Artifact! Εντυπωσεις απο το νεο dota card game της Valve! [+Review]

Smiley face

Το Artifact ήρθε για να ανταγωνιστεί όλα τα card games, αλλά ακόμα υστερεί σε πολλά. Δώστε του όμως χρόνο!

Πάνω από δυο εβδομάδες από το release του Artifact (και από 50 ώρες προσωπικού gameplay) οπότε ξεκινάμε κατευθείαν, χωρίς να εξηγήσουμε τι είναι το Artifact:

Visuals γραφικά:
Το Artifact έχει τα γνωστά όμορφα γραφικά της Valve. Υπέροχο UI και layout. Το παιχνίδι κυλάει όμορφα καθώς παίζεις και νιώθεις μία γλυκιά αλλά και κάπως μυστηριακή αίσθηση. Οι κάρτες είναι στο κατάλληλο μέγεθος και θυμίζουν πραγματικές κάρτες. Τα στατιστικά τους, τα χρώματα και γενικότερα όλο το artwork είναι ευδιάκριτο (update και για colorblind).
In-game, τώρα υπάρχουν αρκετά visual effects που σε κάνουν να αγαπήσεις γρήγορα το παιχνίδι (όπως αυτό zeus). Κρίνοντας βάση τα παραπάνω αλλά και με τους συγκριτικούς ανταγωνιστές του παιχνιδιού (Hearthstone, MTG) πάμε άνετα σε ένα 9/10.

Artifact Board and Deployments

Artifact Board and Deployments

Artifact Deckbuilder & Victory screen

Artifact Deckbuilder & Victory screen

Gameplay:
Το επαναστατικό στοιχείο του Artifact σαν card game -τα τρία lane, αντί του ενός– το τοποθετούν ευθύς αμέσως στα κορυφαία. Το γεγονός πως δεν έχεις τα μάτια σου μόνο σε ένα board αλλά σε τρία, που πρέπει να τα κερδίσεις ταυτόχρονα, σε κάνει να φεύγεις από τις παλιές συνήθειες των παραδοσιακών card game και να έχεις μία πιο περίπλοκη και συναρπαστική προσέγγιση. Χωρίς να θέλουμε να συγκρίνουμε, θα λέγαμε ότι είναι σαν το σκάκι αλλά να παίζεις με τρεις αντιπάλους ταυτόχρονα και να πρέπει να νικήσεις τους δύο. Βέβαια αυτό το κάνει πιο δύσκολο σε κάποιον καινούργιο παίχτη. Ειδικά αν δεν παρακολουθείς τη σκηνή ή δεν έχεις κάποιον να σου πει πως παίζεται το παιχνίδι τότε θα δυσκολευτείς να το αρχίσεις. Παρόλα αυτά, ζούμε στην εποχή του internet, όποτε guides, stream, vods, υπάρχουν παντού για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί. Με τα διάφορα επιπλέον στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού του Artifact (πχ initiative) καθώς και με τον όγκο των καρτών θα λέγαμε πως ένας παίχτης που γουστάρει, θα μάθει γρήγορα και θα κολλήσει, αλλά ένας που είναι αβέβαιος θα φύγει γρήγορα από το παιχνίδι λόγω της πολυπλοκότητας. Σύνολο δηλαδή σαν gameplay 9/10.

Αν δεν παρακολουθείς τη σκηνή ή δεν έχεις κάποιον να σου πει πως παίζεται το παιχνίδι τότε θα δυσκολευτείς να το αρχίσεις

Κόστος:
Εδώ, όσο και να μου αρέσει το παιχνίδι πρέπει να είμαι αυστηρός. Το κόστος του Artifact είναι το πρώτο πράγμα που θα σε κάνει να αφήσεις το παιχνίδι. Για αρχή πρέπει να δώσεις 20€. Ωραία λες, τώρα θα έχω κάρτες να φτιάξω ένα-δυο ανταγωνιστικά decks. Όοοοχι, οι κάρτες που παίρνεις στην αρχή δεν είναι ούτε οι βασικές, ούτε μπορείς να φτιάξεις ένα καλό deck. Θες να αγοράσεις packs να ανοίξεις νέες κάρτες? Πλήρωσε 1,75€ για το καθένα. Θες να αγοράσεις την κάρτα ενός hero ή κάποια που είναι στο meta? Πλήρωσε 10€ (ναι παιδιά ο Axe στο launch έκανε πάνω από δεκάρικο). Θες να παίξεις και να κερδίσεις κάρτες, εφόσον νικήσεις? Πλήρωσε 1€ το ticket για να μπεις στο συγκεκριμένο mode (expert play). Όπως καταλαβαίνεις για να παίξεις Artifact πρέπει ή να έχει ο μπαμπάς σου λεφτά ή να δουλεύεις.

Ωστόσο το Artifact εστιάζει κυρίως στο social play και στα user created tournaments. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να φτιάξει ένα tour με όποιο mode θέλει, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει παραπάνω και να καλέσει οποιονδήποτε επιθυμεί. Διάφοροι youtubers, progamers, streamers, studios ήδη αρχίσει να κάνουν καθημερινά ή εβδομαδιαία tour (link για όσους ενδιαφέρονται). Επιπλέον αν δεν σ’ αρέσει να παίζεις με έτοιμο deck (constructed) και θες να παίζεις με deck που φτιάχνεις εκείνη τη στιγμή (draft) τότε και αυτό το μπορείς, σε casual βέβαια, χωρίς να πληρώσεις παραπάνω. Το Artifact λειτουργεί με συνηθισμένο τρόπο για ένα card game, οπότε αυτοί που έχουν εμπειρία θα καταλάβουν. Τα χρήματα όμως είναι αρκετά και ο βασικός λόγος που πολλοί ίσως δεν παίξουν ποτέ. 6/10

Το κόστος του Artifact είναι το πρώτο πράγμα που θα σε κάνει να αφήσεις το παιχνίδι, αλλά όχι το τελευταίο. Από το παιχνίδι λείπουν πολλά features που ήδη αντιμετωπίζονται με updates.

Το Artifact έχασε μέσα σε δύο βδομάδες μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του (μείον 50.000 παίχτες τις πρώτες δύο εβδομάδες!). Κυρίως για την έλλειψη κινήτρου που δίνει στους παίχτες. Αντί για ένα rank system, σου δίνει να παλεύεις για perfect run (δηλαδή 5 νίκες πριν της 2 ήττες). Επίσης δεν υπάρχει replay ώστε οι παίχτες να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ανταγωνιστές τους από την άλλη κάνουν μεγάλες κινήσεις.

Το MTG ανακοίνωσε league με prizepool $10M και το Hearthstone ολόκληρο νέο competitive σύστημα με $4M prizepool που επισκιάζουν το $1Μ tournament του Artifact (μέσα στο επόμενο τρίμηνο του νέου έτους). Έτσι πολλοί παίχτες από άλλα παιχνίδια αλλά και καινούριοι που θέλουν να ασχοληθούν χάνουν τα κίνητρα τους μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο να κυνηγάνε. 

Το Artifact, επίσης, έμεινε για αρκετό καιρό σε closed beta (γύρω στο χρόνο). Αρκετοί pro players από τα άλλα παιχνίδια ήρθαν για να τεστάρουν το game. Αυτό δεν είναι όμως απαραίτητα καλό. Ειδικά να το δεις λίγο εγωιστικά, γιατί να έχουν αυτοί πλεονέκτημα 10 μηνών, όταν εσύ μόλις έχεις αρχίσει να παίζεις? Όλα αυτά οδήγησαν σε αρνητικές κρητικές για το παιχνίδι και το χαντάκωσαν από το release. Επειδή οι περισσότερες έχουν και δίκιο τότε πάμε σε ένα 6/10 όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εισήλθε στην αγορά. Έχουμε όμως πίστη στη Valve!

Lore:
Το Artifact κάνει expand το lore της Dota 2. Τα γεγονότα στο Artifact συμβαίνουν σε παράλληλα timelines με τον κόσμο της Dota, κυρίως όμως για να επηρεάσουν την τελική μάχη. Μαζί με το release του παιχνιδιού έχουν ήδη βγει και δύο comic για το lore.

Artifact tweet - lore

Συγκεκριμένα “κάθε παιχνίδι του Artifact αποτελεί ένα τρόπο για να αποτρέψει ή να υπερνικήσει τη τελική μάχη ενός παιχνιδιού Dota”

Το γεγονός πως το μικρό σχετικά lore της Dota έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος και δομημένος κόσμος φαντασίας, με artworks, σενάρια και γενικότερα τέχνη κάνει το Artifact και όσους έχουν δουλέψει πάνω στο lore-κομμάτι του να μπορεί να στηριχτεί εύκολα και από μόνο του. 8,5/10

E-sports σκηνή:
To Artfact όπως είπαμε εστιάζει στην e-sports σκηνή. Πριν προλάβει καλά καλά να βγει το παιχνίδι έχουμε ήδη pro tournaments. Έχει επίσης ανακοινωθεί το βασικά tour από τη Valve με το 1μύριο που πολλοί έχουν πέσει να τα φάνε. Ήδη αρκετά organizations έχουν προσλάβει pro παίχτες. Οι Liquid πήραν τον Hyped, οι  EG τον swimstirm και η Newbee ήταν η πρώτη ομάδα που είχε pro player για το Artifact. (Αλήθεια πότε πρόλαβαν να γίνουν pro?). Η Valve είναι γνωστή για τη σημασία που δίνει στα esport όποτε περιμένουμε να δούμε κάτι ανάλογο όπως στη Dota 2. 10/10 λόγω esports friendly.

Επιπλέον, όποιος θέλει μπορεί να κάνει join στο ελληνικό discord community για το Artifact, με εβδομαδιαία tour!
join εδω –>https://discord.gg/2QMENg<–

κι άλλα e-sports πέρα από Artifact και άρθρα.

0

Artifact

17.95€
8.5

Gameplay

9.5/10

Visuals

10.0/10

Social

10.0/10

e-sports

10.0/10

Lore

9.0/10

Στρατηγική

9.0/10

User tournaments

9.5/10

Κόστος για τα packs & tickets

5.5/10

Έλλειψη Ladder & progression

6.0/10

Αρχικό κόστος

6.0/10

Θετικά

 • Gameplay
 • Visuals
 • Social
 • e-sports
 • User tournament
 • Lore
 • Στρατηγική

Αρνητικά

 • Αρχικό κόστος
 • Κόστος για τα packs & tickets
 • Έλλειψη Ladder & progression
 • broken chat

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts