Anodyne

Smiley face

Ένα ωραίο πράγμα όταν εξερευνείς τον κόσμο του indie gaming, είναι ότι πολλές φορές θα βρεις κάτι που δεν περιμένεις από τις μεγάλες εταιρίες, ότι θα δοκιμάσουν κάτι πρωτότυπο σε μια πετυχημένη φόρμουλα ή ότι μπορεί να προβάλλει τις σκέψεις του δημιουργού του, ή να δημιουργηθεί ένα είδος παιχνιδιού.

‘Η μερικές φορές αντιγράφει ένα γνωστό παιχνίδι και βάζει μερικές φιλοσοφίες που δεν οδηγούν πουθενά.

Είχα πάρει αυτό το παιχνίδι μέσω του Humble Bundle, ένα site στο όποιο βάζουν μερικά παιχνίδια σε μια πολύ καλή τιμή και ένα μέρος από αυτά τα έσοδα πάνε για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Και είχε μείνει στη Steam Library μου για ένα μεγάλο διάστημα, μέχρι που μια μέρα είπα να το κατεβάσω και να το δοκιμάσω.

STORY

Σε αυτό το παιχνίδι, είμαστε ο Young, που ξυπνάμε στην Land (ναι, έτσι ονομάζουν τον κόσμο αυτό, deal with it), και μας πρέπει να προστατέψουμε το Briar από το κακό. Τώρα τι είναι το Briar, και από τι πρέπει να το προστατέψουμε δεν το ξεκαθαρίζει. Βασικά, αυτό είναι ένα πολύ περίεργο παιχνίδι που δεν επεξηγεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει, ή να ακόλουθη μια δομή αφήγησης.

Δυστυχώς, το στόρι του είναι που δεν μου αρέσει. Θέτει πολλά πράγματα, όπως μητρότητα, κατάθλιψη, αυτοκτονία, που σε κάνει να μην το απολαμβάνεις, μαζί με διάφορα meta σχόλια για το gaming, τους gamers και την βιομηχανία.

Και δεν λέω ότι αυτό είναι κακό σε όλες τις περιπτώσεις, και δεν είμαι κατά. Το The Stanley Parable, έχει meta σχολιασμό για το gaming και την βιομηχανία, αλλά όταν κάνει αυτούς τους σχολιασμούς, το κάνει με χιούμορ και με μια ευχάριστη νότα, χάρη στον αφηγητή του. (Αγοράστε το The Stanley Parable, BTW). Όταν γίνεται εδώ, γίνεται το αντίθετο. Γίνεται με καταθλιπτικό και επικριτικό τρόπο.

Ένα κομμάτι για παράδειγμα, είναι στη μεγάλη πράσινη πεδιάδα υπάρχει ένας πωλητής που έχει διάφορα αντικείμενα, όπως παπούτσια και ένα πιστολά, και σας τα πουλάρι, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σύστημα οικονομίας, όποτε είναι άχρηστο και εκνευριστικό

GAMEPLAY

Το όλο παιχνίδι είναι σαν το Zelda: A Link to the Past. Είμαστε σε ένα 2D κόσμο, που το κοιτάζουμε από πάνω, και πάμε από dungeon σε dungeon για να πάρουμε το κάθε McGuffin που θα μας βοηθήσει στην αποστολή μας. Εδώ δεν βρίσκουμε αρχαία μαγικά διαμάντια βγαλμένα από μύθους και θρύλους, αλλά κάρτες. Ναι, γιατί προφανώς όταν φτάσουμε στο τέλος, θα παίξουμε με τον μεγάλο κακό ένα παιχνίδι με κάρτες (εδώ βάλτε όποιο card game παίζετε, για την διασκέδαση σας).

Οι κάρτες αυτές δεν υπάρχουν μονό στα dungeons, αλλά και στον κόσμο γενικώς. Πρέπει να ψάξετε σπιθαμή προς σπιθαμή για να τις βρείτε. Κάποιες βρίσκονται εύκολα, άλλες θα σας δυσκολέψουν.

Το χειρότερο κομμάτι φυσικά είναι το jumping. Θα πηδάτε πάνω από χαραμάδες, κενά, και διάδρομους σε όλο το παιχνίδι, αλλά δεν είναι καλά σχεδιασμένο. Σε μερικά σημεία, μάλιστα θα σας κάνει να πετάξετε το χειριστήριο ή θα νιώθετε ότι ενώ το κάνατε, κάτι δεν πήγε καλά. Σαν να παραβιάσατε το Matrix.

TECHNICAL ASPECTS

Όσον άφορα τον τεχνικό τομέα, δηλαδή γραφικά και ήχο, δεν έχω παράπονα. Είναι πολύ όμορφος ο κόσμος. Είναι 8-bit τα γραφικά, αλλά δεν το σταματήσει να παρουσιάζει ένα κόσμο γεμάτο χρώματα και με ατμόσφαιρα. Ειδικά η περιοχή με το πυκνό δάσος είναι υπέροχη, καθώς έχει λίγο φως, μαζί με τα μικρά ζώα που πάτωνε, ή κρύβονται στους θάμνους και ωραίες τέτοιες λεπτομερές.

Το soundtrack του είναι πολύ ωραίο. Πολλά κομμάτια είναι καλά από μόνα τους, και ταιριάζουν με την κάθε περιοχή και dungeon.

FINAL THOUGHTS

Είναι σίγουρης ένας κάλος κλώνος του Zelda όσον άφορα το gameplay, αλλά χάνει πόντους στο στόρι του, ή στην έλλειψη του και στο μέρος του έχουμε κριτικές και σκέψεις του δημιουργού του για σοβαρά θέματα. Πάρτε το σε κάποια έκπτωση.

 

0

6.8

Atmosphere

7.0/10

Sound

8.0/10

Gameplay

7.0/10

Graphics

8.0/10

Story

4.0/10

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts