ομάδας μας), αλλά το gamepad του Wii U θα μας εκπλήξει ευχάριστα με το πλήθος των πληροφοριών που παρέχει στη διάρκεια του παιχνιδιού. Από chatting και μελέτη χαρτών μέχρι quick time travelling είναι μερικά από τα στοιχεία που καταπιανόμαστε με το gamepad.

xenoblade 4

Ξεχωριστό κομμάτι στο παιχνίδι έχουν τα skells, ή αλλιώς τα transformers του Xenoblade. Όταν μετά από καμιά 25αριά ώρες, απέκτησα την ειδική άδεια για την οδήγησή τους, μπόρεσα πλέον να αντιμετωπίσω δυνατότερους εχθρούς, να ταξιδεύω γρηγορότερα και από κάποια στιγμή και μετά μπόρεσα να πετάω με το skell και έτσι οι αποστάσεις στον πλανήτη Mira έγιναν μικρότερες. Η αναβάθμιση των skells είναι παρόμοια με την αναβάθμιση των arts, των skills και των όπλων, και θα χρειαστούμε εκτός από xp points και τη νομισματική μονάδα του NLA που ονομάζεται Miranium. To upgrade έρχεται μέσα από levels που “ανεβαίνουμε“, ξετυλίγοντας την ιστορία και ακολουθώντας το επάγγελμα που διαλέξαμε στην αρχή. Όπλα, πανοπλίες, κράνη, μπότες σε μεγάλη ποικιλία θα γίνονται συνεχώς διαθέσιμα και θα μπαίνουν στη λίστα αγορών σας, καθώς θα περνάει ο χρόνος και θα δυναμώνετε. Θα πάρει αρκετή ώρα η μελέτη στατιστικών στοιχείων για όλα αυτά, προτού ο παίκτης αποφασίσει ποια θα φορέσει για τις αποστολές.

xenoblade 5

Σίγουρα, όμως, το στοιχείο που κάνει το Xenoblade Chronicles X να κερδίζει, είναι ο τεχνικός τομέας του. Εκεί, πραγματικά, τα “σπάει” και δείχνει τα δόντια του Wii U στον αμείλικτο ανταγωνισμό (ps4, xbox one). Απροβλημάτιστα 60 fps στα 1080p δείχνουν το τι μπορεί να κάνει το Wii U. Τα γραφικά του καθαρά, το distance drawing απεριόριστο, μηδαμινό  loading time…Εκεί που μου τα χάλασε ήταν στα μέτριας υποκριτικής voiceovers και στην επαναλαμβανόμενη μουσική, που κάποιες στιγμές μου καρφωνόταν στο μυαλό κάποιο εκνευριστικό μουσικό μοτίβο για ώρες. Λείπει το κλασικό γιαπωνέζικο στυλ όπως στο Final Fantasy, αλλά μερικές στιγμές (αναλαμπές) η μουσική κορύφωση κατά την διάρκεια των μαχών σε αποζημιώνει δίνοντας λίγη γεύση από δυνατό ήχο.

Με λίγα λόγια, η Monolith Soft ήταν λακωνική…Έχεις Wii U; Παίρνεις Xenoblade Chronicles X…Σας περιμένω στα λιβάδια του πλανήτη Mira.

Μείνετε συντονισμένοι με το GameHorizon για όλα τα νέα του Gaming, Anime, Gaming Gear αλλά και PnP.

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre Action role-playing
Platforms
Αρ. παικτών 1-4
Εταιρία Ανάπτυξης Monolith Soft, Nintendo SPD
Εκδότης Nintendo
Διάθεση Nintendo
Ημ. Διάθεσης 4/12/2015

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel Core i3 530 ή AMD FX 4100
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών Nvidia GTX 460 ή AMD HD 5870
Χωρητικότητα 30 GB διαθέσιμος χώρος