Θα ακούσετε την πλειοψηφία των ανθρώπων να λένε ότι τα action games κάνουν μόνο κακό στην υγεία μας παρά καλό. Πολλοί από αυτούς, ίσως, σας προτρέψουν να τα σταματήσετε “για το δικό σας καλό”. Η ομάδα του GameHorizon.gr βρίσκεται εδώ, για να δώσει τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία θα ρίξουν λίγο φως στις λανθασμένες, συντηρητικές αντιλήψεις της κοινωνίας.

Ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται είτε θετικά είτε αρνητικά από τα video games. Τα όρια τα βάζουμε εμείς οι ίδιοι !
Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα ?
Το παρών άρθρο παρουσιάζει επιστημονικά δεδομένα και αποτελέσματα επάνω στην εξής υπόθεση: Μήπως μερικά video games βελτιώνουν τις ικανότητές μας στην οδήγηση ? Σε πολλούς τομείς της ζωής μας, τα video games επιδρούν με τον δικό τους τρόπο, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Το θέμα αφορά, κυρίως, εμάς και κατά πόσο εθιζόμαστε τις περισσότερες φορές σε αυτά, πλάθοντας ακατάλληλες συμπεριφορές. Επιστρέφοντας, λοιπόν, μία μελέτη του Πανεπιστημίου “Σανγκάη” της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Hong Kong, απέδειξε ότι όσοι είναι έμπειροι στα action games έχουν αυξημένη ικανότητα συντονισμού εισερχόμενων, οπτικών πληροφοριών με τον κινητικό έλεγχο (Η αναφορά γίνεται στις ταυτόχρονες αλληλεπιδράσεις πολλών εγκεφαλικών τμημάτων), μία ιδιότητα κρίσιμη για την ομαλή διεξαγωγή της οδήγησης στα δεδομένα του πραγματικού κόσμου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Psychological Science“. Κύρια επικεφαλής της έρευνας ήταν η Li Li του Πανεπιστημίου “Σανγκάη” της Νέας Υόρκης.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του NYU Shanghai προοικονομούν την ομαλή διεξαγωγή πειραμάτων από πλευράς εξοπλισμού.
Η έρευνα …
Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν προσομοιωτή οδήγησης, με σκοπό να συγκρίνουν τις οπτικοκινητικές ικανότητες των έμπειρων παικτών στα action games με εκείνους που είχαν σχεδόν αμελητέα επαφή με το αντικείμενο. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε σε μία οθόνη ένας δρόμος με δύο οριοθετικές γραμμές. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να ελέγξουν ένα εικονικό όχημα υπό την επίδραση πλάγιων ανέμων, οι οποίοι το απέκλιναν από την κανονική του πορεία. Στόχος τους ? Να προσπαθήσουν να κρατήσουν το όχημα όσο πιο κοντά στο κέντρο του δρόμου καθώς και στη σωστή πορεία !

Στο δεξί μέρος φαίνεται η δοκιμασία ελέγχου του εικονικού οχήματος ως προς την σταθερότητα στην πορεία. Οι πλάγιοι άνεμοι που επικρατούν, δυσκολεύουν τον συμμετέχοντα να ελέγξει το όχημα εντός των πλαισίων που ορίζουν οι κόκκινες γραμμές. Στα αριστερά φαίνεται η Li Li, μία από τις κύριες υπεύθυνους της έρευνας.
Η δεύτερη έρευνα εξέτασε τους συμμετέχοντες στην ικανότητά τους να συγκρατήσουν μία κηλίδα – στόχο (όπως εκείνη που υπάρχει στα FPS games), ώστε να μη διαφεύγει από το κέντρο της οθόνης.
Τα αποτελέσματα …
Τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας έδειξαν πως η εμπειρία στα action games έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να καταφέρει κάποιος να συγκρατήσει το όχημα στα επιτρεπτά όρια, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις από την πορεία. Το αντίθετο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε στην “αντίπαλη” ομάδα. Παρόμοια αποτελέσματα έλαβαν χώρα και στη δεύτερη έρευνα, οπότε οι ερευνητές δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Έπειτα, θέλησαν να δημιουργήσουν μία αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην εμπειρία από τα action games και στις οπτικοκινητικές ικανότητες των παικτών.
Η αναθεώρηση των παραμέτρων και η συνέχεια του πειράματος …
Οι παράμετροι του πειράματος χρειαζόταν ανασύσταση και επαναπρογραμματισμό. Γι’ αυτό το λόγο, οι συνεργάτες της Li συγκέντρωσαν εθελοντές, τους οποίους, στη συνέχεια, τους τοποθέτησαν σε μία σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων στα action video games. Εντελώς τυχαία, μερικοί από αυτούς δημιούργησαν την ομάδα αρνητικού μάρτυρα ή “negative control group“. Να σημειωθεί πως η ύπαρξη του αρνητικού μάρτυρα είναι καθοριστική σε κάθε είδους πειράματος για την ακριβέστερη έκβαση και ανάλυση των αποτελεσμάτων. Ο διαχωρισμός έγινε ως εξής:
Ομάδα εκπαίδευσης | Ομάδα αρνητικού μάρτυρα |
Game: Mario Kart | Game: Roller Coaster Tycoon III |
Εξοπλισμός: Τιμονιέρα | Εξοπλισμός: Ποντίκι + Πληκτρολόγιο |
Η εκπαίδευση διαρκούσε για 1 ώρα στο σύνολο των 10 επαναλήψεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα δύο παιχνίδια περιείχαν περίπλοκα οπτικά ερεθίσματα, τα οποία ήταν σχετικά εύκολα στην εκμάθηση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο ήταν ότι και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αφοσίωσης στα δύο παιχνίδια όπως και σταδιακή βελτίωση στην gaming απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου.
Τα καινούργια αποτελέσματα …
Η ομάδα που ασχολήθηκε για πέντε ώρες με το Mario Kart, ένα fast-paced action video game, ανέπτυξε βαθύτερες οπτικοκινητικές ικανότητες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την δοκιμασία κηλίδας-στόχου. Στις δέκα ώρες εκπαίδευσης τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα. Από την άλλη, η ομάδα αρνητικού μάρτυρα, που ασχολήθηκε με το Roller Coaster Tycoon III, ένα non – action strategy game, δεν πρόβαλε τέτοιου είδους βελτίωση στις οπτικοκινητικές ικανότητες.
Τι άλλο εμφανίστηκε στην πορεία ?
Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθαν στο φως μερικά ακόμη επιπρόσθετα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν πως άτομα που δεν είχαν καθόλου εμπειρία από action games και εκπαιδεύτηκαν στην τέχνη του Unreal Tournament, ενός FPS παιχνιδιού, βελτίωσαν τις οπτικοκινητικές τους ικανότητες.

Η εκπαίδευση στο FPS action game, Unreal Tournament, βελτιώνει τα αντανακλαστικά των παικτών. Οι οδηγοί πρέπει να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας !
Συμπερασματικά, τι κρατάμε από την μελέτη ?
Το συμπέρασμα που απορρέει είναι το εξής: Οι έμπειροι οδηγοί που είναι σταθεροί στην πορεία τους, αλλά έχουν ανάγκη να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους προβλέποντας πιθανά λάθη, πρέπει να εκπαιδευτούν περισσότερο με FPS action παιχνίδια, παρά με παιχνίδια που αφορούν την οδήγηση (Π.χ. Need for Speed, διάφοροι προσομοιωτές κτλ.). Η επιστήμη έδειξε και συνεχίζει να δείχνει ότι τα FPS action games έχουν καλύτερα αποτελέσματα στους έμπειρους οδηγούς. Το αντίθετο συμβαίνει με τους αρχάριους οδηγούς, οι οποίοι χρειάζονται σταθερότητα και καλύτερο έλεγχο του οχήματος. Γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων, τα πιο αποτελεσματικά games είναι τα driving simulator games.
Για το κύριο άρθρο: Πηγή
Για τις εικόνες: Πηγή
0
You must be logged in to post a comment.