Οι κατοικίες στη Σελήνη δεν είναι μακριά με πολλές εταιρίες να σχεδιάζουν επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα έτη. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να είναι η θερμοκρασία καθώς, αφού πέσει η νύκτα, και η Σελήνη δεν φωτίζεται πλέον από τον Ήλιο, η θερμοκρασία αγγίζει τους -170 Βαθμούς Κελσίου. Λόγο του συγκεκριμένου παράγοντα, πολλές παλιότερες αποστολές τελείωσαν άδοξα, όπως το Lunokhod-2 της Σοβιετικής ένωσης τον Μάιο του 1973.
“Μέχρι τώρα, οι ραδιενεργές πηγές ενέργειας και θερμότητας ήταν η προτιμώμενη λύση για κτίρια στη Σελήνη. Αλλά θα πολλαπλασίαζαν το κόστος και την πολυπλοκότητα οποιασδήποτε αποστολής…οπότε διερευνούμε μια πιο βιώσιμη λύση, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της σεληνιακής σκόνης να απορροφά και να αποθηκεύει ενέργεια όταν δέχεται ηλιακό φως, και μετά να απελευθερώνει αυτή την ενέργεια κατά τη σεληνιακή νύχτα.”
Λέει ο Μόριτς Φοντέιν της ESA.
Η Αρχική ιδέα περιλαμβάνει την χρήση αρκετών καθρεπτών όπου θα καθοδηγούν το Ηλιακό φως μέσα Σεληνιακό ρεγόλιθο, μέσα στον οποίο θα υπάρχει τοποθετημένη μια θερμική μηχανή.
Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, η μηχανή, θα λειτουργεί απευθείας με τη θερμότητα του ήλιου κατά την ημέρα,ενώ ταυτόχρονα θα αποθηκεύει την περίσσια θερμότητα στο έδαφος. Όταν πέφτει η νύχτα, η θερμική μηχανή θα συνεχίζει να λειτουργεί, χρησιμοποιώντας την ενέργεια από το θερμό αυτό χώμα. Ο Μόριτς, στο τέλος πρόσθεσε :
0“Η αρχή αυτή έχει εξεταστεί λεπτομερώς το επόμενο βήμα, που θα πραγματοποιηθεί από το General Studies Programme της ESA, είναι να γίνουν αριθμητικές μελέτες και εξομοιώσεις για να δοθούν τιμές στην αποθήκευση ενέργειας και την παροχή ηλεκτρισμού που θα επέτρεπε αυτό το σύστημα. Τα αποτελέσματα τότε θα επιτρέψουν την κατασκευή μιας μικρής συσκευής επίδειξης, για να δοκιμαστεί η ιδέα στην πράξη.”
You must be logged in to post a comment.