Αναλυτικός οδηγός για τα wards: μέρος δεύτερο

Smiley face

Ίσως θυμάστε ένα προηγούμενο παρόμοιο άρθρο  όπου μιλήσαμε με πολύ λίγα λόγια το το θέμα των wards καθώς και το πρώτο μέρος του αναλυτικού οδηγού warding για κάθε πλευρά. Βρείτε τον οδηγό της μπλε πλευράς εδώ .

Πριν αρχίσουμε όπως τονίστηκε και στο προηγούμενο άρθρο τα παρακάτω γράφτηκαν από τον skouriasmeno, τακτικό μέλος του ελληνικού φόρουμ  ενώ υπέστησαν μερικές τροποποιήσεις από εμένα Για να καταλάβετε τα χρώματα πατήστε εδώ

Αναλυτικός οδηγός για τα wards: μέρος δεύτερο

Wards για την κόκκινη πλευρά

 1. Αρκετές φορές, όχι τόσο πολύ στα χαμηλά tiers, ο αντίπαλος jungler ανεβαίνει πίσω από το turret της πλευράς του και όταν δεν έχετε όραση μπαίνει στους θάμνους. Αν αντιληφθείτε τέτοιες τακτικές καλό είναι να τοποθετήσετε ένα ward εκεί, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο απαραίτητο.
 2. Πολύ σπάνια όταν σας πιέζουν πάρα πολύ στο top lane και ο jungler τους χρησιμοποιεί τα brushes για να σας αιφνιδιάσει. Η χρήση του ward αρ. 1 το κάνει μη-απαραίτητο γενικά
 3. Η τοποθέτηση ward εκεί πέρα γίνεται μόνο αν έχετε χάσει τον εξωτερικό πύργο στο top lane και θέλετε να αποφύγετε ganks. Η θέση 4 μαζί με το 15 ή το 7 είναι καλύτερη για αυτή τη δουλειά πάντως
 4. Το top lane από την κόκκινη πλευρά είναι επικίνδυνο και ο αντίπαλος jungler μπορεί να έρθει από την μεριά της ζούγκλας σας. Ένα ward στο 4 μειώνει πολύ τον κίνδυνο αλλά καλύτερος είναι ένας συνδυασμός 5 και 15, αλλά είναι δύσκολο να τα τοποθετήσετε εσείς και τα δύο. Αποτελεί λοιπόν ΤΕΛΕΙΑ θέση για pink για να βάζετε το trinket σας πάντα στο 5 και να είσαστε πλήρως καλυμμένοι.
 5. Απαραίτητα κάποια wards στο σημείο για το laning. Κάνει τον αντίπαλο jungler αρκετά ανίσχυρο απέναντί σας, εκτός και αν έχει stealth abilities (π.χ shaco, evelyn) ή τεράστια jumps (π.χ. zac)
  6.Σπάνιο θα το χρειαστείτε κάποια wards στο σημείο. Ακόμη και αν έχετε κερδίσει τον πύργο σας και θέλετε να φαρμάρετε εκεί, καλύτερα ένα ward στην θέση 17. Μόνο αν υποπτεύεστε παγίδα μπαίνει ward εκεί.
 6. Πρόκειται για είσοδο στην δική σας πλευρά καθώς και για το mid lane. Ένα ward εκεί θα προστάτευε τον mid laner σας από τον αντίπαλο jungler και επίσης την δική σας πλευρά απο invasions. Απαραίτητο late game για να φυλάξτε τον baron.
 7. mid/late game ward. Μόνο όταν σας πιέζουν πολύ και κυκλοφορούν αρκετά στην ζούγκλας σας. Είναι επισφαλές μέρος για παγίδα αν κάνουν bait για baron και όχι μόνο. Πολύ καλή θέση για defensive pink για να αποφύγετε counter jungling ή να προλάβετε κάποιο ύπουλο gank στο top.
 8. Σπάνιο … ακόμη και αν έχετε χάσει την ζούγκλα σας το 4 και το 13/8 κάνουν καλύτερη δουλειά
 9. Ομοίως με το 9 αν και πολλές φορές το χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι για camping σε περίπτωση siege.
 10. Σχεδόν πάντα αχρείαστο.
 11. Θέση κλειδί όταν το ματς δεν πάει και τόσο καλά … αν έχετε χάσει τον μεσαίο πύργο πολλές φορές οι αντίπαλοι θα σας περιμένουν εκεί, άρα ένα ward είναι μια καλή επένδυση, ιδίως μαζί με το 13. Πιθανή θέση για pink early game άμα έχουν κάποιον πολύ επιθετικό counterjungler.
 12. Αν χάσετε τον μεσαίο πύργο το 15 είναι πολύ αποδυναμωμένο και πρέπει να υποχωρήσετε σε αυτή τη θέση για να φυλάξετε την είσοδο της ζούγκλας σας.
 13. Ψιλο-άχρηστο ward όπως και το 28 … μέχρι να δείτε τον jungler θα είναι αργά να κάνετε κάτι. Προτιμήστε την θέση 7 (mid/late) ή την 15 (early).
 14. Όμοιο με το 7, όμως δεν βλέπει καθόλου στον baron. Παραταύτα early game o αντίπαλος jungler θα περνάει συχνά από εκεί για να σας κάνει gank. Μπορείτε να βάλετε Pink αλλά πολύ πιθανό να το δουν άμεσα και να χάσετε τα λεφτά σας και το vision.
 15. Late game ward και μόνο όταν κερδίζετε, αν θέλετε να πιέσετε mid/top είναι πολύ καλό. Επίσης αν θέλετε να πάτε για baron είναι απαραίτητο. Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως να έπρεπε να το είχα κάνει πορτοκαλί χρώμα.
 16. Το μπλε buff των αντιπάλων, το κέντρο της ζούγκλας τους, μέρος για παγίδα και η έξοδος για το bot lane. Τα οφέλη τεράστια και προφανή σε κάθε φάση του παιχνιδιού ακόμη και αν χάνετε άσχημα και σας έχουν πιέσει στην ζούγκλα σας βοηθάει για να πάτε για backdoor. Επίσης χρήσιμο για να πιέσετε για baron.
 17. Πολύ σπάνιο και όχι πολύ χρήσιμο. Πολύ καλύτερο το 19 για να βλέπετε και μέσα από την είσοδο.
 18. Για vision σε περίπτωση που κάνετε siege mid/top
  20.Για vision σε περίπτωση που κάνετε siege mid/bot
 19. Πολύ σπάνιο και όχι πολύ χρήσιμο. To 22 κάνει την ίδια δουλειά και καλύτερα.
 20. Κάποτε ήταν πολύ περιστασιακό αλλά τώρα που υπάρχουν τα side-entrances δεν είναι πλέον τόσο άσχημο.
 21. Όταν κερδίζετε και θέλετε όραση για να κάνετε splitpush στο bottom. Σπάνιο ward αλλά πολύ χρήσιμο ιδίως σε συνδυασμό με το 24.
 22. Χρήσιμο σε κάθε φάση του παιχνιδιού … από εκεί περνάνε οι πάντες και θα έχετε μια πολύ καλή εικόνα για το τι κάνει η αντίπαλη ομάδα, εκτός και αν χάνετε άσχημα οπότε και να έχετε όραση εκεί θα είσαστε πολύ μακρυά για να κάνετε κάτι με αυτή την πληροφορία. Ένα pink ward εκεί δεν είναι άσχημο αλλά πρέπει να μπορείτε και να το υπερασπιστείτε.
 23. Καλό μέρος αλλά τα γύρω σημεία καλύπτουν πολύ περισσότερο χώρο … γενικά είναι πολύ περιστασιακό από το τι μάχες γίνονται εκεί γύρω.
 24. Απο τα αγαπημένα μου σημεία μιας και προστατεύει και για τον δράκο και αρκετές φορές έχω δει κάποιους αντιπάλους να περιμένουν εκεί για παγίδα (η οποία πήγε στράφι γιατί τον βλέπαμε). Το 27 δίνει περισσότερη όραση, αλλά δεν βλέπεις μέσα στον θάμνο. Πολύ καλή θέση για pink ward.
 25. Ωραίο ward για πίεση στην αντίπαλη ζούγκλα αλλά και για προστασία late game.
 26. Ψιλο-άχρηστο ward όπως και το 14 … μέχρι να δείτε τον jungler θα είναι αργά να κάνετε κάτι. Προτιμήστε την θέση 29.
 27. Πρόκειται για είσοδο στην δική σας πλευρά καθώς και για το mid lane. Ένα ward εκεί θα προστάτευε τον mid laner σας από τον αντίπαλο jungler και επίσης την δική σας πλευρά από invasions. Σχεδόν απαραίτητο, αλλά δεν μπορείτε να ξοδεύετε συνέχεια trinkets για αυτό οπότε πρέπει να επιλέγετε πότε θα το χρησιμοποιείτε. Επίσης σας δίνει και όραση προς τον δράκο. Το 15 μαζί με το 5 είναι καλύτερο πάντως μιας και το bot βολεύεται μόνο με το 32.
 28. Όταν το ματς δεν πάει και τόσο καλά είναι λίγο καλύτερο από το 29 αν έχετε χάσει τον μεσαίο πύργο σας μιας και σας δίνει όραση και στην δική σας ζούγκλα. Είναι τέλεια θέση για pink μετά το πρώτο recall και το προσπαθώ να το τοποθετώ πλέον ΠΑΝΤΑ – αν έχω τα λεφτά για να αγοράσω pink.
  31.Δίνει όραση στον δράκο, στο bot lane, και στην είσοδο της ζούγκλας σας.Για την κόκκινη πλευρά πάντως στην αρχή το 32 είναι καλύτερο.
 29. Καλύπτει όλο το ποτάμι και κάθε πιθανή είσοδο του αντίπαλου jungler από εκεί.
 30. Γενικά δεν χρειάζεται early game μιας και το 32 κάνει τα πάντα και συμφέρει αλλά αργότερα, όπως θα δείτε το αναφέρουμε σε αρκετές θέσεις μιας και είναι πολύ χρήσιμο για επιθετικούς κυρίως σκοπούς. Συνήθως υπάρχει pink των αντιπάλων εκεί μέσα και πρέπει να προσέχετε πότε θα προσπαθείτε να το καταστρέψετε.
 31. Σπάνιο ward ακόμη και να κερδίσετε τον εξωτερικό πύργο. To 33,23,26 κάνουν την ίδια δουλειά και καλύτερα, για να σας προστατέψει από τυχόν παγίδες.
 32. Αντίθετα με την μπλε πλευρά που έχει μειονέκτημα στο bottom, το 32 σας καλύπτει εκτός και αν οι αντίπαλοι έχουν stealth.
 33. Ομοίως με το 37.
 34. Καλό να υπάρχει αν σας πιέζουν στο lane ή αν ο αντίπαλος jungler ακολουθεί την τακτική να έρχεται πίσω από το creep wave. Σε περίπτωση πολύ επιθετικού αντίπαλου support (blitzcrank, thresh, leona) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ μιας και σου δείχνει από πια γωνία θα έρθουν τα διάφορα grabs/stuns/skillshots ούτως ώστε να καλυφτείτε πίσω από τα minions ή να τα αποφύγετε τελείως (π.χ. o thresh πριν πετάξει τον γάντζο του, τον στριφογυρνάει μια γύρω από το χέρι του δίνοντας σου χρόνο να αντιδράσεις, ενώ η leona κάνει το χέρι της λίγο πίσω).
 35. Αν χάσατε τον κάτω εξωτερικό πύργο είναι καλό να υπάρχει αν θέλετε να συνεχίσετε το laning εκεί, αλλιώς θα σας παγιδέψουν σίγουρα. Συνδυασμός του 31 και 39 ή του 40 κάνει καλύτερη δουλειά πάντως.
 36. Το μπλε buff σας. Ιδίως αν χάσατε το bot lane είναι καλό να έχετε όραση σε αυτό μιας και είναι το κεντρικό σημείο της ζούγκλας σας.
 37. Αρκετά σημαντικό σημείο μιας και βλέπει πολλές κινήσεις από το mid στο bot αλλά και προς τον δράκο αλλά μόνο όταν χάνετε στο παιχνίδι και σας πιέζουν πολύ αλλιώς το 30 είναι γενικά καλύτερο.
 38. Πολύ σπάνιο. Μόνο αν σας πιέζουν με siege για να έχετε όραση.
 39. Σχεδόν πάντα αχρείαστο.
 40. Πολύ σπάνιο. Μόνο αν σας πιέζουν με siege για να έχετε όραση.
 41. Σχεδόν πάντα αχρείαστο.
0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts