Τι πιστευεις για το Roshan?

Smiley face

μπορεί το International να τελείωσε αλλά ο Roshan βρίσκεται πάντα κοντά μας!

Ο Roshan είναι ένα από τα βασικά συστατικά στην συνταγή που λέγεται Dota. Έχει τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορείς να τον κατηγοριοποιήσεις ούτε σαν creep αλλά ούτε σαν hero.

Εν συντομία

Τα creep έκαναν τον Roshan ή ο Roshan τα creep?

Τα creep έκαναν τον Rosh ή ο Rosh τα creep?

Είναι το πρώτο unit που βγαίνει! Δεν μπορεί να το ελέγξει κανένας παίχτης. Δεν επιτίθεται στα κτήρια ούτε των radiant ούτε των dire. Ούτε πάει σε lane. Είναι το ίδιο δυνατό, όμως, με ένα hero. Έχει abilities σαν και αυτά, HP, mana καθώς και ability growth (τα στατιστικά του αυξάνονται όσο προχωράει το παιχνίδι). Όταν τον σκοτώνεις, ρίχνει ένα από τα πιο γνωστά item, το Aegis of Immortal, μαζί με το Cheese και το Refresher Shard. Δίνει αρκετό experience όταν πεθαίνει, μαζί με extra gold για κάθε παίχτη της ομάδας που τον σκοτώνει. Στη συνέχεια μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα ξαναβγαίνει στο παιχνίδι, πιο δυνατός.

Τι σημαίνει ο Roshan για τη Dota

Από την απαρχή των video games, όλα τα παιχνίδια είχαν μία τελική πίστα. Αυτό που λέμε και αλλιώς «final boss». Ενώ, λοιπόν το παιχνίδι ουσιαστικά τελειώνει όταν καταστρέφεται το main building του αντιπάλου, o Roshan έρχεται να προσθέσει μία γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας. Έτσι με τα περισσότερα παιχνίδια να έχουν, σήμερα, στόχο τον ανταγωνισμό, έρχεται να μας θυμίσει τις παλιές εποχές που κάναμε αμάν για να τερματίσουμε το παιχνίδι.

Πάνω στο ότι αποτελεί το boss της Dota, υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα. Καταρχάς έχει μία «βάση» δικιά του. Και με το βάση, εννοούμε φυσικά το Rosh Pit. Έξω από το pit, δεν μπορείς ούτε να τον χτυπήσεις αλλά ούτε και να τον δεις. Γι’ αυτό λοιπόν ο Roshan δεν είναι ένα απλό creep, αλλά κάτι πιο κοντά σε hero. Hero γιατί έχει και αυτός συγκεκριμένα abilities. Spell block, Bash, Slam, Strength of the Immortal, τα οποίο κοστίζουν mana και cooldown, όπως και στα κανονικά hero. Επιπλέον, τα item που δίνει όταν πεθαίνει αφορούν μόνο τα hero. Ούτε τα creep, ούτε τα tower ούτε τίποτα άλλο.

Με τα πολλά οφέλη που δίνει και το απόλυτο timing που χρειάζεται ώστε να τα αποκτήσεις, ο Roshan είναι σίγουρο πως μεταβάλει το meta του παιχνιδιού. Υπάρχουν επίσης πολλές στρατηγικές και τακτικές που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς σχετικά με το να βλέπεις μέσα στο Rosh Pit ή πως να τον σκοτώνεις γρήγορα.

«no one has ever done that in the history of dota»

Είναι μία ομαδική απόφαση και ένα σημαντικό call του captain της ομάδας, σχετικά με το πότε θα πάνε Roshan. Αποτελεί δηλαδή team decision. Και κάθε team decision μπορεί να συμβάλει στο τελικό αποτέλεσμα του game.

Roshan Dota 2 - Roshan DotA

Dota 2 – DotA

Aegis. Ας μείνουμε λίγο εδώ. Aegis στα ελληνικά σημαίνει Αιγίδα. Αιγίδα ήταν η ασπίδα που κρατούσε η θεά Αθηνά. (στη DotA το aegis είχε icon μία ασπίδα). Ας μην αρχίσουμε και εδώ περί ελληνικού πολιτισμού, αν και αφού κατάφερε να φτάσει μέχρι και στη dota, respect. Το γεγονός, τώρα, πως ο Roshan κάθε φορά που πεθαίνει ξαναβγαίνει μπορεί να αναλυθεί σε δύο πράγματα. Lorewise «… ο Roshan ήταν ο μόνος που σκότωσε έναν shopkeeper για να αποκτήσει το Aegis και γι’ αυτό τον καταράστηκαν να πεθαίνει ξανά και ξανά και του κλέβουν το θησαυρό του συνέχεια».

Δεύτερον και σημαντικότερο. Το respawn του Roshan συμβολίζει τα hero! Όπως αυτά πεθαίνουν και ξαναβγαίνουν, έτσι κάνει και ο Roshan. Είναι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των games, γενικότερα, είναι το ότι όσες φορές και να πεθάνεις μέσα στο παιχνίδι, πάντα ξαναβγαίνεις. Έτσι, ο Roshan, ενώ μπορεί να βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε μια χωροχρονική loopa, μένει πιστός στο quote “Gamers don’t die, they respawn!”

Άρα τελικά Roshan = hero ή creep?

Θα λέγαμε κάτι ενδιάμεσο. Κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό. Ο Roshan ήταν μαζί μας, είναι και θα μας συντροφεύει για αρκετό καιρό ακόμα στο παιχνίδι. Η Dota θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό χωρίς αυτόν. Οπότε long live Roshan!

Αν θες να μάθεις για διάφορα hero της Dota με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Roshan δες εδώ.

 

Trivia:

  • Roshan ήταν το όνομα της μπάλας bowling του Guinsoo (δημιουργού της dota)
  • Ο Baron Nashor στο LoL, αποτελεί αναγραμματισμό του Roshan! (no hate)
  • O Rosh έχει πρωταγωνιστήσει στο Diretide, ένα in-game event για το Halloween.
    ( ◕◡◕ DIRETIDE GIVEN)

 

Δες εδώ τι σχέση έχουν τα ρομπότ και η dota.

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts