Στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στην Σαγκάει κατασκευάστηκε από μια ομάδα επιστημόνων ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής, ο οποίος υποστηρίζεται πως είναι 24.000 φορές ταχύτερος από τους συμβατικούς υπολογιστές. Πως όμως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Όπως όλοι ίσως να γνωρίζουμε στα chip συμβατικών υπολογιστών, τα δεδομένα αποτελούνται από bit τα οποία μπορούν να αναπαρασταθούν μόνο με μια από τις δύο ακόλουθες τιμές: 0 ή 1. Ωστόσο, στους κβαντικούς υπολογιστές υπάρχει η έννοια του κβαντικού bit, ή qubit, το οποίο μπορεί να λάβει τις τιμές: 0 ή 1 ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα, μέσω μιας ιδιότητας που ονομάζεται διεπλοκή.
“Η υπολογιστική ισχύς ενός κβαντικού υπολογιστή αυξάνεται εκθετικά με τον αριθμό των κβαντικών bits που μπορούν να χειραγωγηθούν. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτελεσματική επίλυση μεγάλης κλίμακας υπολογιστικών προβλημάτων, κάτι που είναι πέρα από τις δυνατότητες των σημερινών κλασικών υπολογιστών” δηλώνει ο Pan Jianwei(ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και κορυφαίος κβαντικός φυσικός).
Προκειμένου να απλοποιήσουμε ακόμα περισσότερο όσα ειπώθηκαν πιο πάνω, φανταστείτε πως έχετε ένα σύνολο προβλημάτων. Ένα κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα, ενώ ο συμβατικός θα τα έλυνε σειριακά, το ένα μετά το άλλο.
0
You must be logged in to post a comment.