Η Ελληνική Μυθολογία στη dota

Smiley face

Ανέκαθεν βαριόμουνα όλους αυτούς που έλεγαν και ξαναέλεγαν για το ελληνικό Πολιτισμό, την Μυθολογία και την Ιστορία του. Όχι γιατί δεν τα πίστευα -αντιθέτως- απλά τα ακούς τόσο συχνά και από μικρός σ’ αυτή τη χώρα και καταντάς να αδιαφορείς πλέον για μια τέτοιου είδους συζήτηση. Οι περισσότεροι από αυτούς, επίσης, δεν είχαν να σου αναφέρουν κανένα τρομερό σημάδι αυτού του πολιτισμού στην προσωπική τους ζωή.

Όπως λοιπόν, όλα τα παιχνίδια έχουν επηρεαστεί από κάπου, έτσι και η Dota. Είτε είναι θέμα lore του game, είτε θέμα τρόπου παιξίματος ή απλής ονοματοδοσίας. Εάν κοιτάξεις πίσω από το παιχνίδι και τις ρίζες της έμπνευσής του θα δεις μέσα πολλούς μύθους, ιστορίες, βιβλία και όλων των ειδών τις φαντασίες.

Δες λοιπόν όλα τα σημεία, που τα φανταστικά Ομηρικά Έπη, η Ελληνική Μυθολογία και η Ιστορία αυτού του τόπου παντρεύονται με την αξιολάτρευτη Dota.

1. Zeus
Ξεκινάμε από τον πιο βασικό. Αρχηγός του πάνθεον των θεών. Δεν μπορείς να αλλάξεις και πολλά όταν έχεις να κάνεις με τον Δία. Όπως και στη μυθολογία έτσι και στη Dota, όλες του οι δυνάμεις έχουν να κάνουν με τον κεραυνό και την αστραπή.

Zeus Ελληνική Μυθολογία

στην dota 1 λεγόταν «Merlini» προς τιμήν γνωστού παίχτη και μετέπειτα caster/analyst

Medusa Ελληνική Μυθολογία

trivia: την σκότωσε ο Περσέας

2. Medusa
Συνεχίζουμε με τα βασικά. Μέδουσα, μία από τις τρείς γοργόνες, γι’ αυτό και το όνομα της στην dota 1 ήταν «Gorgon». Ανθρωπόμορφο τέρας που αντί για μαλλιά είχε φίδια και πέτρωνε όποιον την κοιτούσε. Τα δύο βασικά skill της, «mystic snake» και «stone gaze» είναι επηρεασμένα από εκεί.

Centaur Ελληνική Μυθολογία

3. Centaur – κένταυρος
Οι κένταυροι ήταν από τα πιο περίεργα πλάσματα στους ελληνικούς μύθους. Από την μέση και πάνω άνθρωποι, από τη μέση και κάτω άλογα. Δυνατοί και γρήγοροι όπως παρουσιαζόταν, έτσι και στη Dota είναι strengh hero με παρόμοια skill.

4. Phoenix – Ίκαρος
Ιδιαίτερη αγάπη για τον φοίνικα 😉 . Καταρχάς, ο φοίνικας αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως πουλί του ηλίου το οποίο αναγεννιέται από τις στάχτες του. Στη Dota η ulty του supernova κάνει ακριβώς αυτό. Το πρώτο του skill, βέβαια, ονομάζεται «Icarus dive» και προέρχεται από το Ίκαρο, γιο του Δαίδαλου.

Phoenix Ελληνική Μυθολογία

5. Magnus/Elder Titan – Μινώταυρος
Μιας και μιλάμε για Δαίδαλο* θα μπορούσαμε να πούμε πως τα δύο παραπάνω hero φέρνουν πολύ στο αρχαιοελληνικό μυθικό τέρας Μινώταυρο.

Minotaurus Ελληνική Μυθολογία

*Ο Δαίδαλος κατασκεύασε τον Λαβύρινθο, όπου βρισκόταν ο Μινώταυρος.

6. Sand King/Io – Σκορπιός/Ιώ
Ο Σκορπιός, ακόλουθος της θεάς Άρτεμης, στη μυθολογία ήταν αυτός που σκότωσε τον Ωρίωνα γιατί ο τελευταίος ήταν ερωτευμένος με την Ηώ. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει μία δεύτερη Ιώ, αυτή τη φορά ως ερωμένη του Δία και ιέρεια της Ήρας. Στη dota o sand king έχει τη μορφή σκορπιού, ενώ η Ιώ είναι άυλη, σαν θεότητα.
Σκορπίος-Ηώ Ελληνική Μυθολογία

 

Naga Siren Ελληνική Μυθολογία

7. Naga Siren
Οι σειρήνες ήταν γυναικείες θεότητες οι οποίες είναι γνωστές ότι θέλησαν να υπνωτίσουν με το τραγούδι τους το πλήρωμα του Οδυσσέα. Στη Dota το αντίστοιχο skill της είναι η ulty «song of the siren».

«Όποια dota και αν σηκώσεις… Έλληνα θα βρεις από κάτω»

8. Lycan – Λυκάονας ο Αρκαδαίος
Βασιλιάς της Αρκαδίας, ο οποίος μετά από ασέβεια προς το Δία μετατράπηκε σε λυκάνθρωπο. Μία από τις βασικές του ιδιότητες στο παιχνίδι είναι να μετατρέπεται σε λύκο και να κάνει summon δύο μικρούς για βοήθεια.

Satyr Ελληνική ΜυθολογίαLycanthrone Ελληνική Μυθολογία

9. Nyx – Νυξ/νύχτα
Νυξ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει νύχτα και υπάρχει αντίστοιχη θεότητα που την αντιπροσωπεύει.

10. Πάνας, στοιχεία
Μικρότερες και όχι τόσο τρανταχτές αναφορές θα μπορούσε να είναι ο Riki και ο Lesrach οι οποίοι μοιάζουν στον θεό Πάνα. Επιπλέον, η απεικόνιση του Morphling ως μια μάζα νερού φέρνει κοντά στο θεό Πόντο, που προσωποποιούσε την θάλασσα.

Items
Hand of Midas
Ο αρχαίος βασιλιάς Μίδας έγινε γνωστός για το υπερβολικό του χρυσάφι και για την δυνατότητά του να μετατρέπει σε χρυσό ότι ακουμπάει. Στο παιχνίδι το item σου δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπεις ένα creep σε χρυσό!
Midas-Stygian Ελληνική Μυθολογία

Stygian Desolator – Στυξ
Πολύ πιθανό το παραπάνω item να προέρχεται από τον ποταμό Στύγα, απ’ τα νερά του οποίου λούστηκε ο Αχιλλέας με το αθάνατο νερό. Στη dota σου δίνει damage και armor reduction.

Deadalues
Πατέρας του Ίκαρου. Το αντίστοιχο item σου δίνει damage και critical, οπότε μάλλον το μόνο κοινό τους είναι το όνομα.

Aegis
Ασπίδα της θεάς Αθηνάς. Στα ελληνικά αιγίδα (=προστασία). Τα είπαμε στο άρθρο για τον Roshan.

Τέλος, πολλά ακόμα hero και items του παιχνιδιού έχουν επηρεαστεί από διάφορους άλλους θρύλους, νορβηγικούς μύθους κλπ. Η Ελληνική Μυθολογία κάνει και εδώ το κομμάτι της και αποδεικνύει την ποιότητα και το βάθος της λατρεμένης Dotaς.

Περισσότερα hero, lore και μυθολογία εδώ: Mirana, Pudge, Invoker.
Μάθε για το Artifact

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts