Μια νέα εκδοχή του σκακιού το κάνει πολύ απλούστερο και γρηγορότερο

Smiley face

Λιγότερα πιόνια, μικρότερο ταμπλό και ευκολότερες κινήσεις

Πριν το κάψετε και το καταδικάσετε, σκεφτείτε το εξής: πόσες φορές έχετε πάει στο σπίτι του φίλου σας που έχει έρωτα με το Warhammer 40K, replicas μεσαιωνικών πανοπλιών σε κάθε γωνία και θεωρεί το Total War “το καλύτερο franchise που έχει βγει ποτέ” για να αράξετε (editor’s note: Dude if you self-project any harder we’ll start running Power-Point presentations.); Δεν σας έχει έρθει η ιδέα να παίξετε λίγο σκάκι, να περάσει η ώρα βρε αδερφέ; Δεν μπορείτε πάντα όμως να φάτε ένα δίωρο για ένα παιχνίδι, οπότε ο σχεδιαστής Michael Davies, δημιουργός του ξεκαρδιστικού ICBM, βρήκε τη λύση, το Rex.

Το Rex λοιπόν, είναι μια απλουστευμένη εκδοχή του σκακιού, φέρνοντάς το παράλληλα πιο κοντά στις ρίζες του. Τα πιόνια μπορούν να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά κάποια μπορούν να πάνε πιο μακριά. Στο βασικό tutorial επίπεδο, η ΑΙ είναι εύκολη, αλλά σε μεγαλύτερα επίπεδα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Όμως, ο Davies το βλέπει περισσότερο σαν παιχνίδι για δύο παίκτες.

“Ήθελα να φτιάξω ένα επιτραπέζιο που θα βασιζόταν στο σκάκι, αλλά θα ήταν πολύ πιο απλό, με πολύ εύκολους κανόνες που θα χρειαζόταν περίπου 15 λεπτά για να τελειώσει, και θα ήταν εύκολο να το μάθει μέχρι και ένα παιδί. Σκόπευα για κάτι μεταξύ τρίλιζας και σκακιού”.

Τώρα, γιατί είπαμε πως το έφερε πιο κοντά στις ρίζες του; Το παιχνίδι που ξέρουμε σαν σκάκι παίζεται με 6 διαφορετικά είδη πιονιών. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως πρώτοι ξεκίνησαν να το παίζουν οι Ινδοί 1.500 χρόνια πριν, αλλά με τέσσερα διαφορετικά είδη πιονιών, βασισμένα στις στρατιωτικές μονάδες τους.

Το σκάκι απέκτησε τους παγκόσμιους κανόνες του τον 19ο αιώνα, και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για σχεδιαστές που θέλουν να το κάνουν πιο πολύπλοκο ή απλούστερο. Η Εγκυκλοπαίδεια των παραλλαγών του σκακιού, του D.B. Pritchard, περιγράφει 1.400 παιχνίδια που βασίζονται στο σκάκι, με κάποια να παίζονται από το μεσαίωνα ή τους αρχαίους χρόνους. Τα περισσότερα όμως, σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν εύφορο έδαφος για τους πειραματισμούς στο σκάκι, με έναν σχεδιαστή να ισχυρίζεται πως το δημιούργημά του, το Chess 2, διόρθωσε τα ελαττώματα του αυθεντικού παιχνιδιού (καλό παιχνιδάκι, αλλά πολύ άσχημα τα τεχνικά σημεία του).

Μπορείτε να κατεβάσετε το Rex δωρεάν εδώ από το Gamejolt.

 

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts