Το διαστημικό σκάφος της NASA, εν ονόματι cassini ( Κασίνι ), εκτοξεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1997 ενώ ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι στο αχανές διάστημα τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαφόρων ερευνών και αφού έφτασε στο κατάλληλο σημείο μας έστειλε μαγικές φωτογραφίες ( για τα μάτια των επιστημόνων τουλάχιστον ) από το γνωστό εξάγωνο του καθώς και από το Βόρειο ημισφαίριο.
Το cassini άρχισε στις 30 του Νοέμβρη μια σειρά από διαδοχικές προσεγγίσεις υπερβολικά κοντά στους εξωτερικούς δακτυλίους του Κρόνου. Σε καθεμιά από αυτές που είναι 20 στο σύνολο το διαστημικό σκάφος θα περνά ψηλά από τον Βόρειο πόλο του γιγάντιου αέριου γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος .
Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως σύντομα θα έχουμε κοντινότερες φωτογραφίες όχι μόνο από τους εξωτερικούς δακτυλίους άλλα και από τα μικρά φεγγάρια που περιστρέφονται εκεί.
«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της ιστορικής εξερεύνησης του Κρόνου. Αυτές οι εικόνες – και οι επερχόμενες- θα μας υπενθυμίζουν ότι ζήσαμε μια υπέροχη και τολμηρή περιπέτεια γύρω από τον πιο μεγαλειώδη πλανήτη του ηλιακού συστήματος»
Δήλωσε ο Carolyn Porco επικεφαλής της ομάδας απεικόνισης του Cassini στο διαστημικό ινστιτούτο, boulder του Κολοράντο.
Το σκάφος θα συνεχίσει τα ”παιχνίδια” μέσα στους δακτυλίους έως ότου της 22 Απριλίου, όπου το σκάφος θα χαράξει την τελική του πορεία. Τότε ύστερα από την συντροφιά και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας χάρισε το σκάφος θα αρχίσει να μπαίνει στο ”Μεγάλο τέλος” όπου θα περάσει ανάμεσα στον Κρόνο και στον εσωτερικό δακτύλιο του στις 26 Απριλίου.
Τέλος, στις 15 Σεπτεμβρίου ο διαστημικός βετεράνος θα ”αυτό-θυσιαστεί” βουτώντας κυριολεκτικά στην ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη δίνοντας μας πληροφορίες μέχρι το σήμα του να χαθεί τελείως.
0
You must be logged in to post a comment.