C’thun WOTOG Combo Decks Full Guide

Smiley face

Είμαι ο Θοδωρής (aka Genesis) και συμμετέχω στην ομάδα Hearthstone των Instict. Ανεβαίνω και κατεβαίνω τα ranked βήματα από τότε που έκανε το παιχνίδι έναρξη και ασχολούμαι περισσότερο με το arena mode. Είμαι λάτρης των αναλύσεων και μου αρέσει να εξερευνώ οποιαδήποτε πτυχή του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μπορώ να έχω πληθώρα επιλογών αλλά και απόψεων.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το νέο και το τρίτο στη σειρά expansion που προστέθηκε στο Hearthstone από την Blizzard, με την ονομασία Whispers of the Old Gods. Κοιτώντας λίγο προς τα πίσω θα καταλάβουμε ότι η Blizzard είναι λάτρης επικών ονομασιών με μεγάλο σκέλος, ευτυχώς όμως με την βοήθεια των acronym (ακρώνυμο) όλα γίνονται πιο σύντομα και έτσι θα αναφερόμαστε στην ονομασία του νέου expansion ως WOTOG.
Το WOTOG μόλις έκλεισε περίπου δύο εβδομάδες από την έναρξη του και μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι κάπως χαώδη σε ότι αφορά decks, cards, κάποια mechanics και ποια από αυτά θα επικρατήσουν στο νέο meta. Σίγουρα πάντως το νέο expansion κατάφερε να συνδυάσει απόλυτα την έννοια του χάους με το θεματικό του WOTOG, το οποίο έχει να κάνει με τις ποιο αρχαίες οντότητες της ιστορίας του Warcraft. Συγκεκριμένα η Blizzard μίλησε για το WOTOG λέγοντας ότι “Το αρχαίο κακό εγείρεται και ένα παράθυρο σε μια εναλλακτική πραγματικότητα έχει ανοίξει. Σε αυτή την πραγματικότητα οι Παλαιοί Θεοί έχουν διαφθείρει το Azeroth βυθίζοντας το κόσμο στην παραφροσύνη. Μακριά κάτω από την επιφάνεια του Azeroth, ένα ατελείωτο σκοτάδι σαλεύει, εξασφαλίζοντας σε όλους τους επισκέπτες του γνωστού πανδοχείου μια γεύση από την μολυσμένη δύναμή της”. Σας διαβεβαιώνω πως όσο τρομακτικό και αν ακούγεται θα σας προσφέρει μπόλικες ώρες διασκέδασης, είτε γελώντας με τους αντιπάλους σας, είτε με….τον εαυτό σας!

Hearthstone Spoiler Season Review Part 2
cthun
yogg saron WOTOG

Προτού προχωρήσουμε σε ότι αφορά τις κάρτες και τα decks του WOTOG, ας δούμε λίγα πράγματα για το νέο expansion και τι μας προσφέρει αρχικά. Η εισαγωγή του WOTOG στο Hearthstone προσθέτει 134 νέες κάρτες μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται 4 αρχαίοι θεοί από το κόσμο του Warcraft: C’Thun, Y’Shaarj, Yogg-Saron και N’Zoth. ‘Ένας αριθμός των καρτών είναι αφιερωμένο να “ταΐζουν” με buffs αυτές τις οντότητες ενώ μερικές από αυτές είναι η διεφθαρμένη έκδοση καρτών που ήδη υπάρχουν στο Herthstone είτε από κάποιο προηγούμενο expansion, είτε από πιο βασικές κάρτες. Όπως και με το Goblins vs Gnomes expansion έτσι και εδώ υπάρχει promotion για το WOTOG στο οποίο οι παίκτες λαμβάνουν 3 packs δωρεάν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (στο GvG διήρκεσε περίπου 11 ημέρες) καθώς επίσης δωρεάν δίνονται 2 κάρτες όταν ανοίξουμε το πρώτο μας pack: C’Thun και Beckoner of Evil, δίνοντας μας μια πρώτη γεύση για το expansion. Όταν αποκτήσουμε τις πρώτες 15 δωρεάν κάρτες υπάρχει και συνέχεια, όπου 2 quest αναλαμβάνουν να μας δώσουν συνολικά άλλα 10 packs και το μόνο που χρειάζεται είναι να κερδίσουμε 2 φορές παίζοντας στο standard mode και άλλες 7 αφού τελειώσουμε το πρώτο. Οι κάρτες του WOTOG εισέρχονται και αυτές στην αρένα όσον αφορά την διαδικασία του draft, αλλά και τα packs προστίθενται στα rewards. ‘Έχοντας παίξει μερικά παιχνίδια στην αρένα, παρατήρησα ότι το ποσοστό ανάκτησης WOTOG pack ήταν υψηλότερο από ότι στα υπόλοιπα packs (στα 6 παιχνίδια πήρα 5 WOTOG και 1 TGT) κάτι το οποίο δεν είναι standard καθότι τα rewards στην αρένα υπάγονται στο μηχανισμό του RNG (random number generator). Ας θεωρήσουμε εδώ ότι ίσως στάθηκα τυχερός!

Με την έναρξη του WOTOG εγκαινιάζεται και ένας νέος τρόπος παιχνιδιού που ονομάζεται Standard Format και αφορά το ranked mode του Hearthstone. Μέχρι τώρα το ranked mode περιείχε όλες τις κάρτες από τα expansions και τα adventures, δίνοντας έτσι την “υπερβολική” ευχέρεια στους παίκτες να επιλέγουν τα deck τους μέσα από περίπου 900 κάρτες. Πλέον το ranked mode χωρίζεται σε 2 μέρη: το Wild format όπου οι παίκτες παίζουν με όλες τις κάρτες που υπάρχουν στο παιχνίδι και στο Standard format όπου οι παίκτες θα έχουν στην διάθεσή τους κάρτες από sets που εισήχθησαν κατά την διάρκεια του προηγούμενου και του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι για φέτος οι κάρτες του Curse of Naxxramas και Goblins vs Gnomes δεν θα είναι διαθέσιμες στο Standard format. Σύμφωνα με την Blizzard αυτό το format θα βοηθήσει το dev team του παιχνιδιού σε μελλοντικά project που αφορούν τον σχεδιασμό του αλλά και την εξισορρόπηση του, όπως κατά καιρούς μας έχουν συνηθίσει να κάνουν (π.χ. τα nerf στις κάρτες πριν την εισαγωγή του WOTOG). Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι το dev team του Hearthstone, αναλύοντας τα δεδομένα του νέου expansion, δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να μπορούν να κάνουν disenchant τις κάρτες από το set του Naxxramas δίνοντας έτσι ελευθερία σε όσους επιθυμούν να κάνουν craft κάποια νέα κάρτα αλλά δεν είχαν το απαραίτητο ποσό σε dust για να το κάνουν. Βέβαια, όποιος πρόλαβε την promotional προσφορά (που πλέον έχει λήξει) ίσως να μη χρειάζεται να το κάνει και να παραμείνει ένας σωστός συλλέκτης, παρόλα αυτά η δυνατότητα δίνεται και προσωπικά το εκμεταλλεύτηκα σε συνδυασμό με τα nerfs καρτών που σαν τακτική η Blizzard επιστρέφει το ποσό dust στην μέγιστη τιμή του (αυτή που θα χρειαζόταν κάποιος για να την κάνει craft). Καθόλου άσχημα!

Ήρθε όμως η ώρα να περάσουμε στο ζουμερό κομμάτι του WOTOG που είναι το deck building, τα νέα combo και προς τα πού οδεύει το meta με το νέο expansion. Η προσωπική μου εμπειρία σε αυτό είναι μόλις μιας εβδομάδας και γενικά θα πρέπει να δοθεί χρόνος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα Μαΐου για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά τα tiers των deck και κατά πόσο αυτές οι πρώτες ιδέες ταιριάζουν σε όλα τα class αναλογικά με το playstyle που επιλέγουμε (π.χ. οι Reno Jakson εκδοχές όπου κάποια class είχαν μεγαλύτερο όφελος έναντι άλλων ομοίου στυλ).

C’Thun combo decks

 

 


Έχοντας ήδη αποκτήσει δωρεάν την legendary κάρτα C’Thun και το πρώτο neutral minion που έχει συνεργία με αυτόν το πιο εύκολο ήταν να σκεφτώ class και minions που θα συνεργάζονται με τελικό σκοπό ο C’Thun, που αρχικά έχει 6/6 στατιστικά, να αυξηθεί αρκετά έτσι ώστε το battlecry effect της κάρτας να δημιουργήσει καταστάσεις που είτε θα ανατρέψουν το παιχνίδι προς όφελος μου, είτε θα με κάνει κυρίαρχο της νίκης διαγράφοντας οποιαδήποτε αμφιβολία υπάρχει από τον αντίπαλο. Αυτό το οποίο παρατήρησα είναι πως εάν ο C’Thun φθάσει τα στατιστικά του 10/10 όσο πιο γρήγορα γίνεται (στο περίπου έβδομο με όγδοο γύρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αργότερα δε θα είναι δυνατή σαν κάρτα), το battlecry effect δίνει τόσο μεγάλη αξία σε κάρτες που συνεργάζονται όπου το φαινόμενο snowball θα είναι συχνό από εδώ και πέρα. Φυσικά όλα αλλάζουν ανάλογα με το αγαπημένο μας RNG κάτι που ο καθένας μας ξέρει πολύ καλά πως μπορεί να καταλήξει. Ποια είναι λοιπόν τα deck που συνάντησα στο ladder περισσότερες φορές με θεματικό το C’Thun combo και ποιες καινούργιες κάρτες δίνουν το synergy boost που χρειάζεται.

WARRIOR

 

 

WOTOGΑρκετά ενδιαφέρον και με πιθανότητα να είναι το μόνο deck που μπορεί να κοντράρει το battlecry του C’Thun από αντίπαλο χάρη στο armor gain mechanic που του επιτρέπει να έχει παραπάνω health από τα υπόλοιπα class (δυστυχώς ο priest δε κάνει overheal!). Επίσης λόγω βασικών καρτών που προάγουν το control game μπορεί να επικρατεί επί του board και με σωστά αποθέματα σε  removals, η νίκη θα είναι με το μέρος του. Οι κάρτες με τα ποιο core στοιχεία και που αποτελούν την βάση για το Warrior deck είναι οι εξής:
[Acolyte of Pain] και [Battle Rage] είναι οι κάρτες που θα καθορίσουν πόσο γρήγορα θα αποκτήσουμε τα minions που αυξάνουν τα στατιστικά του C’Thun. Το deck cycle πολλές φορές καθορίζει ένα παιχνίδι λόγω μεγάλου αριθμού επιλογών που θα βρίσκονται ήδη στο χέρι μας και ταυτόχρονα προάγει το “φτυάρισμα” (digging) ώστε να έρθουν οι κάρτες που χρειαζόμαστε.
Beckoner of Evil, Twilight Elder, C’Thun’s Chosen και Skeram Cultist είναι τα minions με τα οποία θα κάνουμε τον C’Thun μας ένα glass cannon που θα σκοτώσει το αντίπαλο board και τον αντίπαλο μαζί (τουλάχιστον με αυτό το σκεπτικό πορευόμαστε). Επίσης είναι εξαιρετικά στο board control λόγω καλού health/mana rating αλλά και effects όπως το divine shield του chosen.
[Armorsmith] και Ancient Shieldbearer είναι τα μόνα armor up για αυτό το deck.
Bloodhoof Brave, Crazed Worshipper και Twin Emperor Vek’lor εκτός του ότι δημιουργούν ένα “παχύ” τείχος άμυνας στο board έχουν και ιδιαιτερότητες όπως το enrage +3 attack του Bloodhoof Brave, το +1/+1 boost για τον C’Thun όποτε δέχεται ζημιά ο Crazed Worshipper και το battlecry effect από τον Twin Emperor Vek’lor που εμφανίζει έναν δεύτερο με τα ίδια στατιστικά και taunt. Αν αναλογιστούμε το value της τελευταίας κάρτας είναι συνολικά 8/12 stats που φαντάζει αρκετά καλό σαν 7 mana κόστος.
[Sylvannas Windrunner] είναι η κάρτα που μπορεί να αλλάξει την τροπή ενός παιχνιδιού εάν δεν έχει πάει όπως θα το περιμέναμε. Αν παιχτεί την κατάλληλη στιγμή θα αποτρέψει κάποιο σημαντικό play από τον αντίπαλο, ειδικά αν έχετε υποψιαστεί ότι είναι έτοιμος για κάτι μεγάλο. Στο  deck θα μπορούσε ίσως να χωρέσει ένα Shield Slam μόνο κ μόνο για την περίπτωση θυσίας της Sylvannas και να υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να κρατάμε το armor πάντα κοντά στο 5.
King’s Defender είναι η δεύτερη επιλογή σαν όπλο και το οποίο αντικαθιστά το αγαπημένοDeath’s Bite που δεν υπάρχει στο standard format. Χάρη στα 5 minion με taunt το όπλο αυτό καλύπτει τις ανάγκες του Warrior καθώς μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από taunt combo 2 παραπάνω γύρους χρήσης του.
Ο [Brann Bronzebeard] βρίσκεται στο deck για να μας δώσει εξαιρετικά μεγάλο boost συνδυαστικά με τα battlecry effects που υπάρχουν στο deck όπως η Beckoner of Evil (x2 C’Thun stats), ο  C’Thun’s Chosen (x2 C’Thun stats), ο  Skeram Cultist (x2 C’Thun stats), ο  Ancient Shieldbearer (x2 armor value) και ο  Twin Emperor Vek’lor όπου αντί για δίδυμο αποκτά τρίδυμο και αν καταφέρετε να έχετε τον Brann στο board ο C’Thun εξαπολύει 2 φορές το ισχυρό του battlecry!
Τέλος σε περίπτωση που συναντάτε πολλά aggro decks ίσως να αλλάξετε 2 κάρτες για να εισάγετε τον Disciple of C’Thun που με το battlecry effect “deal 2 damage” ίσως βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον έλεγχο στο board σας από πιο νωρίς και προς το mid game.

Druid

 

 

DruidcthunΣε περίπου ίδια βήματα με το deck του Warrior, κινείται και ο Druid με την διαφορά ότι η δύναμη του προέρχεται από την δυνατότητα του ramp up mana (αύξηση του mana pool πέρα από το +1 κάθε γύρο), καθώς επίσης και την κάρτα που του επιτρέπει να παίξει ένα minion που κοστίζει περισσότερο mana από αυτό που έχει διαθέσιμο στο γύρο του. Οι κάρτες με τα ποιο core στοιχεία και που αποτελούν την βάση για το Druid deck είναι οι εξής:
[Innervate] και [Wild Growth] με την πρώτη να μας δίνει ευκαιρίες κόντρα στο mana pool και την δεύτερη να μας φέρνει πιο κοντά στα μεγαλύτερα minion μας. Συμβουλή από πιο έμπειρους σε druid deck που έχω ασπαστεί: εάν δεν έρχεται καλό follow up μην βιαστείτε να παίξετε το coin [Wild Growth] στο πρώτο γύρο. Συναντώ αρκετούς που το κάνουν κ χάνουν το κανονικό δεύτερο γύρο κάνοντας απλά passive.
Disciple of C’Thun με σημαντικό boost για το ομώνυμο legendary αλλά και “deal 2 damage”. Σίγουρα πάντως αυτή η κάρτα παίρνει την θέση του Keeper of the Grove μιας και μοιράζεται ένα από τα effect που έχει και κοστίζει 1 mana λιγότερο.
Klaxxi Amber-Weaver ένα minion που αν συνδυαστεί με taunt effect (σαν το [Mark of the Wild]) και ο C’Thun είναι στο 10/10 αποκτάμε ένα minion εφάμιλλο με έναν [Ancient of War].
Fandral Staghelm μια κάρτα που δίνει μια “εξωτική” πνοή στο Druid μιας και υπάρχουν κάρτες στο deck που εκμεταλλεύονται το effect του για να πράττουν διπλά effects και όχι μόνο το ένα από τα δύο όπως το [Wrath] ή [Druid of the Claw] (π.χ. Το [Wrath] θα κάνει 4 damage και θα τραβήξει κάρτα, [Druid of the Claw] θα είναι taunt minion με charge, κτλ).
Επειδή είχα την περιέργεια να δοκιμάσω έκανα craft τον Fandral Staghelm και μπορώ να πω ότι παίζοντας γύρω από την ικανότητα της κάρτας αυτής, έβρισκα τον εαυτό μου να είναι ευτυχής και ενθουσιασμένος ειδικά όταν επρόκειτο να παίξω το Raven Idol για να λάβω 1 minion και 1 spell!
Dark Arakkoa μία ακόμα προσθήκη στη λίστα του Druid class με taunt αλλά και από τα πιο ισχυρά boost για τον C’Thun.
Για τις κάρτες που δεν αναφέρονται εδώ μπορείτε να ελέγξετε την παράγραφο στο Warrior deck μιας και ο λόγος ύπαρξης τους προσφέρει τα ίδια οφέλη και στο Druid deck. Η λίστα αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί σαν playstyle κάνοντας την πιο control oriented προσθέτοντας έναν Crazed Worshipper και έναν [Ancient of War] αφαιρώντας τα Raven Idol.
Σε περίπτωση που επιθυμούμε ακόμη περισσότερο ramp up τότε μπορούμε να προσθέσουμε δύο Mire Keepers με επιλογή για +1 mana crystal ή summon 2/2 minion.

N’Zoth combo decks

Ο N’Zoth φέρνει στο προσκήνιο και πάλι τα deathrattle decks που αρκετοί είχαν αγαπήσει χάρη στις κάρτες από το set του Naxxramas. Πλέον όμως το set αυτό δεν παίζεται (μιλώντας πάντα για standard format) και έπρεπε πρώτα να γίνει αποκάλυψη όλων των minion για να καταλάβω πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αρκετό value και όχι για να επαναφέρει μόνο ένα σημαντικό minion (π.χ. [Tirion Fordring]). Πλέον μπορώ να σας δείξω τα 2 πιο ολοκληρωμένα deck που ευνοούν την χρησιμότητα του N’Zoth να φέρνει στο board όλα τα minion με deathrattle που πέθαναν στο παιχνίδι και άνηκαν σε μας.

Rogue

 

 

WOTOGΜετά από τις αλλαγές που έγιναν στον Rogue πολλοί είδαν να χάνεται το “θαύμα” που ακολουθούσε το combo [Tinker’s Sharpsword Oil] + [Blade Flurry] λόγω των nerf, χωρίς βέβαια ακόμα να έχει αποκλειστεί από το deck building αυτό το ενδεχόμενο. Σίγουρα πάντως το θαύμα αυτό θα εκπληρώνεται δυσκολότερα. Κανένα πρόβλημα, ο αρχαίος θεός N’Zoth έφερε ένα νέο θαύμα για τους λάτρεις των Rogue. Οι κάρτες με τα ποιο core στοιχεία και που αποτελούν την βάση για το Rogue deck είναι οι εξής:
Undercity Hackster μια κάρτα που το deathrattle effect της μας δίνει μια τυχαία κάρτα από το αντίπαλο class, κάτι παρόμοιο με το effect του [Nefarian].
Unearthed Raptor που βρίσκεται εδώ για να μας δώσει μέχρι και 2 φορές παραπάνω το deathrattle effect από ένα άλλο δικό μας minion.
Southsea Squid Face όπου μας εξηγεί ότι περνάει άσχημα γιατί η μητέρα του δε γουστάρει το πρόσωπο του έτσι όπως είναι. Δεν πειράζει πειρατή μου όλοι εμείς εδώ σε αγαπάμε γιατί και δίνεις +2 attack στο όπλο μας και είσαι minion με deathrattle!
Xaril, Poisoned Mind ένα legendary που προσθέτει 5 ακόμα κάρτες σε αυτό το decklist με την ονομασία Toxins και έχουν 1 mana κόστος: Bloodthistle (ένα δικό μας minion επιστρέφει στο χέρι μας και θα κοστίζει 2 mana λιγότερο), Briarthorn (δίνουμε σε ένα minion +3 attack), Fadeleaf (δίνουμε stealth σε ένα δικό μας minion για 1 γύρο), Firebloom (2 damage), Kingsblood (τραβάμε μία κάρτα). Κάποιος καλός Αλχημιστής να μας φτιάξει και άλλα?
[Cairne Bloddhoof] η μεγάλη επιστροφή! Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας ειδικά αν σκεφτώ ότι έχω να δω αυτή την κάρτα σε κάποιο deck από τότε που βγήκε το Naxxramas. Πλέον όπου υπάρχει ο [Cairne] ξέρω ότι θα είναι χέρι-χέρι με τον N’Zoth!
[Sylvanas Windrunner] προφανώς! Μιλάμε για deathrattle deck.
Οι κάρτες [Preparation] και [Sprint] ναι μεν είναι αδιαμφισβήτητα δυνατές αλλά δε πιστεύω ότι είναι απαραίτητες σε αυτό το deck list. Πιθανά να άφηνα μόνο από μια μέσα για χάριν card draw από την άλλη ίσως 4 ακόμα minions να έκαναν καλύτερη δουλειά, όπως το Harvest Golem (deathrattle sticky minion), ο [Earthen Ring Farseer] (heal face or minion), o Harrison Jones (υπάρχουν ακόμα όπλα που χρησιμοποιούνται ενώ ταυτόχρονο να προσφέρει card draw), [The Black Knight] (το meta διαθέτει πολλά taunt minions). Μένει μόνο να δοκιμαστεί το deck list για να δούμε αν έχει τόσο value όσο εκτιμούν ο συνδυασμός Prep + Sprint. Επίσης υπάρχει και η εναλλακτική του Thistle Tea που θα τραβήξει μία κάρτα τοποθετώντας άλλες 2 ίδιες με αυτήν που τραβήχτηκε στο χέρι μας.

 

Paladin

 

 

 

WOTOGΣτο ίδιο μοτίβο κινείται και αυτό το deck που όμως ορίζεται από έναν πιο control σχεδιασμό με combo board clears καθώς και μπόλικο healing. Οι κάρτες με τα ποιο core στοιχεία και που αποτελούν την βάση για το Paladin deck είναι οι εξής:
Forbidden Healing εάν έχουμε περίσσευμα και χρειαζόμαστε heal τότε με αυτή την κάρτα κάθε αξόδευτος πόντος mana ισούται με 2 πόντους heal. Λέγεται ότι είναι από τις καλύτερες τύπου Forbidden spell κάρτα αν σκεφτούμε ότι ενεργεί σαν ένας [Reno Jackson] χωρίς το minion.
[Wild Pyromancer], [Consecration], [Equality] τα γνωστά board clears είναι και εδώ για να καθαρίσουν ένα “ομιχλώδες” τοπίο.
[Ragnaros], Lightlord η κάρτα που θα δημιουργήσει πονοκέφαλο στους αντιπάλους. Πέρα από minions όπως ο Tuskarr Jouster και spells όπως το Lay on Hands, έρχεται η “αγία” μορφή του Ragnaros όχι για να εξυγιάνει τους αντιπάλους με φωτιά αλλά για να θεραπεύσει εμάς από το “κακό”, δίνοντας 8 πόντους health στο τέλος κάθε γύρου σε έναν τυχαίο τραυματία (θυμίζει λίγο [Lightwell] από Priest με την διαφορά ότι δέρνει κιόλας!).
Shifter Zerus που νομίζω ότι βρίσκεται στο deck για το fun της υπόθεσης, γιατί έχει αυτό τον πολύ χαοτικό τρόπο να σου δείχνει τα πιστεύω του κάθε γύρο. Μία φορά συνάντησα αυτή τη κάρτα, ήταν σε αρένα και την είχε Hunter. Όταν έπεσε στο board είχε μετατραπεί σε [Cult Master] και με ένα ωραιότατο Unleash the Hounds έχασα το παιχνίδι επειδή ο αντίπαλος μου τράβηξε όλο το deck στο χέρι του… Να λοιπόν γιατί είναι εδώ!
Συγκριτικά με το Rogue deck δεν έχει πολλά deathrattle effects και ίσως παραξενέψει κάποιους από εμάς αναλογιζόμενοι το concept του N’Zoth. Όλα αυτά ξεδιαλύνουν όταν ικανοποιήσουμε τον N’Zoth να επαναφέρει στο board τον [Tirion Fordring] και την [Sylvanas Windrunner]! Πέρα από αυτό υπάρχει μια έλλειψη από taunts στο deck που ίσως βοηθούσε το controling αλλά οι υπολογισμοί λένε ότι με αυτό το deck παίζουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι βάση outvalue και constant healing, με πιο απλά λόγια ή θα εκμηδενίζονται οι μεγάλες απειλές του αντιπάλου και δε θα έχει αρκετό damage να μας αποτελειώσει ή θα καταφέρουμε να θεραπευτούμε τόσο πολύ που το παιχνίδι θα κερδηθεί επειδή ο αντίπαλος θα έχει ξεμείνει από απαντήσεις.

Απέμειναν 2 αρχαίοι θεοί που θα κάνω αναφορά σε αυτούς γιατί ο τρόπος που χρησιμοποιούνται σε ένα deck είναι situational και αρκετά εξεζητημένο, πιο απλά τα effects των καρτών είναι τυχαίου value και σίγουρα δεν θέλεις κάποιο minion σου να φέρει τα πάνω-κάτω όταν τα πηγαίνεις καλά.
Y’Shaarj, Rage Unbound: το effect αναγράφει ότι θα φέρνει στο board ένα minion από το deck μας όταν πατήσουμε το end turn. Θυμίζει το effect του [Varian Wrynn] όπου τραβάμε 3 κάρτες και αν κάποια από αυτές είναι minion μπαίνει αυτόματα στο board. Η διαφορά του Y’Shaarj είναι ότι όσο μένει κάτω, κάθε τέλος ενός γύρου μας φέρνει και ένα νέο minion στο board γι’ αυτό εξάλλου του έχουν δώσει και stats 10/10 για να αντέξει έστω ένα γύρο και να κάνει κάτι, εκτός αν υπάρχει removal από τον αντίπαλο και κλαίμε το χαμένο μας round εναποθέτοντας τις ελπίδες σε ένα καλό minion που ούτως ή άλλως θα μας φέρει έστω μία φορά.
Yogg-Saron, Hope’s End: το effect αναγράφει ότι θα κάνει cast ένα τυχαίο spell προς ένα τυχαίο στόχο για κάθε ένα spell που εμείς παίξαμε σε όλο το παιχνίδι μέχρι την στιγμή που θα τον ρίξουμε στο board. Το βλέπω λίγο πολύ σαν ένα τεστ “μαγκιάς” γιατί από όλες τις RNG κάρτες που έχω συναντήσει μέχρι τώρα αυτή είναι η καλύτερη ή η χειρότερη που έχει υπάρξει μέχρι τώρα (ξεπερνά και τον Madder Bomber που μου έριξε 6 damage στα μούτρα για να χάσω την αρένα μου!). Υπάρχουν ήδη παραδείγματα για το πόσο ανισόρροπη είναι αυτή η κάρτα και μπορώ να πω ότι το ποσοστό προς το κακό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από το να καταλήξει σε κάτι καλό (παιχνίδι που έχει φτάσει στο fatigue damage πέφτει ο Yogg και τα πρώτα 2 spell είναι [Sprint] gg!).
Είμαι σίγουρος πάντως ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα βρουν κάποιο deck να παιχτούν απλά τα effects τους τα καθιστούν δεύτερης διαλογής για μένα, αναλογιζόμενος πάντα τα ήδη υπάρχοντα combo decks και αυτά που θα αναφέρω παρακάτω για να συμπληρώσουμε λίγο την γκάμα των play styles.

Warlock

 

 

WOTOGΣτην αρχή υπήρξε μια αναστάτωση στους λάτρεις των face/aggro deck μιας και η αποκοπή κάποιων set στο standard format έκοψε την φόρα στο πολύ γνωστό Zoo που ήταν dominant στο ranked play. Μπορείτε πλέον να ηρεμήσετε και να επιστρέψετε με ένα ανανεωμένο zoo deck που είναι αρκετά ενδιαφέρον για να τραβήξει την προσοχή ακόμα και σε λάτρεις του control play style όπως εγώ. Το έχω ήδη δοκιμάσει και μπορώ να πω ότι θα είναι το επόμενο dominant deck σε αυτή τη κατηγορία. Ανάλογα με το draw το deck μπορεί να κερδίζει με σχετική άνεση μέχρι και τους γύρους 5 έως 8 έχοντας σαν πιο αδύναμα match up ενάντια σε control decks, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δε μπορεί να το κερδίσει με την κατάλληλη τακτική. Οι κάρτες με τα ποιο core στοιχεία και που αποτελούν την βάση για το Warlock deck είναι οι εξής:
Forbidden Ritual ποτέ ξανά ανησυχία όταν χάσουμε το board μας. Αυτή η κάρτα κάνει summon 1 minion για κάθε αξόδευτο mana point που έχουμε στο γύρο μας. Η δεύτερη καλύτερη Forbidden κάρτα του παιχνιδιού.
Darkshire Councilman ο οποίος παίρνει +1 attack για κάθε minion που κάνουμε summon. Αυτό σημαίνει πως είτε παίξουμε ένα minion από το χέρι μας, είτε κάποιο minion στο board έχει effect να κάνει summon κάποιο minion ο Councilman παίρνει +1 attack.
[Sea Giant]s γιατί πρέπει να έχουμε μία “υποτυπώδη” παρουσία στο board όσο πιο νωρίς γίνεται.
Το deck μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές παρέα με τις core κάρτες του, κάνοντας το πιο draw effective ή πιο minion effective ή ακόμα και με τον [Brann Bronzebeard] να διπλασιάζει effects όπως αυτό του [Abusive Sergeant] και του Gormok Impaler.

Paladin

WOTOGΗ επιστροφή των divine shields με aggro διαθέσεις και άρωμα…murloc! Όσοι έτυχαν να παίξουν murloc Paladin χρησιμοποιώντας το Anyfin can Happen ξέρουν πόσες OTK (one turn kill) νίκες τους έχουν χαρίσει αυτά τα γλυκά πλασματάκια. Με το νέο expansion έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε λιγότερο control και περισσότερο aggro με αυτό το deck list που γεμίζει το board με murlocs που λαμπυρίζουν (the Twilight Murlocs ίσως?)! Οι κάρτες με τα ποιο core στοιχεία και που αποτελούν την βάση για το Paladin deck είναι οι εξής:Vilefin Inquisitor γιατί αλλάζει την passive να κάνει summon ασημόχερα (silver hand) murlocs ή αλλιώς murlocs με πανοπλία και σφυριά. Ω, ναι! Rallying Blade είναι όπλο τύπου [Fiery War Axe] και για 1 mana κόστος παραπάνω, όλα τα minion με divine shield ενεργό λαμβάνουν +1/+1 stats. Steward of Darkshire που δίνει divine shield όποτε κάνω summon 1 health minion. Τι άλλο να ζητήσω εκτός από το να έχω στο χέρι μου 2-3 τέτοια minion. Σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσει το Divine Favor. Έχετε υπόψιν ότι εάν υπάρχει στο board Murloc Warleader ταυτόχρονα με την Steward τότε τα 1 health murlocs δε θα λάβουν το divine shield που δίνει γιατί θα έχουν αλλάξει το health stat τους σε κάτι μεγαλύτερο από 1. Bilefin Tidehunter το μεταλλαγμένο Tidehunter που κάνει summon ένα ακόμα 1/1 murloc με την προσθήκη του taunt!
Selfless Hero δίνει με deathrattle effect σε ένα minion divine shield, γιατί όχι.
Murloc Warleader δίνει boost σε όλα τα murlocs (και αυτά από την passive).
[Sea Giants] γιατί πρέπει να έχουμε μία “υποτυπώδη” παρουσία στο board όσο πιο νωρίς γίνεται.
Εύκολο play style, shield up, boost και πάμε για μούρες!

Όλα τα παραπάνω deckς υπόκεινται φυσικά σε αλλαγές ανάλογα με την τακτική που θέλουμε να ακολουθήσουμε, τι συναντάμε στο ladder και τι πάνω απ’ όλα μας διασκεδάζει περισσότερο παίζοντας Hearthstone. Αναμένονται πολλές ακόμα εναλλαγές και διακυμάνσεις σε όλα τα class εδώ όμως μπορείτε να βρείτε μία βάση για να σας ερεθίσει εγκεφαλικά προς νέες δημιουργίες αλλά και να παίξετε με κάποια από αυτά που σας έχω παραθέσει σε αυτό το άρθρο. Το feedback είναι πάντα χρήσιμο και μας βοηθά όλους να γίνουμε καλύτεροι. Μέχρι την επόμενη φορά καλά παιχνίδια σε όλους και καλή τύχη by Instict-esports.eu Hearthstone Team member (Genesis)!

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts