Οι άγνωστες μαύρες τρύπες στο μικροσκόπιο της NASA

Smiley face

Η NASA και πολλές άλλες διαστημικές υπηρεσίες όπως η ESA χρόνια τώρα, προσπαθούν να μάθουν για τους μυστήριους ταξιδιώτες του σύμπαντος, τις μαύρες τρύπες. Για την ιστορία, οι μαύρες τρύπες προβλέπονται από την γενική θεωρεία της σχετικότητας του Αινστάιν. Ουσιαστικά είναι συγκέντρωση σημαντικά μεγάλης μάζας σε μια πολύ μικρή περιοχή με αποτέλεσμα η δύναμη της βαρύτητας να μην αφήνει τίποτα να ξεφεύγει από αυτήν, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς. Για να καταλάβετε, αν  ήταν εφικτό να συμπτυχθεί ολόκληρη η Γη σε μέγεθος κερασιού, στο σημείο θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα. Εν κατακλείδι, μια μαύρη τρύπα είναι το σημείο του διαστήματος όπου υπήρχε ένας πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου με υλικά περίπου δυο ηλιακές μάζες όπου στο τέλος της ζωής του, στο τελικό στάδιο ηττήθηκε από την βαρύτητα με αποτέλεσμα όλα τα υλικά να καταρρεύσουν σχηματίζοντας έναν αστέρα νετρονίων.

Οι άγνωστες μαύρες τρύπες στο μικροσκόπιο της NASA

Καλλιτεχνική απεικόνιση μαύρης τρύπας -NASA

Η NASA τώρα δίνει το σήμα εκκίνησης για μια αποστολή που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τα εξωτικά ουράνια σώματα όπως τα πάλσαρ, τους αστέρες νετρονίων και φυσικά, τις μαύρες τρύπες.

«Καθώς δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε τι συμβαίνει στην περιοχή αντικειμένων όπως οι μαύρες τρύπες και οι αστέρες νετρονίων, μελετώντας την πόλωση των ακτίνων Χ που εκπέμπονται από τα αέρια που τα περιβάλλουν, θα αποκαλύψουμε φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με αυτά τα αινιγματικά σώματα», λέει στην ιστοσελίδα της NASA ο Πολ Χερτζ, διευθυντής του Τμήματος Επιστημονικών Αποστολών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Η NASA έχει γράψει ιστορία στην εκτόξευση διαστημικών τηλεσκοπίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Astrophysics Explorers, με νέες και μοναδικές παρατηρησιακές δυνατότητες. Η αποστολή ΙΧΡΕ θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν για τους αστρονόμους. Σήμερα, μπορούμε μόνο να μαντέψουμε τι θα ανακαλύψουν».

Ύστερα από ψηφοφορία αποφασίστηκε πως το ιδανικό σκάφος θα είναι το IXPE, όπου με δεδομένο πως οι ακτίνες Χ που εκπέμπουν τα αέρια είναι πιθανό να πολωθούν, στο πλαίσιο της αποστολής IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer), τρία διαστημικά τηλεσκόπια θα μετρήσουν την πόλωση της ακτινοβολίας.

Το διαστημόπλοιο πιθανόν να εκτοξευτεί το 2020, ενώ πιστεύεται πως θα στοιχίσει περίπου 188 εκατ. δολάρια, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε περαιτέρω πληροφορίες.

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts