GameHorizon.gr

Η Zenimax παίρνει $500 εκατομμύρια μετά την αγωγή του Oculus

Η επιτροπή αποφάσισε πως το Oculus δεν υπεξαίρεσε εμπορικά μυστικά, αλλά πως ο συνιδρυτής Palmer Luckey παραβίασε μια συμφωνία μη αποκάλυψης με τη Zenimax.

Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Dallas έδωσαν $500 εκατομμύρια στην ZeniMax Media για την υπόθεση με το Oculus Rift. Η ZeniMax αρχικά, ζητούσε $2 δισεκατομμύρια για τη ζημιά. Στην αγωγή, η οποία ξεκίνησε το 2014, η ZeniMax ισχυρίστηκε πως το Oculus και ο συνιδρυτής του, Palmer Luckey, απέκτησαν παράνομα εμπορικά μυστικά για εικονική πραγματικότητα. Ισχυρίστηκαν επίσης, πως ο Luckey ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας πίσω από το VR headset.

Η επιτροπή αποφάσισε πως το Oculus δεν υπεξαίρεσε εμπορικά μυστικά, αλλά ο Luckey παραβίασε μια σημαντική συμφωνία μη αποκάλυψης. Το Oculus είναι υπεύθυνο για τα $200 εκατομμύρια ζημιά της παραβιασμένης συμφωνίας, μαζί με $50 εκατομμύρια για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και άλλα $50 εκατομμύρια για ψευδή ονομασία. Οι συνιδρυτές Luckey και Brendan Iribe είναι υπεύθυνοι για $50 και $150 εκατομμύρια αντίστοιχα για ψευδή ονομασία.

Τα $2 δισεκατομμύρια που απαίτησε η ZeniMax αρχικά, ήταν αντίστοιχα του ποσού που πλήρωσε το Facebook το 2014 για να αποκτήσει τα δικαιώματα του Oculus.

Όταν ρωτήθηκε για σχόλια, ένας εκπρόσωπος δήλωσε πως το Oculus θα κάνει ένσταση για την απόφαση του δικαστηρίου.

“Το επίκεντρο της υπόθεσης αφορούσε αν ναι ή όχι το Oculus έκλεψε εμπορικά μυστικά από τη ZeniMax, και το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ μας. Είμαστε προφανώς απογοητευμένοι από κάποια στοιχεία της απόφασης, αλλά θα παραμείνουμε απτόητοι”, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Oculus. “Τα προϊόντα Oculus δημιουργούνται με τεχνολογία Oculus. Η δέσμευση μας για τη μακρόχρονη επιτυχία της VR παραμένει η ίδια, και η ομάδα μας θα συνεχίσει τη δουλειά που έκανε από την πρώτη μέρα – την ανάπτυξη VR τεχνολογίας που θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν. Ανυπομονούμε να καταθέσουμε την έφεσή μας και να αφήσουμε, τελικά, αυτή τη δίκη πίσω μας”.

Από την άλλη, η ZeniMax έκανε δηλώσεις που εξηγεί γιατί πιστεύει πως κέρδισε τη διαμάχη.

“Η ευθύνη των κατηγορούμενων ήταν ξεκάθαρη μετά από ατράνταχτες αποδείξεις που κατέθεσε η ZeniMax: 

  • Η καινοτομία της VR τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα το 2012 στην id Software, χάρη στις προσπάθειες του πρώην εργαζόμενου John Carmack (εταιρία που ανήκει στη ZeniMax) πριν καν έχουμε επαφή με τους κατηγορούμενους.
  • Μοιραστήκαμε την VR τεχνολογία με τους κατηγορούμενους κάτω από μια συμφωνία μη αποκάλυψης, η οποία δήλωνε πως η τεχνολογία ανήκε στη ZeniMax.
  • Οι τέσσερις ιδρυτές του Oculus δεν είχαν κάποια εμπειρία ή ειδίκευση στο χώρο της VR – εκτός από τον Palmer Luckey, ο οποίος δεν μπορούσε να κωδικοποιήσει το λογισμικό που ήταν το κλειδί για την επίλυση των ζητημάτων της VR.
  • Υπήρχε μια καταγεγραμμένη διαρροή κώδικα και άλλης τεχνικής βοήθειας από τους υπολογιστές της ZeniMax, στην Oculus στη διάρκεια 6 μηνών.  
  • Το Oculus γραπτώς αναγνώρισε πως πήρε κρίσιμο πηγαίο κώδικα από τη ZeniMax.
  • Ο Carmack σκόπιμα κατέστρεψε δεδομένα στον υπολογιστή του αφού ενημερώθηκε για τη δίκη, και κατευθείαν ερεύνησε στο Google πως να σβήσει τον σκληρό του δίσκο. Ταυτόχρονα, άλλα δεδομένα στους υπολογιστές του Oculus καθώς και σε αποθηκευτικές συσκευές USB, διαγράφηκαν με παρόμοιο τρόπο (όπως διαπιστώθηκε από ειδικό εγκληματολογίας υπολογιστών που όρισε το δικαστήριο).
  • Όταν παραιτήθηκε από την id Software, ο Carmack παραδέχτηκε πως κρυφά κατέβασε και έκλεψε 10,000 αρχεία από τη ZeniMax και τα έκρυψε σε μια συσκευή αποθήκευσης USB, καθώς και ολόκληρο τον πηγαίο κώδικα του RAGE και την id tech® 5 engine.
  • Ο Carmack άσκησε ένορκη βεβαίωση, η οποία κρίθηκε από ειδικό του δικαστηρίου ψευδής όσον αφορά την άρνηση καταστροφής αποδείξεων.
  • Οι δικηγόροι του Facebook έκαναν αναπαραστάσεις στο δικαστήριο των υπολογιστών του Oculus, και κρίθηκαν από ειδικούς εσφαλμένες. Η απάντηση του Oculus ήταν πως δεν χρησιμοποίησε κώδικα ή άλλη βοήθεια που πήρε από τη ZeniMax, και ο ισχυρισμός αυτός κρίθηκε μη αξιόπιστος, καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την κατάθεση των προγραμματιστών του Oculus, οι οποίοι παραδέχτηκαν την αποκοπή και επικόλληση κώδικα της ZeniMax στο Oculus SDK“.

Η ZeniMax δήλωσε πως θα ζητήσουν περιοριστικό ένταλμα κατά του Oculus, με σκοπό να διακοπούν οι πωλήσεις του Rift. Αυτό θα γίνει με σκοπό να διακοπεί η χρήση της υπεξαιρεμένης τεχνολογίας τους, της οποίας και έχουν τα δικαιώματα.

 

Facebook Comments

TheWhinyGamer
Gamer από όταν έβρεχα τις πάνες μου μπροστά σε ένα PC με Windows 95 και με Warcraft να παίζει. Η τεχνολογία και το gaming είναι στο αίμα μου (και παίζει να είναι) μέχρι να βγάλω άσπρες τρίχες και στα αφτιά. Σπουδές σε Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, τομέας λατρεία για μένα. Εκτός από gaming, έχω μια αγάπη για ταινίες, σειρές, τεχνολογία και οδήγηση. Α, και να μην ξεχάσω, έχω ένα μικρό κόλλημα με το να γράφω κριτικές. Δεν ξέρω γιατί. Αλλά μ’αρέσει!

No comments

Leave a Reply

GAMEHORIZON RECRUITMENT

GameHorizon