GameHorizon.gr

Yooka-Laylee

Σε μια εποχή που στη βιομηχανία του video game, επικρατεί το μουντό, καφέ περιβάλλον με ηθική που κινείται στο γκρι, και μερικές φορές όλα γίνονται καταθλιπτικά, είναι ωραίο να βγαίνουν παιχνίδια σαν το Yooka-Laylee.

Το Yooka-Laylee είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Kickstarter, έχει μαζέψει πάνω από τις 2 εκατομμύρια βρετανικές λύρες (!!) όταν τελείωσε η καμπάνια του στο Kickstarter, από 73.206 υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου εμού. Ο λόγος που έκανε τεράστια επιτυχία είναι, πρώτον το Kickstarter είναι η χώρα της νοσταλγίας για παλιά games (τα μισά από αυτά χτυπάνε στην νοσταλγία), δεύτερον το 3D platforming έχει εξαφανιστεί τελείως, και στην θέση του υπάρχουν μουντά και βαρετά FPS, όπως το Call of Duty και Battlefield, και τρίτον δε θα βγει το 3ο Banjo-Kazooie, οπότε πάρτε κάτι που μοιάζει στο Banjo-Kazooie. Αν και βέβαια, είναι καρμπόν αντιγραφή Banjo-Kazooie. Σοβαρά, εάν έχετε παίξει τα Banjo-Kazooie και Banjo-Tooie, είτε στο Nintendo 64 είστε στο Xbox Live Arcade, είναι το ίδιο ακριβώς παιχνίδι.

Gameplay/Story

Στο παιχνίδι έχουμε τον Yooka (η σαύρα) μαζί με την Laylee (η νυχτερίδα) που προσπαθούν να σώσουν τις σελίδες ενός παλιού βιβλίου που άρπαξαν οι κακοί της υπόθεσης για να μπορέσουν να ελέγξουν τον κόσμο και το κάνουμε βρίσκοντας σελίδες σε άλλους κόσμους που είναι σε τεράστια βιβλία.

Το παιχνίδι είναι ένας collect-a-thon, δηλαδή, πρέπει να ξεψειρίσετε κάθε εκατοστό του κόσμου για να βρείτε τα πάντα ή ότι χρειάζεται για να προχωρήσετε.  Και φυσικά δεν μιλάμε για 1-2 πραγματάκια, αλλά για πολλά πράγματα που είτε είναι φανερά στον κόσμο, όπως τα νομίσματα και οι σελίδες, ή Pagies όπως λέγονται στο παιχνίδι, είτε είναι κρυμμένα, είτε βραβεία από διάφορα mini-games και challenges.

Ναι, ΤΌΣΑ υπάρχουν στο παιχνίδι. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να φτάσετε 100% για να ολοκληρώσετε το στόρι, αλλά ενθαρρύνεται. Θα σας πάρει πολλή ώρα να βρείτε τα πάντα όλα, και θα πρέπει να ξαναγυρίσετε στους προηγούμενους κόσμους, καθώς θα έχετε ξεκλειδώσει νέες ικανότητες, ή θα έχετε κάνει επέκταση τους. Τουλάχιστον, ως διάρκεια, είναι 10 φορές από αυτή του Call of Duty.

Ένα κουραστικό πράγμα που δεν το μπόρεσα είναι το κατά πόσο σπάει τον 4ο τοίχο και σχολιάζει πολλά tropes που υπήρχαν από τα παλιά platformers, και νομίζει ότι είναι έξυπνο και σαρκαστικό. Όχι, παιδιά, δεν γράψατε κάτι έξυπνο.

Technical Aspects (Graphics/Music/Controls)

Τα γραφικά είναι γεμάτα ζωή, πολύχρωμα και χαρούμενα. Σε μια εποχή που τα μουντά και καταθλιπτικά περιβάλλοντα κυριαρχούν, είναι ευχάριστο να βλέπω ζωντανά χρώματα και κόσμους με φαντασία. Όπως σε κάθε κλασσικό platformer, o κάθε κόσμος έχει και ένα θέμα πάνω του, όπως ένας κόσμος βασισμένος σε ναό των Μάγια, ένας κόσμος καλυμμένος στο χιόνι κλπ.

Η μουσική….. ω θεοί, η μουσική…. Είναι ΠΟΛΥ ωραία. Άλλο ένα αριστούργημα από τον Grant Kirkhope. Μετέφερε το ταλέντο του από τα Banjo-Kazooie στο Yooka-Laylee. Μου αφήνει ένα χαμόγελο στα χείλη και σε συνδυασμό με τα γραφικά του, το κάνει την πιο ευχάριστη οπτικοακουστική εικόνα που έχω δει τα τελευταία χρόνια στο gaming. Σοβαρά, ανοίξτε το Youtube και ψάξτε το soundtrack του. Δεν θα το μετανιώσετε. Θα σας αφήσει σε ευδαιμονία.

Αυτό που δεν μου άρεσε είναι όταν μιλάνε, δεν υπάρχουν λέξεις, αλλά ήχοι και εφέ όπως «μπαζ μπαζ», «μποινγκ μποινγκ» και άλλα τέτοια. Μπορεί στα Banjo-Kazooie να ήταν χαριτωμένη ιδέα. αλλά εδώ δεν χρειαζόταν. Μια χαρά πιστεύω ότι θα μπορούσαν να βάλουν φωνές στο παιχνίδι.

Και στη PC/Steam εκδοχή του δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

FINAL VERDICT/PERSONAL RANTS

Ένα ευχάριστο παιχνίδι που θα ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις από την εποχή του Nintendo 64 και Playstation 1, αλλά μπορεί να αντέξει και μόνο του, παρόλο που καβαλιέται στην νοσταλγία. Το συνιστώ, αν και θα πρότεινα να περιμένετε να το πάρετε σε πιο χαμηλή τιμή. Εδώ, αναρωτιέμαι κάτι: στην καμπάνια του Kickstarter έσκασα 10 λίρες, αλλά στο Steam (η έκδοση που έχω απόκτησα από το Kickstarter είναι αυτή του Steam) κάνει 40 ευρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό έγινε και το θεωρώ κλεψιά.

7.4

Atmosphere

8.0/10

Gameplay

8.0/10

Graphics

7.0/10

Sound

9.0/10

Story

5.0/10

Θετικά

  • Χαρούμενος κόσμος, γεμάτο χρώματα
  • Ωραία μουσική

Αρνητικά

  • Οι διάλογοι να είχαν λιγότερο σπάσιμο του 4ου τοίχου
  • Πάρα πολλά collectables, εάν δεν το μπορείτε

Facebook Comments

Πληροφορίες παιχνιδιού
Genre 3D Platformer Collect-A-Thon
Platforms PC, Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Αρ. παικτών Single Player
Εταιρία Ανάπτυξης Playtonic Games
Εκδότης
Διάθεση Team17 Digital Ltd
Ημ. Διάθεσης 11 Απριλίου 2017

Απαιτήσεις παιχνιδιού
Λειτ. Σύστημα 64bit Versions of Windows 7, Windows 8, Windows 10
Επεξεργαστής Intel i5-2500 3.3GHz
Μνήμη 8 GB RAM
Κάρτα Γραφικών NVidia GTS450 / AMD Radeon 6850HD
Χωρητικότητα 9 GB διαθέσιμος χώρος