iPad games στη διάγνωση του αυτισμού

Smiley face

Εν έτη 2016, τα ipad games στις smartphone συσκευές έχουν πολύ μεγάλη πέραση, όπως ήδη γνωρίζετε. Μερικοί επιστήμονες, επομένως, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη ραγδαία εξέλιξή τους και να συνδυάσουν το gaming με την επιστήμη με ελπιδοφόρες προοπτικές. Συνεχίζοντας το πολλά υποσχόμενο ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης – τεχνολογίας και του gaming, σήμερα θα ασχοληθούμε με την υπόθεση: Μπορούν συγκεκριμένα games στο iPad να βοηθήσουν στη διάγνωση του αυτισμού στα παιδιά; Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι αρκετά μεγάλο ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις γνώμες των ειδικών ξεκινώντας με μία εισαγωγή στις βασικές έννοιες του αυτισμού !

iPad

Λίγα λόγια για το “φάσμα” της διαταραχής του αυτισμού … 

Ο αυτισμός θεωρείται μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και πιο συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα προτού το παιδί γίνει τριών χρονών. Η αιτιολογία της ασθένειας δεν είναι επακριβώς γνωστή, όμως σημαντικά ευρήματα δείχνουν πως έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο. Τα βασικά της συμπτώματα, αναφορικά, είναι τα εξής:

  1. Χαμηλή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία.
  2. Περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη, στερεότυπη συμπεριφορά.
  3. Περιορισμένη γλωσσική ανάπτυξη.

Βέβαια, υπάρχει πληθώρα συμπτωμάτων τα οποία εμφανίζονται στα αυτιστικά παιδιά και δεν προλαβαίνουμε να τα απαριθμήσουμε σε αυτό το άρθρο. Να σημειωθεί μόνο ότι η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική είναι ένα στα 68 παιδιά (1:68). Επιπλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 700.000 άτομα ζούνε με αυτισμό και το κόστος διαβίωσης και υποστήριξης, από τη μεριά της πολιτείας, ανέρχεται στα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η σύνδεση της αυτιστικής διαταραχής με την επιστήμη της γενετικής έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρή !

Η σύνδεση της αυτιστικής διαταραχής με την επιστήμη της γενετικής έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρή !

Η γενική ιδέα της ικανότητας διάγνωσης μέσω ipad games …

Η όλη ιδέα της έρευνας επικεντρώθηκε στο κατά πόσο ήταν δυνατή η διάγνωση του αυτισμού με την βοήθεια των smartphones και tablet games. Ειδικοί ερευνητές χρησιμοποίησαν διασκεδαστικά iPad games, για να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των χεριών των παικτών. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα πειράματα, μπόρεσαν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του αυτισμού. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde και δημοσιεύτηκε στην ομάδα Scientific Reports, μία ομάδα του πασίγνωστου ιστότοπου Nature.

ipad

Ένα τμήμα της Πανεπιστημιούπολης όπου εδράζεται το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στην Γλασκώβη της Σκωτίας.

Οι απόψεις των ειδικών, η έρευνα και τα αποτελέσματά της 

Ο Dr Jonathan Delafield-Butt, έμπειρος λέκτορας στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης, μαζί με συναδέλφους της start-up εταιρίας, Harimata, χρησιμοποίησε διασκεδαστικά παιχνίδια στο iPad, για να ανιχνεύσει τις κινήσεις των χεριών των διαφόρων παικτών, με σκοπό τη διάγνωση του αυτισμού, όπως προαναφέρθηκε. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να προσφέρει έναν προσιτό και λιγότερο επεμβατικό τρόπο διάγνωσης της νευροαναπτυξιακής διαταραχής. Ο ίδιος ανέφερε:

“Καταφέραμε να δείξουμε ότι τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να ταυτοποιηθούν βάσει των gameplay προτύπων σε ένα game στο iPad. Κάτι τέτοιο θεωρείται ως μία μεγάλη ανακάλυψη για την πρόωρη ανίχνευση του αυτισμού, καθώς δεν θα απαιτείται η διεξαγωγή αγχωτικών και πανάκριβων tests από τους κλινικούς. Η πρόωρη διάγνωση είναι κρίσιμη, διότι θα επιτρέπει στους γονείς και στα αυτιστικά παιδιά να έχουν πρόσβαση σε μία πληθώρα υπηρεσιών βοηθείας. Παρόλο που η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει έναν φθηνότερο, ταχύτερο και πιο διασκεδαστικό τρόπο διάγνωσης του αυτισμού, απαιτείται περισσότερη δουλειά, για να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της και να εξεταστούν οι περιορισμοί της. Η μελέτη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς ένα επαληθευμένο όργανο διάγνωσης. Επιπλέον, η συνεισφορά της στην διαλεύκανση των ριζών του αυτισμού είναι πολύ σημαντική, διότι απ’ ότι φαίνεται οι κινήσεις θεωρούνται ως ο κρισιμότερος παράγοντας μεταξύ των διαφορών στο gameplay. Με άλλα λόγια, οι κοινωνικές, συναισθηματικές ή οι γνωστικές πτυχές του gameplay δεν είναι εκείνες που αντικατοπτρίζουν τον αυτισμό. Από την άλλη, η διαφορά – κλειδί έγκειται στον τρόπο με τον οποίο τα αυτιστικά παιδιά κινούν τα χέρια τους καθώς αγγίζουν, χτυπούν δυνατά και χειρονομούν με το iPad καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.”

dr_jonathan_delafield_butt

Ο Dr Jonathan Delafield – Butt αποτέλεσε ένα από τα κύρια μέλη της έρευνας.

Επίσης, η Anna Anzulewicz, διευθύντρια της έρευνας στην Harimata, μία εταιρία που αναπτύσσει κινητή τηλεφωνία με σκοπό την βελτίωση της πρόωρης αξιολόγησης των αναπτυξιακών διαταραχών, ανέφερε:

“Μία πρόωρη εκτίμηση του αυτισμού δίνει τη δυνατότητα χρήσης έγκαιρης, θεραπευτικής παρέμβασης. Ωστόσο, η επαγγελματική διάγνωση της αυτιτικής διαταραχής είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ο απώτερος στόχος μας ήταν να ανακαλυφθεί μία δοκιμασία, η οποία θα μπορούσε να είναι προαισθηματική, γρήγορη, διασκεδαστική και, ταυτόχρονα, ελκυστική για τα παιδιά. Τα παιχνίδια βασισμένα στο iPad φάνηκαν ως η τέλεια λύση και είναι εξοπλισμένα με πανίσχυρους αισθητήρες, οι οποίοι επιτρέπουν την ακριβή μέτρηση των gaming ικανοτήτων των αυτιστικών παιδιών.”

Α. Η συσκευή iPad βρίσκεται σταθερά επάνω στην επιφάνεια. Επομένως, ανιχνεύονται μόνο οι κινήσεις που πραγματοποιεί το παιδί. Β + C. Τα iPad διαθέτουν ισχυρούς αισθητήρες αφής καθώς και ενσωματωμένα γυροσκόπια, μαγνητόμετρα και τριαξονικούς επιταχυντές για την ακριβέστερη ανίχνευση της κίνησης.

Α. Η συσκευή iPad βρίσκεται σταθερά επάνω στην επιφάνεια. Επομένως, ανιχνεύονται μόνο οι κινήσεις που πραγματοποιεί το παιδί. Β + C. Τα iPad διαθέτουν ισχυρούς αισθητήρες αφής καθώς και ενσωματωμένα γυροσκόπια, μαγνητόμετρα και τριαξονικούς επιταχυντές για την ακριβέστερη ανίχνευση της κίνησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα κινήσεων  σε 37 παιδιά με αυτισμό ηλικίας τριών έως έξι ετών. Τους ζητήθηκε να παίξουν games σε smart tablet computers με οθόνες ευαίσθητες στην αφή και ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την τελική ανάλυση καθώς και να παρακολουθήσετε ένα σύντομο, ενημερωτικό βίντεο της υπηρεσίας Play.Care:

“Τα gameplay πρότυπα περιείχαν μεγαλύτερη βία κατά την επαφή και διαφορετική κατανομή της βίας στις χειρονομίες. Επίσης, οι κινήσεις στις χειρονομίες ήταν γρηγορότερες και μεγαλύτερες. Τα παραπάνω δεδομένα υποστηρίζουν την έννοια – κλειδί της κινητικής διαταραχής ως το κρισιμότερο χαρακτηριστικό του αυτισμού. Επιπρόσθετα, ο αυτισμός μπορεί να εκτιμηθεί υπολογιστικά με την βοήθεια διασκεδαστικού gameplay στις smart συσκευές.”

Συμπερασματικά, η διάγνωση του αυτισμού δεν ανήκει σε μία εξέταση ρουτίνας. Απαιτούνται πολλαπλές και ακριβές εξετάσεις σε βάθος χρόνου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του gaming, ίσως, βρέθηκε ένας ταχύτερος και λιγότερο επεμβατικός δρόμος στη διάγνωση της αυτιστικής διαταραχής. Το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζονται ακόμη πολλές δοκιμές με την συγκεκριμένη μέθοδο, για να θεωρηθεί αξιόπιστη. Εσάς, ποια είναι η γνώμη σας ?

Πηγές: [1], [2], [3], [4] 

 

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts