Ο Elon Musk σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ανθρώπινης-ΑΙ διεπαφής

Smiley face

Όσο πάει και το Deus Ex αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Όσοι δεν ξέρετε τον Elon Musk, δεν σας αδικώ, αλλά να ξέρετε πως πρόκειται για έναν πολύ ενεργό άνθρωπο. Είναι μεγιστάνας, γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX της οποίας είναι επίσης ο ιδρυτής, καθώς και ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας Tesla Motors, και ο πρόεδρος της SolarCity. Το πρόσφατο του εγχείρημα, ονομάζεται Neuralink, και αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα επιτρέπει σε ανθρώπινους εγκεφάλους να συνδέονται κατευθείαν σε υπολογιστές.

Το εγχείρημα αυτό είναι στα πολύ πρώιμα στάδιά του ακόμα, όπως ανέφερε η The Wall Street Journal και το επιβεβαίωσε ο Musk στο Twitter.

Η Neuralink, την οποία ο Musk χρηματοδοτεί προσωπικά, είναι μια εταιρία ιατρικής έρευνας, που σκοπεύει να αναπτύξει μια “νευρική δαντέλα”, μια τεχνολογία που θα επιτρέπει την εισαγωγή μικρών ηλεκτρόδιων στον εγκέφαλο.

Ο Musk έχει ήδη προσλάβει σημαντικούς ακαδημαϊκούς του χώρου για να δουλέψουν στην εταιρία.

Το τι μπορεί να κάνει μια σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή, είναι αντικείμενο συζητήσεων εδώ και λίγα χρόνια, αλλά το αν είναι εφικτό είναι το πραγματικό, αναπάντητο ερώτημα.

“Η τεχνική του τρυπανισμού, δηλαδή το άνοιγμα τρυπών στον εγκέφαλο για θεραπεία διάφορων ασθενειών, είναι τόσο αρχαία, όσο και ο πολιτισμός μας, ενώ η ιδέα εισαγωγής ηλεκτροδίων, είναι κάτι που υπάρχει εδώ και δεκαετίες”, δήλωσε ο Paul Teich, βασικός αναλυτής της Tirias Research“Παρ’όλα αυτά, οι ιατρικοί αισθητήρες και η επεξεργαστική ισχύς που απαιτούνται για να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο εγκέφαλος με κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να εγκαταστήσουμε ηλεκτρόδια και ερεθίζοντα δίκτυα που θα έχουν συγκεκριμένες και ακριβείς λειτουργίες, είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια”, συμπλήρωσε.

“Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δημιουργήσουμε ένα αμφίδρομο σύνδεσμο με τον εγκέφαλο”, πρόσθεσε ο Kevin Krewell, επίσης βασικός αναλυτής της Tirias Research.

Γιατί όλα αυτά; Ο βασικότερος λόγος που αξίζει να συνδεθεί ένας εγκέφαλος με έναν υπολογιστή είναι η θεραπεία εγκεφαλικών νοσημάτων και τραυματισμών.

“Η Neuralink σκοπεύει να αναπτύξει προχωρημένα ηλεκτρόδια, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στον εγκέφαλο, με σκοπό την άμεση διέγερση συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με κάποιες νευρικές διαταραχές”, είπε ο Krewell.

Στην ουσία, ο Musk προσπαθεί να κάνει μια βασική ιατρική έρευνα για αρχή, στηριζόμενος σε νέες επιστημονικές-τεχνολογικές μεθόδους. Προφανώς, θα περάσουν πολλά χρόνια πριν συνδεθεί ο πρώτος εγκέφαλος με έναν υπολογιστή, όπως το έχουμε φανταστεί και δει σε ταινίες και παιχνίδια.

“Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν πειράματα σε ανθρώπους και ζώα, καθώς και κανονικές δοκιμές τις επόμενες δεκαετίες. Και πάλι, θα περάσει πολύς καιρός μέχρι διάφορες χώρες στον πλανήτη εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα αυτή την τεχνολογία, καθώς θα χρειαστεί μια φιλελεύθερη και σχετική νομοθεσία”, παρατήρησε ο Teich.

“Το βασικότερο πρόβλημα, θα είναι τα ηθικά ζητήματα. Μιλάμε για ανθρώπινα πειράματα, και όταν βγεις στην αγορά, υπάρχουν μεγάλα εμπόδια με οργανισμούς όπως η Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Michael Rogersμελλοντιστής.

Πέρα από την ιατρική εφαρμογή, δεν είναι απίθανο τεχνολογία σαν της Neuralink, να αλλάξει την ανθρώπινη φύση. Ίσως αποτελέσει την αρχή για κάτι άλλο, κοινό στην επιστημονική φαντασία, τα cyborgs.

Είναι κάπως ειρωνικό που ο Musk ανακοίνωσε το εγχείρημά του την ίδια εβδομάδα που κυκλοφορεί το Ghost in the Shellμια ταινία επιστημονικής φαντασίας για augmented ανθρώπους και cyborgs. Ίσως, το πιο σημαντικό θετικό στοιχείο αν συμβεί αυτό, να είναι η βελτιωμένη πρόσβαση σε δεδομένα και γνώση. Από την άλλη, οι κοινωνικές ανισότητες θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, καθώς η τεχνολογία αυτή θα απαιτεί χρήματα, και δεν θα έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτή. Προφανώς, θα περάσουν πολλές δεκαετίες πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

Όπως είπε ο Rogers, “μάλλον ο Musk πρώτα θα φτιάξει την αποικία του στον Άρη, πριν ο μέσος άνθρωπος έχει πρόσβαση σε κοσμητικές εγχειρήσεις εγκεφάλου”. Φανταστείτε το πάντως στην Ελλάδα όλο αυτό, πόσος κόσμος θα βγαίνει με πυρσούς και τσουγκράνες για να κάψει τα “πράγματα του διαόλου”, όπως θα έλεγαν χαρακτηριστικά. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Neuralink

Project Hyron, αυτό ακριβώς που θέλει να κάνει ο Musk, έγινε στο Deus Ex. Και δεν πήγε καλά.

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts