9 BoardGames to Have Fun

Smiley face

Τα επιτραπέζια αλλά και γενικά τα παιχνίδια θεωρούνται από τους περισσότερους αντικείμενα ψυχαγωγίας. Σίγουρα είναι μια μέθοδος για να περνάς ευχάριστα το χρόνο σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά δεν σου προσφέρουν μόνο αυτό!

9 ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (BoardGames) ΠΟΥ ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΜΙΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΥΣ.

 

Όποιος παίζει αρκετά επιτραπέζια παιχνίδια θα μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι το να παίζεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι ένας διασκεδαστικός και ευχάριστος τρόπος να «ακονίζεις» το μυαλό σου. Με αυτό κατά νου, παρακάτω θα αναλύσω μερικά από τα πιο «έξυπνα» και διασκεδαστικά επιτραπέζια παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.

 1. Σκάκι :boardgame

Πιθανώς το πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι όλων των εποχών! Στο σκάκι μπορεί κυριολεκτικά να σου πάρει μια ζωή για να αποδείξεις ότι είσαι το καλύτερο στρατηγικό μυαλό. Για να το θέσω πιο απλά, το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής για 2 άτομα και αποτελεί μια προσομοίωση ενός μεσαιωνικού πολέμου. Το παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει από 2 λεπτά μέχρι ακόμα και μέρες! Εκτεταμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το να παίζεις το συγκεκριμένο παιχνίδι σε τακτική βάση έχει θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο και την νοημοσύνη σας. Ορισμένες από τις δεξιότητες που σας βοηθάει είναι :

 • Εξασκεί τόσο την δεξιά όσο και την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας.
 • Αυξάνει την δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία σας.
 • Αυξάνει το IQ σας.
 • Βελτιώνει την μνήμη σας.
 • Βοηθάει την συγκέντρωση σας.
 • Αυξάνει την διορατικότητα σας.
 • Βοηθάει στην πρόσληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Θέλετε μια παραπάνω πρόκληση; Δοκιμάστε το 3D Σκάκι.

And blow your mind!

 1. Dixit :boardgame

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι το Dixit είναι παιχνίδι καρτών. Πως θα μπορούσε ένα τέτοιο ευχάριστο παιχνίδι παρέας να βοηθήσει το μυαλό μας; Και όμως είναι ένα από τα πιο θαυμαστά παιχνίδια στην εξάσκηση της φαντασίας και της δημιουργικότητα μας. Για να το πω πιο απλά, στο Dixit ένας είναι ο «παραμυθάς», αυτός που λέει ή κάνει κάτι που τον εκφράζει και έχει σχέση με την κάρτα που θα κατεβάσει στο τραπέζι, οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να κατεβάσουν και αυτοί μια κάρτα που να σχετίζετε με αυτό που είπε ο αφηγητής. Στη συνέχεια παίρνει ο αφηγητής-παραμυθάς τις κάρτες από το τραπέζι, τις ανακατεύει και τις ανοίγει μπροστά του με τυχαία σειρά οι παίκτες στη πορεία μαντεύουν πια είναι η κάρτα του αφηγητή, αν μαντέψουν σωστά παίρνουν πόντους και το παιχνίδι συνεχίζεται! Ένα απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες. Λόγο της εικονογράφησης του μας μεταφέρει σε πτυχές τις φαντασίας μας που ούτε περιμέναμε ποτέ ότι υπάρχουν! Επίσης το παιχνίδι σας αναγκάζει να «διαβάσετε» όσο καλύτερα μπορείτε τους συμπαίκτες σας άρα βοηθά να χτίσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη και να εξασκήσετε την παρατηρητικότητα σας.

 1. Ticket to Ride :boardgame

Το Ticket to Ride απαιτεί από τους παίκτες να συλλέξουν κάρτες από βαγόνια, που χρησιμοποιούνται για να διεκδικήσουν διαδρομές κατά μήκους του χάρτη και κλείνοντας, αυτές τις διαδρομές, να εξαργυρώσουν πόντους.

Υπάρχει μια ποικιλία των εκδόσεων στην αγορά, κάθε χαρτογράφηση μια διαφορετική χώρα, ήπειρο ή περιοχή του κόσμου. Μία από τις αγαπημένες εκδώσεις των Ελλήνων είναι αυτή της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι εκτός της στρατηγικής διδασκαλίας που παρέχει σου δίνει και μία λογική αντίληψη των πραγμάτων. Επίσης με την απίστευτη αυτούσια μεταφορά του ταμπλό στην πραγματική χαρτογράφηση της περιοχής σου παρέχει ιστορικές και γεωγραφικές γνώσεις. Ποτέ ξανά τα τρένα δεν ήταν τόσο διασκεδαστικά!

 1. Scrabble :boardgame

Ο σκοπός είναι να φτιάξεις λέξεις και να πάρεις βαθμούς. Μα πως μπορεί ένα τόσο απλό παιχνίδι να σε κάνει εξυπνότερο; Προφανώς και το αυτό το παιχνίδι εξασκεί το μυαλό σου, έχει να κάνει με δημιουργία λέξεων! Μας βοηθάει στην ετοιμολογία, στην συνδυαστικότητα, στο να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο μας αλλά και στην ορθογραφία. Θα βοηθήσει επίσης να αναπτύξετε την δημιουργικότητα και την στρατηγική των δεξιοτήτων σας. Για τα παιδιά είναι ιδιαιτέρα επωφελή γιατί εκτός από την ορθογραφία και το λεξιλόγιο που μαθαίνουν τους βοηθάει και στα μαθηματικά, γιατί μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι έχει βαθμολογία και χρειάζονται βασικά μαθηματικά.

 1. Risk :boardgames

Αναμφισβήτητα το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής και προσομοίωσης πολέμου στην σύγχρονη (αλλά και στην παλιά σε κάποιες εκδώσεις) εποχή. Ο στόχος του είναι να γίνεις ο κατακτητής όλου του κόσμου! Κατά την διάρκεια του γύρου σας διαχειρίζεστε τους πόρους, τη στρατιά σας και επιτίθεστε σε αντίπαλες περιοχές προσπαθώντας να αναλάβετε την διακυβέρνηση τους.

Η ζήτηση του παιχνιδιού είναι τεράστια και γι’ αυτό υπάρχει πληθώρα διαφορετικών εκδόσεων όπως Lord of the rings, Warcraft, Star Wars, Game of thrones, Star Trek και πολλές άλλες διάφορες συλλεκτικές εκδώσεις του πολυσυζητημένου αυτού παιχνιδιού.

Για το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν χρειάζεται να αναφέρω και πολλά και μόνο ότι είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια προσομοίωσης πολέμου καταλαβαίνουμε ότι μαθαίνουμε πολλά από αυτό!

 1. Power Grid :boardgames

Άλλο ένα παιχνίδι που ίσως στην αρχή να σας φανεί βαρετό! Στη πορεία όμως ανακαλύπτεις πως πρόκειται για ένα φανταστικό παιχνίδι! Ο στόχος του Power Grid είναι να τροφοδοτεί με ενέργεια τις περισσότερες πόλεις. Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσεις καινοτόμες αλλά και κερδοφόρες ιδέες ή να χτυπήσεις απευθείας στην ζήτηση με τον δυνατότερο τρόπο.

Να κερδίσω χρήματα μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας; Να κερδίσω ΠΟΛΛΑ χρήματα μέσω της ηλεκτρικής ενέργειας; Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα!!!

Να επιλέξω άνθρακα ή πετρέλαιο για πρώτη ύλη, ή θα υπάρξει στο μέλλον έλλειψη αυτών των καυσίμων; Υπάρχει προοπτική στην καύση των σκουπιδιών; Φυσικά η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ εντυπωσιακή, και όσο η κυβέρνηση αναλαμβάνει να απομακρύνει τα πυρηνικά απόβλητα, θα υπάρχει μεγάλο κέρδος… Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιο οικολογικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρισμού, ανεξάρτητες από καύσιμα. Όμως, τέτοιου είδους εργοστάσια μπορούν να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών;»

Και μην ξεχνάτε: πρέπει πάντα να παρακολουθείτε τις κινήσεις των ανταγωνιστών σας, για να δείτε που χτίζουν τα εργοστάσιά τους, ποιες πόλεις προσθέτουν στα δίκτυά τους, ποια καύσιμα προτιμούν και ποια νέα εργοστάσια τους ενδιαφέρουν.

Ως εκ τούτου, το παιχνίδι απαιτεί από εσάς να σταθμίσετε τις επιλογές στρατηγικά και λογικά. Αυτό καθιστά το παιχνίδι ευεργετικό για ανθρώπους σαν και εμένα που ακολουθάνε το ρυτό «αγοράστε τα πάντα τώρα και εκμηδενίστε τους αντιπάλους σας!» Χο χο χο … !

Παρόλα αυτά είναι ένα παιχνίδι χρηματοοικονομικής διαχείρισης που μας μαθαίνει πώς να διαχωριζόμαστε τα υπάρχοντα μας αλλά και πως με στρατηγικές και λογικές κινήσεις θα φθάσουμε πιο ψηλά από εκεί που βρισκόμαστε. Παρατηρώντας πάντα τους γύρο μας.

 1. Pandemic :boardgame

Θα πρέπει να επισημάνω ότι ο στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι ακριβώς ο αντίθετος από το παιχνίδι pandemic 2.5 που μπορείτε να βρείτε και ίσος έχετε παίξει σε mobile devices.

Ως έμπειρα μέλη μιας ομάδας ειδικών επιστημόνων, πρέπει να αντιμετωπίσετε τέσσερεις θανατηφόρες ασθένειες μέχρι να ανακαλύψετε τις θεραπείες τους. Εσείς και οι συμπαίκτες σας θα ταξιδέψετε ανά την υφήλιο, ανακόπτοντας την πορεία των ασθενειών ενώ παράλληλα βρίσκετε τα υλικά για τις θεραπείες. Πρέπει να εργαστείτε μαζί, προσφέροντας ο καθένας τις ικανότητές του στην ομάδα για να τα καταφέρετε. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα καθώς εξάρσεις και επιδημίες πολλαπλασιάζουν την εξάπλωση των ιών.

Θα βρείτε όλες τις θεραπείες έγκαιρα; Η τύχη της ανθρωπότητας είναι στα χέρια σας!

Το Pandemic διδάσκει στους παίκτες ομαδικότητα και συνεργασία, καθώς και σας βοηθάει στο να επιλύσετε πιο εύκολα δικά σας προβλήματα αλλά και να αναπτύξετε τις στρατηγικές δεξιότητες σας.

Άλλωστε ίσως να μην απέχουμε και πολύ από μια Πανδημία. Καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε κάνει μια προσομοίωση στο παιχνίδι σωστά ; χι χι χι … !

 1. Carcassonne :boardgame

Στο Carcassonne ή αλλιώς «Τα κάστρα του Μυστρά» είναι ένα παιχνίδι που πρέπει οι παίκτες να φτιάξουν σιγά σιγά έναν μεσαιωνικό χάρτη που απεικονίζει ένα Γαλλικό τοπίο της τότε εποχής. Επίσης οι παίκτες έχουν στην κατοχή τους τα «Meeple» ναι τα γνωστά σε όλους αυτά ξύλινα πιονάκια! Με αυτά μπορούν να διεκδικήσουν κάστρα, δρόμους ακόμα και μοναστήρια και στη συνέχεια μαζεύουν πόντους.

Το παιχνίδι απαιτεί από τους παίκτες να σκεφτούν λογικά και στρατηγικά ειδικά όταν πρόκειται να τοποθετήσουν ένα «Meeple» στο ταμπλό που φτιάχνουν. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί από 2-5 παίκτες με αποτέλεσμα να έχει κάνει να μαλώσουν πολλά ζευγάρια!

 1. Monopoly :boardgames

Νομίζατε ότι θα άφηνα εκτός το πιο κλασικό πλέον παιχνίδι αγοροπωλησίας; Φυσικά και όχι! Η Monopoly υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι και παίζετε από μικρούς και μεγάλους.

Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού περιστρέφετε γύρο από τα ζάρια δηλαδή την τύχη, υπάρχουν και πολλά πνευματικά οφέλη στην Monopoly. Θα πρέπει να πάρετε αποφάσεις για την διαχείριση της περιουσία σας. Να πουλήσετε, να αγοράσετε, να υποθηκεύσετε ακόμα και να μείνετε και με μία δεκάρα για να μπορέσετε στην ποριά να προοδεύσετε.

Αυτά λοιπόν από εμένα, μην διστάσετε να μου προτείνετε και εσείς παιχνίδια που πιστεύεται ότι μας βοηθάνε στη προσωπική μας ζωή. Όλα αυτά τα επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και άλλα πολλά μπορείτε να τα βρείτε στο κατάστημα μας GameVille.gr.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε αλλά ο χρόνος είναι χρήμα και το χρήμα είναι χρόνος; Αναλογιστείτε την τελευταία μου φράση! 😉

Να είστε καλά,
να παίζετε
και να χαμογελάτε

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος.

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts