Kune v Lakia BoardGame Guide

Smiley face

Μιά φορά και ένα καιρό, στο Κουνελό-δουκάτο…

6cf6937f064dfec682684b22d3386ecd7d14.pngΖούσαν μέσα στην ευτυχία του γάμου τους ο δούκας και η πριγκίπισσα. Μέσα στην χλιδή και στην πολυτέλεια το ζευγάρι απολάμβανε τον έρωτά του μέχρι που …χώρισαν. Απο κει και στο εξής όλα άλλαξαν προς το χειρότερο. Το ζευγάρι δεν έμενε πλέον στο ίδιο λαγούμι, μοίρασε τα υπάρχοντά του και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο είχε. Ο Δούκας και η Πριγκίπισσα ήταν πλέον δύο άγνωστοι και το μόνο που είχε μείνει ήταν οι κοντινοί τους άνθρωποι. Εκείνοι οι συγγενείς και οι φίλοι που τους ήξεραν μονιασμένους θα γίνονταν πλέον μάρτυρες ενός ανηλεούς αγώνα μίσους, μανίας και ίντριγκας.

Πλέον ήταν ο ένας εναντίον του άλλου…Kune v Lakia!

LC106_LC106_KuneVLakia_Banner

Ξεκινώντας το παιχνίδι:

Καθώς μιλάμε για ένα καρτοπαίχνιδο το παιχνίδι έρχεται με 48 κάρτες στο κουτί.

Οι παίκτες διαλέγουν και εκπροσωπούν έναν από τους δύο χαρακτήρες στο κουνελοδιαζύγιο, τον Δούκα Kune ή την πριγκίπισσα Lakia και παίρνουν την ανάλογη κάρτα μπροστά τους.

Έπειτα ξεχωρίζουν στην άκρη και τοποθετούν στη μέση του τραπεζιού τους πέντε ξεχωριστούς αυλικούς, τον Ιππότη, τη Μάγισσα, τον Αββά, το Βασιλιά και την Κόμισσα.

Στο πλάι του καθενός, ανακατεύονται και μοιράζονται σε στοίβες των πέντε καρτών, οι 25 κάρτες plot.

Κάτω από τον κάθε αυλικό βάζουμε και από ένα υπερμεγέθες ξύλινο καρότο!

Υπάρχουν πέντε απο αυτά μέσα στο κουτί! Μάρτυρας του ότι δεν μπορεί να υπάρξει μυστήριο και ίντριγκα ανάμεσα σε κουνέλια δίχως καρότα!

Ύστερα ανακατεύονται οι κάρτες Περιουσίας και μοιράζονται 5 στον καθ’ένα.

Αυτές οι κάρτες απεικονίζουν αντικείμενα που αποκόμισε ο χαρακτήρας από το διαζύγιο.

Ο δούκας παίρνει την κάρτα ‘Edge’ και η πριγκίπισσα παίζει πρώτη!

Gameplay:

KUNEvLAKIA_contents_600

Μία παρτίδα Kune v Lakia έχει εύκολο και γρήγορο βηματισμό καθ’ότι οι σειρές εναλλάσσονται από παίκτη σε παίκτη. Στη σειρά του ο κάθε παίκτης κάνει μία ενέργεια από τις 4 διαθέσιμες του παιχνιδιού:

 1. Επιρροή. Με αυτή την ενέργεια ο παίκτης παίζει κάρτες από το χέρι του, με σκοπό να θαμπώσει με τα πλούτη του και να επηρρεάσει τους αυλικούς. Πιό συγκεκριμένα, παίζει ένα σύνολο καρτών προκειμένου να εξασφαλίσει τα σύμβολα που χρειάζεται.

  Εξήγηση

  Όλες οι κάρτες στο παιχνίδι φέρουν και από ένα ή περισσότερα σύμβολα και οι αυλικοί φέρουν τρία απο αυτά πάνω στην κάρτα τους. Σκοπός του κάθε παίκτη με αυτή την ενέργεια, είναι να παίξει τόσα σύμβολα όσα χρειάζονται πάνω σε έναν αυλικό. Μόλις γίνει αυτό, ο παίκτης έχει δικαίωμα να πάρει μία κάρτα από τη στοίβα του εν λόγω αυλικού και να εμπλουτίσει την τράπουλά του καθώς επίσης και να τον φέρει με το μέρος του μετατρέποντάς τον στο χρώμα του.

  Αν ο παίκτης είναι ο Δούκας τότε ο αυλικός αντικαθίσταται από την μπλέ του έκδοση.

  Αν είναι η πριγκίπισσα, από την κόκκινη.

  Αν ο αντίπαλος όμως τον έχει χρωματίσει ήδη με το δικό του χρώμα, τότε αντικαθίσταται από την μωβ!
  Κάθε αυλικός μέσα στο παιχνίδι έχει διαφορετική έκδοση, ανάλογα με τον παίκτη που τον ελέγχει!

 2. Συμβουλή. Βάσει της προηγούμενης ενέργειας, μπορούμε να φέρουμε με το μέρος μας έναν αυλικό και να βάλουμε την κάρτα του με το δικό μας χρώμα στο παιχνίδι. Ωστόσο, ο αυλικός πλέον φέρει και μία ικανότητα, την οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε κάνοντας την ενέργεια ‘Συμβουλή’.

Εξήγηση

Σε αυτή την ενέργεια, διαλέγουμε τον αυλικό του χρώματός μας και του βάζουμε ένα καρότο πάνω στην κάρτα. Έπειτα κάνουμε την ενέργεια που αναγράφει πάνω του. Όπως φαίνεται λοιπόν, αυλικοί που έχουν ήδη το καρότο τους πάνω στην κάρτα τους δεν μπορούν να κάνουν πλέον την ενέργεια αυτή μέχρι το τέλος του γύρου.

 1. Συνωμοσία. Με αυτή την ενέργεια παίζουμε μία κάρτα από χέρι μας με την ένδειξη Plot και την εκτελούμε. Αυτές οι ενέργειες είναι δυνατές και απρόβλεπτες καθ’ότι μπορούν να πετάξουν κάρτες από το χέρι του αντιπάλου, να αλλάξουν τα χρώματα στους αυλικούς μας ή και να μας επιτρέψουν να αποθηκεύσουμε κάρτες για πόντους!

 1. Πάσο. Αν ο παίκτης δηλώσει πάσο, σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει άλλο σε αυτό το γύρο και ο αντίπαλός του δικαιούται να κάνει 2 ακόμα ενέργειες πριν τελειώσει ο γύρος.

Έπειτα ο γύρος τελειώνει και αν τρείς από τους πέντε αυλικούς δεν έχουν κάρτες στην τράπουλά τους, τότε το παιχνίδι τελειώνει και μετράμε πόντους!

Ειδ’άλλιώς παίρνουμε όλες μας τις κάρτες πίσω στο χέρι και ξεκινούμε νέο γύρο.

Ωστόσο δεν είναι όλα τόσο απλά…

Χαρακτηριστικά του παιχνιδιού:

LudiCreations_KUNE_v_LAKIA_03_overview_600

Το παιχνίδι μέσα στην φαινομενική του απλότητα βάζει τους παίκτες να παίζουν κάρτες και να παίρνουν καινούριες, να ‘βάφουν’ τους αυλικούς με το δικό τους χρώμα και να προσπαθούν να κερδίσουν πόντους.

Παρ’όλα αυτά το παιχνίδι διαθέτει επιπρόσθετους μηχανισμούς για να κρατήσει τόσο τη στρατηγική αλλά και το ενδιαφέρον του παίκτη αλώβητο μέσα στις παρτίδες.

Αποθήκευση: Διάφορες ενέργειες δίνουν την επιλογή να ‘αποθηκεύσει’ ο παίκτης τις κάρτες του, μικραίνοντας τις διαθέσιμες επιλογές αλλά αυξάνοντας τους τελικούς του πόντους. Φαίνεται ότι όταν ο αντίπαλος έχει λίγες ενέργειες το μόνο που θα κερδίσει αν πάει ‘πάσο’ είναι δύο επιπρόσθετες ενέργειες. Αν όμως αποθηκεύσει κάποιες  από αυτές ισορροπεί στρατηγικά ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές και στο επιπρόσθετο σκοράρισμα στο τέλος.

Hand Manipulation: Υπάρχουν ενέργειες που δίνουν την επιλογή στον παίκτη να κρατήσει κάποιες από τις κάρτες ή να επιστρέψει από τα σκάρτα όποιες κάρτες που επιθυμεί περισσότερο. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και οι συνδυασμοί επίσης.

The Edge: Πρόκειται για μία κάρτα που βρίσκεται ως αντίβαρο για τον παίκτη εκείνο που παίζει δεύτερος ή που λέει πάσο πρώτος. Αυτή η κάρτα είναι μίας χρήσης και δίνει στον παίκτη που την έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιες ενέργειες ποιο δυνατές και προς το συμφέρον του. Ο παίκτης που καταφέρει να αξιοποιήσει το Edge μπορεί να οδηγηθεί ευκολότερα προς τη νίκη.

Νικητής είναι ο παίκτης εκείνος που έχει μαζέψει τους περισσότερους πόντους! Οι αυλικοί δίνουν πόντους στον παίκτη του χρώματος που έχουν, όλες οι κάρτες δίνουν διαφορετικούς πόντους, οι ‘αποθηκευμένες’ κάρτες δίνουν πόντους, Και το Edge δίνει πόντους.

pic2896296_md

Tips:

 • Να φροντίσεις να είσαι πάντα ο τελευταίος που θα μιλήσεις. Το παιχνίδι έχει ένα χαοτικό βηματισμό που δίνει την ευκαιρία σε αυτόν που έχει το momentum με το μέρος του να απολαύσει και την υλοποίηση των σχεδίων του! Μην ανοίγεις τα ‘χαρτιά’ σου νωρίς.

 • Ακόμα και όταν ο αντίπαλος φαίνεται ότι ελέγχει το ταμπλό κόντραρέ τον! Ακόμα και ο εξτρά πόντος που θα χάσει και θα τον πάρεις εσύ, κάνει τη διαφορά!

 • Mην λυπάσαι τον αντίπαλό σου και να είσαι αδυσώπητος! Μην τον αφήσεις κάποια δίοδο να ξεφύγει και να παίξει έτσι όπως θέλει!

 • Να ξέρεις πότε πρέπει να σταματήσεις. Αν ο αντίπαλός σου παίρνει σωρηδόν κάρτες φρόντισε να τελειώσεις το γύρο γρήγορα. Δεν θα προλάβει να παίξει όλες τις κάρτες και θα πάρεις και το Edge!

To “Kune v Lakia: a chronicle of a royal lapine divorce foretoldείναι ένα διασκεδαστικό καρτοπαιχνιδο για δύο, ιδανικό για φίλους, παρέες και ζευγάρια. Η χρονική του διάρκεια είναι ιδανική για να θεωρηθεί και ως filler παιχνίδι ανάμεσα στα παιχνίδια σας. Είναι ένα παιχνίδι που ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική αλλά και την ευέλικτη σκέψη ενώ προσφέρει άφθονο γέλιο με το ‘σοβαρό’ του χιούμορ ενός fairytale gone wrongμε artwork από τον Krissorium.

Ένα είναι σίγουρο. Πλέον έχετε ένα παιχνίδι για να βγάλετε όλα σας τα νεύρα στο άλλο σας μισό με γέλιο, κέφι και πολλά κουνελοδιαζύγια!

Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο από τον Μπάμπη Γιαννιό και διατίθεται στο εμπόριο παγκοσμίως από την LudiCreations.

Αριθμός Παικτών: 2

Διάρκεια Παιχνιδιού: 30′

Ηλικίες: 12 ετών και άνω

Περιεχόμενα:

 • 48 κάρτες

 • 5 ξύλινα καρότα

 • 1 βιβλίο οδηγιών

Σχεδιαστής Παιχνιδιού: Babis Giannios

Μπορείς να βρεις το παιχνίδι εδώ!

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts