10 χρόνια ελληνικό Cosplay

Smiley face

Μία παρουσίαση για την εισαγωγή και τα κατορθώματα της Ελλάδας στο χώρο της Cosplay σκηνής από τον Παναγιώτη Παγωνίδη (Cassiel Cοsplay Photography), εμπνευστή και μέλος της ομάδας Cosplayers//GR.

cosplay

Ο Παναγιώτης ξεκίνησε με την ετυμολογία της λέξης (costume+play), καθώς και με την προέλευσή της. Εξηγώντας αυτήν την ξεχωριστή μορφή τέχνης, και παραθέτοντας τις πηγές έμπνευσης και τις κύριες υποκατηγορίες του, έδωσε μία διαφορετική εικόνα στους “άσχετους” του είδους.

cosplay

Το cοsplay σαν τέχνη πέρα από τις στολές (έτοιμες ή ραμμένες από το μηδέν), περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως δημιουργία κατασκευών (props), makeup, body-painting, ή ακόμα βάψιμο και περιποίηση μαλλιών.

cosplay cosplay

Το cοsplay στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν 10 περίπου χρόνια (26/2/2006). Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 402 εκδηλώσεις σε 13 πόλεις, 118 μαζικές φωτογραφήσεις και πάνω από 7000 cosplays. Επίσης έχουν αναφερθεί περίπου 1500 cοsplayers (300 ενεργοί σήμερα) με το 44% να απαρτίζεται από άντρες/αγόρια, ενώ το 56% από γυναίκες/κορίτσια. Έχουν παρατηρηθεί περίπου 1850 διαφορετικοί χαρακτήρες, οι οποίοι συντελούν 760 διαφορετικές πηγές.

cosplay cosplay

Χαρακτηριστικές ομάδες που ασχολήθηκαν με την διοργάνωση και διεξαγωγή events σχετικά με cοsplay ήταν οι Akai Panda, Glc Sekai, Kawaii Gentleman Fox, Greek Otaku Radio και Supernatural Greece.

 cosplay cosplay

Ομάδες που ασχολούνται μέχρι και σήμερα με οργάνωση τέτοιων event είναι οι Jap団 Dan, Oshare Play!, Le Ciel, AnimeHouse, Koi Play, και Otakustore.gr.

 cosplay

Ένα μεγάλο κομμάτι του Cosplay είναι οι εξωτερικές φωτογραφίσεις. Αυτές χωρίζονται σε ατομικές και μαζικές και πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα ο θεσμός των μαζικών Pre-‘Cοsplay Party’ Photoshootings της Θεσσαλονίκης απαρτίζει πάνω από το 60% των μαζικών εξωτερικών φωτογραφήσεων της χώρας.

 cosplay

Άλλο ένα μεγάλο κομμάτι είναι και τα events, και συγκεκριμένα τα μεγάλα events (π.χ Conventions). Χαρακτηριστικά τέτοια events είναι τα AthensCon, Comicdom Con, The Comic Con, eGaming, Digital Universe, GameAthlon, Run Thessaloniki, ForceCon, και ΦantastiCon.

cosplay cosplaycosplay

Βέβαια οι φωτογραφήσεις στα events δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τους ανθρώπους πίσω από την κάμερα. Φωτογράφοι που ασχολούνται ενεργά με τις cosplay φωτογραφήσεις είναι οι Cassiel Cosplay Photography, Dimitris Papadopoulos Photography, Mary Chan Cosplay & Photography, Adventurer Photography, και SpirosK Photography.

cosplay cosplay

Το μοναδικό μεγάλο μη κερδοσκοπικό ουδέτερο και ανεξάρτητο δίκτυο της ελληνικής κοινότητας cosplay είναι το Cosplayers//GR. Στόχος τους είναι η ενοποίηση όλων αυτών που ασχολούνται με την συγκεκριμένη τέχνη δημιουργώντας έτσι μία συνεχώς εξελισσόμενη ελληνική κοινότητα. Παρέχουν πλήρη και κυρίως ουδέτερη ενημέρωση, πλήρη κάλυψη εκδηλώσεων (60% των συνολικών εκδηλώσεων), προωθούν οτιδήποτε σχετικό με το είδος, καταγράφουν τα πάντα πάνω στην ελληνική σκηνή, διοργανώνουν Pre-‘Cosplay Party’ Photoshootings. Οι φωτογράφοι τους (Cassiel Cosplay Photography, Dimitris Papadopoulos Photography, Mary Chan Cosplay & Photography) είναι επίσημα οι φωτογράφοι όλων σχεδόν των ελληνικών Conventions. Μπορείτε να βρείτε τις δουλειές τους, καθώς και ότι άλλο έχουν κάνει στους παρακάτω συνδέσμους:

cosplay cosplay cosplay

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts