Με επιτυχία Στέφθηκε η Εκτόξευση του Hellas Sat 3

Smiley face

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε εχθές ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas Sat 3 εχθές, από την εξέδρα εκτόξευσης της Γαλλικής Γουιάνας. Ο δορυφόρος, έχει το μέγεθος μικρού λεωφορείου , ενώ φέρει πάνω πάνω την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία.

Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του Hellas Sat 3

Ο Υπουργός ψηφιακής πολιτικής, κύριος Νίκος Παππάς όπου βρισκόταν εχθές στον χώρο εκτόξευσης δήλωσε :

Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των διαστημικών εφαρμογών

Με τον νέο δορυφόρο ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο, που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες.

Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του Hellas Sat 3

Λίγες πληροφορίες για τον δορυφόρο σύμφωνα με την Ερτ

  • Ο νέος δορυφόρος, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου
  • Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, με αναμενόμενη
    διάρκεια ζωής 16,5 έτη , μήκος 7,5 μέτρα 
    και  βάρος 5,8 τόνων.
  • Είναι τοποθετημένος σε  ειδικό κουβούκλιο και στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πυραύλου Arianne 5.
  • Προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.
  • Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των  -75 βαθμών Κελσίου.
  • Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος  όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού
  • Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3
    αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.
  • Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών , στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Hellas-Sat  με έδρα την Κύπρο,  αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.

Ο Βασίλης Κωστόπουλος, ερευνητής στη Μονάδα Διαστημικών Προγραμμάτων στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», μίλησε για την επόμενη μέρα για τον HELLAS SAT 3 :

Αν όλα πάνε καλά, μετά τους κατάλληλους ελιγμούς, ο δορυφόρος αναμένεται να τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του, οπότε πλέον θα έχουν αναπτυχθεί οι τέσσερις κεραίες του (μία για τον Hellas-Sat 3 και τρεις για τον Inmarsat).

Πηγή : www.ert.gr

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts