Νέα αποκάλυψη για τις μαύρες τρύπες

Smiley face

Οι μαύρες τρύπες πέρα  από το να «καταπίνουν» άστρα και πλανήτες (invasion: Και που ‘σαι ακόμα), εκπέμπουν τρομακτικές ακτινοβολίες και τρομερούς ανέμους, καθώς «φτύνουν» ένα μεγάλο μέρος από την ύλη που είχε την ατυχία να πέσει πάνω τους (invasion: Ή μέσα τους. SEAWHATIDIDTHERE). Πιστεύεται πως τουλάχιστον το 10% έως 50% της ιοντίζουσας ακτινοβολίας του σύμπαντος γεννιέται από την προσέλκυση αερίων μαζών γύρω από τις κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέϊγκο Φουκουμούρα του Πανεπιστημίου Τζέημς Μάντισον της Βιρτζίνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας “Nature Astronomy”, έριξαν φως στη μαγνητική προέλευση αυτών των ανέμων. Στη μελέτη συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός Δημοσθένης Καζάνας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και ο αστρονόμος Ιωάννης Κοντόπουλος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα νέα στοιχεία από τις μελλοντικές παρατηρήσεις με τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra, XMM-Newton και NuSTAR αναμένεται να τεστάρουν κατά πόσο αυτές οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι σωστές. Στο μέλλον, η αποστολή ATHENA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2028, θα φωτίσει πολύ περισσότερο τι συμβαίνει σε ένα δίσκο προσαύξησης γύρω από μια μαύρη τρύπα. (invasion: Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τις ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι μαύρες τρύπες, να ψάξει Hawking Radiation, αλλά να θυμάται πως δεν είναι κάτι το επιβεβαιωμένο ακόμα.)

Αν θέλετε να δείτε τι πιστεύουμε πως συμβαίνει μέσα στο χάος μιας μαύρης τρύπας, δείτε το παρακάτω βίντεο :

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts