GameHorizon.gr

Ποιες Εταιρίες Γελάνε με την Community τους

Ο κόσμος του gaming είναι περίπλοκος και σπάνια άσπρος/μαύρος όπως μερικοί πιστεύουν, τόσο για τους παίκτες, όσο και για τις community τους. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάθε μεγαλοεπιγχείρηση το κοινό της διαφέρει, τόσο σε τακτικές marketing όσο και ηθικής.

Προειδοποιούμε οτι θα υπάρξουν αρκετά “shots fired”. Ευχαριστούμε για την κατανόηση που αποκλείεται να δείξετε.

Αρχικά έχουμε τους πραγματικά δύστυχους της υπόθεσης, εταιρίες που έχουν τελειοποιήσει το αντίστοιχο game τους αλλά ότι και να κάνουν, η community είναι απλώς κακομαθημένη και της αρέσει να κλαίγεται: Blizzard (WoW, πραγματικά τους λυπάμαι τους forum managers τους), Konami (Yugioh, ο κόσμος παραπονιέται που δε νικάει αυτόματα με decks που πήρε απ’το internet).

Μετά έχουμε τους τυπάδες που σε αυτή τη φάση απλώς έχουν μάθει τα “κόλπα” και παραέχουν πολλά λεφτά για να νοιαστούν τι λέει η community, οπότε κάνουν οτι θεωρούν οι ίδιοι καλύτερο Gaming Εταιρίες Postγια τα games τους και γράφουν τους υπόλοιπους (και μεταξύ μας, με γεια τους και χαρά τους): Valve (Dota, CSGO, TF2 κτλπ), ΕΑ (τα πάντα).

…ΚΑΙ ΜΕΤΑ έχουμε τα ακόλουθα μ@υνόπανα:

Riot: Δε θα κράξω το gameplay του LoL και εδώ, αλλά δεν γίνεται να μην αναφερθώ στις αποτρόπαιες τιμές των skins. Εντάξει, καταλαβαίνω οτι τα skins είναι η μόνη πηγή εσόδων για τη Riot, οπότε προφανώς δεν μπορούν να έχουν το community market του Dota, αλλά ήμαρτον: 10 ευρώ για ένα απλό recolor?! Και μετά άλλα 5 ευρώ για μερικά ακόμα recolor?! Και μετά 20 ευρώ για sets που αντικειμενικά είναι ΑΣΧΗΜΑ αλλά επειδή δεν έχετε κάτι πέρα από το concept art (αίσχος) δε φαίνεται αυτό από το shop?!

Activision: Όταν ακούει κανείς “activision”, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι κλασσικά τα Call of Duty, αλλά εκεί για να λέμε την αλήθεια η Activision λέει pretty much: What you see is what you get, οπότε δεν τους το κρατάω κακία (εξαίρεση αποτελούν μερικά πολύ ξεδιάντροπα map reskins τα οποία μετά πουλιούνται σαν DLC στα επόμενα COD).
Το πραγματικό αίσχος το κάνει η Activision με τα movie tie-ins παιχνίδια που παραδοσιακά αναλαμβάνει, τα οποία είναι όλα άθλια σε ποιότητα και εκμεταλλεύονται κοινό που δεν είναι όντως “μέσα” στη gaming community, αλλά και τη βλασφημία που λέγεται Guitar Hero, το οποίο έχει μέσα κλασσικά 15-16 μέτρια songs, και μετά πρέπει να αγοράσετε τα πάντα από DLC, σε σημείο που ακόμα και η EA θα έλεγε “Έλεος ρε μ@λάκες.”Nintendo Chiefs

Nintendo: Για να πω την αλήθεια τη Nintendo δεν την κατηγορώ και τόσο, καθώς πιστεύω όντως οτι το συμβούλιο ανώτατων στελεχών τους είναι ένα μάτσο πίθηκοι που δεν έχουν ιδέα πώς δουλεύει ο κόσμος έξω από τα γραφεία τους, οπότε δεν μπορείς να κατηγορήσεις πιθήκους οτι εκμεταλλεύονται τη βλακεία που δέρνει την community τους, αλλά και πάλι. Φτιάξανε το 3DS, άφησαν να περάσουν 1-2 χρόνια, και μετά φτιάξανε το 3DS New με μόνη διαφορά ένα παραπάνω μοχλό για την κάμερα. ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ NINTENDO, ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΥΤΟ ΕΞ’ΑΡΧΗΣ. Δεν πιστεύω οτι ήταν ηθελημένο, αλλά και πάλι σκέφτομαι μια μαϊμού να ανοίγει μια μπανάνα πάνω σε ένα γραφείο και να γελάει που εξανάγκασε το κοινό της να αγοράσει και δεύτερη συσκευή απλώς και μόνο για να έχει όλα τα κουμπιά.

From Software: Το πρόβλημα με αυτό το entry και το επόμενο, είναι οτι το φταίξιμο δε βρίσκεται τόσο στις εταιρίες, όσο στην community που στηρίζει τα αίσχη τους. Τα Dark Souls είναι μια σειρά παιχνιδιών ΓΕΜΑΤΑ τεχνικά προβλήματα (χαζή κάμερα, ελλιπές UI, clipping issues, bugs κτλπ), τα οποία η community εκθειάζει μόνο και μόνο εξαιτίας της ατάκας “git gud” (for the record, έχω τερματίσει το DS2 και τα DLC του). Η From Software βγάζει προβληματικά προϊόντα στην αγορά που οποιοσδήποτε σωστός publisher θα έπαιρνε κατευθείαν πίσω για απόσυρση και η καθυστερημένη fanbase τους λέει και μπράβο που έφτιαξαν ένα δύσκολο παιχνίδι. Guys, ΑΛΛΗ η τίμια δυσκολία (Ninja Gaiden, Alien Isolation, Total War) και ΑΛΛΗ η δυσκολία
επειδή οι developers είναι ανίκανοι (υπάρχει ολόκληρο ψυχολογικό trick πίσω από την επιτυχία των Dark Souls, στο οποίο η From Software έφτασε εγγυημένα άθελά της, αλλά τώρα που το βρήκαν σιγά μη το αφήσουν, θα το αναλύσω σε άλλο άρθρο).

Και με διαφορά οι χειρότεροι…:

Wizards of the Coast (Magic the Gathering): Τα αίσχη που έχει κάνει η WotC με το MtG δεν έχουν προηγούμενο μιλάμε. Και φυσικά και δεν έχουν προηγούμενο, καθώς το MtG ήταν από τα πρώτα card games που έγιναν released. Ο κόσμος πολύ απλά στράφηκε σ’αυτό λόγο χρονικών συγκυριών, και μετά δεν πάει να έχει γίνει και ένα σακί κουράδες; Ο αντίστοιχος Ελληνάρας του εξωτερικού θα πει “Με αυτό μεγάλωσα, αρά αυτό είναι το καλύτερο.” Γ@μώ τη νοσταλγία σας μέσα.
Βλέπετε σε κάποια φάση, το παιχνίδι είχε αρχίσει να ξεχωρίζει όντως σαν το αίσχος που ήταν. Επειδή η WotC δε φρόντισε όπως η Konami να πετάει κάποιο είδος “once per turn” στα text των καρτών της, το παιχνίδι είχε γεμίσει loopholes, φτάνοντας σε πραγματικό cancerous state. Προφανώς τους παλιούς τους παίκτες δεν τους έχαναν όπως και να’χει γιατί όπως προαναφέραμε το IQ της community δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά η εταιρία δεν έλεγε να πάρει νέο κοινό. Αποφάσισαν λοιπόν, να “φτιάξουν” το παιχνίδι… Με το πιο ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟ marketing tactic που έχω δει ποτέ μου.

MTG Player

Η Εικόνα επιλέχτηκε εντελώς τυχαία και δεν υπονοούμε τίποτα για τα δημογραφικά του MTG.

“Standard”. Μαζί με το “Commander” (άλλη βλακεία κι από’κει), το Standard είναι ένα “mode” του παιχνιδιού (σαν να λέμε “free for all” ή “capture the flag” για τους μη μυημένους), και το ΜΟΝΟ που υποστηρίζει επίσημα η εταιρία. Το Standard επιτρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κάρτες που βγήκαν τον τελευταίο 1.5 χρόνο, που σημαίνει οτι κάθε 1.5 χρόνο το λιγότερο πρέπει αναγκαστικά να αλλάζετε το deck σας, γιατί οι παλιές κάρτες απλώς απαγορεύονται. Ban, τίποτα, καπούτ, άχρηστες.
Η εταιρία φροντίζει για balancing, οργάνωση κτλπ μόνο το standard (και άντε και κάνα commander πού και πού) και τα υπόλοιπα πολύ απλά “δεν είναι δικό τους πρόβλημα”. Η λύση που βρήκαν οι αθεόφοβοι στο balance του παιχνιδιού ήταν να κόψουν το 95% του και να πουν οτι μόνο το 5% είναι το “επίσημο”. Οπότε κάνοντας recap:
1)Όλες οι παλιές κάρτες σας είναι άχρηστες. Θα σας πουν οτι μπορείτε να δοκιμάσετε τα παλιά modes, legacy και modern, αλλά καλύτερα να κάνετε μεταμόσχευση όργανα με καρκίνο.
2)Κάθε 1.5 χρόνια ντε και καλά θα αγοράζετε καινούριες, πανάκριβες τράπουλες (οι τιμές του standard χτυπάνε χαλαρά 200-300 ευρώ) με τη γνώση οτι σε 1.5 χρόνο θα πρέπει να τα πετάξετε στα σκουπίδια.

Και το χειρότερο; Η community τους στηρίζει. “Α, μα το Standard δίνει περισσότερη ποικιλία στο gameplay.” Ναι, μ@λάκες, αυτό είχαν στο μυαλό τους, περισσότερη ποικιλία. Αν η Konami μας έκανε τις ίδιες βλακείες θα ήμασταν έξω απ’τα γραφεία με πυρσούς και τσουγκράνες, αλλά με το MtG όόόχι κύριε, με αυτό μεγαλώσαμε! Ακολουθεί quote κατευθείαν από την Wizards: ¨”Πωωω! Θα αγοράσουν τα πάντα! Και σκ@τά να τους ταΐζουμε θα συνεχίσουν να τα τρώνε! Αυξήστε κι άλλο τις τιμές!” Για το ίδιο το gameplay του MtG που ποντάρει καθαρά σε τύχη αλλά και πάλι το δικαιολογούν ούτε λόγος βέβαια, ε;

Έχετε και εσείς κάποια εταιρία που πιστεύετε οτι σας κοροϊδεύει; Σας έθιξα την ευαίσθητη νοσταλγική καρδούλα και θέλετε να μου φωνάξετε πόσο λάθος κάνω; Αφήστε το από κάτω στα comments!

Facebook Comments

Δημιουργός των Ayumi (+ enhanced edition), Broken Reality, The Devil Inside, Rot: A kinetic novel, ο Σταύρος ασχολείται από μικρή ηλικία με το gaming και το game development. Sucker για θρίλερ και το Cthulhu Mythos, θέλει να μοντερνοποιήσει πολλά στοιχεία του τελευταίου και να το ξαναφέρει στη mainstream horror κοινότητα.

2 comments

  1. George Papageorgopoulos George Papageorgopoulos says:

    Praise the sun !
    BTW, προβλήματα στα dark souls έχουν μόνο οι pc εκδόσεις.. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γι’ αυτό.. Ιάπωνες είναι.. Αυτοί την Sony και την Nintendo ξέρουν 😛

Leave a Reply

GAMEHORIZON RECRUITMENT

GameHorizon