Τα 3D video games ενισχύουν τον σχηματισμό μνήμης στους ανθρώπους

Smiley face

Τι πραγματεύεται με λίγα λόγια η έρευνα αυτή …

Τα αποτελέσματα μίας επιστημονικής έρευνας, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Ιρβάϊν στην Καλιφόρνια, υποστήριξαν ακόμη περισσότερο την άποψη πως τα 3D video games μπορούν να ενισχύσουν τον σχηματισμό μνημών στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους νευροβιολόγους. Μέχρι στιγμής, τα 3D video games έχουν αποδείξει σε ερευνητικό επίπεδο ότι είναι σε θέση να βελτιώνουν τον συντονισμό μεταξύ ματιών και χεριών καθώς τον χρόνο αντίδρασης (ή αλλιώς χρόνο απόκρισης) σε έντονες καταστάσεις. Η συγκεκριμένη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2015, φέρνει στο φως μία καινούργια προοπτική, σύμφωνα με την οποία τα άτομα ορισμένης ηλικίας καθώς και εκείνοι που πάσχουν από άνοια θα μπορούν να βοηθηθούν από τα 3D video games με σκοπό να βελτιώσουν τη μνήμη τους.

Πώς έγινε η προετοιμασία της έρευνας από τους επιστήμονες – ερευνητές ??

Οι δύο επιστήμονες – νευροβιολόγοι που βρίσκονταν στην κορυφή του project ήταν οι: Craig Stark (καμία συγγένεια με τους Stark από το Game of Thrones) και Dane Clemenson του Τμήματος Μάθησης και Μνήμης του Πανεπιστημίου του Ιρβάϊν στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν φοιτητές του Πανεπιστημίου που δεν είχαν σχέση με το gaming με σκοπό να τους χωρίσουν σε δύο πειραματικές ομάδες: Η μία ομάδα φοιτητών θα απασχολούταν με ένα παθητικό game δύο διαστάσεων (2D), το “Angry Birds” ενώ η δεύτερη θα έπαιζε ένα πολύπλοκο 3D video game, το “Super Mario 3D World”. Η χρονική διάρκεια ρυθμίστηκε στα 30 λεπτά τη μέρα για ένα σύνολο δύο εβδομάδων.

Πριν και μετά την περίοδο των δύο εβδομάδων, οι φοιτητές έκαναν τεστ μνήμης, τα οποία ενεργοποιούσαν την εγκεφαλική περιοχή του ιππόκαμπου, μία περιοχή στο εσωτερικό μέρος του εγκεφάλου με σύνθετα νευρικά δίκτυα η οποία συμμετέχει ενεργά στη μάθηση και στη μνήμη. Στη συνέχεια, οι φοιτητές έλαβαν μία σειρά φωτογραφιών με αντικείμενα της καθημερινότητας και τις επεξεργάστηκαν. Ακολούθως, τους έδειξαν φωτογραφίες των ίδιων αντικειμένων, καινούργιων καθώς και αντικειμένων που διέφεραν ελάχιστα από τα αρχικά με σκοπό να τα κατηγοριοποιήσουν. Η αναγνώριση των αντικειμένων που διέφεραν ελάχιστα από τα αρχικά απαιτούσε τη συμμετοχή του ιππόκαμπου. Ωστόσο, αυτού του είδους η ικανότητα στον άνθρωπο εκφυλίζεται με την πάροδο των χρόνων. Γι’ αυτό και πολλοί ηλικιωμένοι, συχνά, πάσχουν από άνοια και άλλες ασθένειες μνήμης. Στην παρακάτω εικόνα, ο καθηγητής Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς, Craig Stark, κρατάει ένα 3D μοντέλο από τον ίδιο του τον ιππόκαμπο.

3d-video-games-boost-memory-formation

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ??

Οι φοιτητές που ασχολήθηκαν με το 3D video game, βελτίωσαν τις βαθμολογίες τους στο τεστ μνήμης, ενώ εκείνοι που ασχολήθηκαν με το 2D video game, δεν είχαν την ίδια τύχη. Επιπρόσθετα, η ενίσχυση της μνήμης δεν ήταν καθόλου μικρή. Η μνήμη, σε εκείνους που έπαιξαν το 3D video game, αυξήθηκε κατά περίπου 12%. Το ίδιο ποσοστό απόδοσης της μνήμης μειώνεται στο εύρος ηλικιών μεταξύ 45 – 70.

Ο Craig Stark δήλωσε : “Αρχικά, τα 3D video games περιέχουν μερικά στοιχεία που τα 2D δεν έχουν. Έχουν πολύ περισσότερη χωρική πληροφορία που καλείται κάποιος να εξερευνήσει. Δεύτερον, τα 3D video games είναι πιο πολύπλοκα, με γενικά μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τέτοιου είδους μάθησης και μνήμης όχι μόνο διεγείρει τον ιππόκαμπο, αλλά απαιτεί και την ύπαρξή του.”

Ποιες γνωστικές λειτουργίες διεγείρουν τα video games και ποιο είναι το επόμενο βήμα της επιστήμης ??

Τα video games είναι σχεδιασμένα να καταφέρνουν να εντάσσουν ολοκληρωτικά τον χρήστη στον εικονικό κόσμο των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος. Για του λόγου το αληθές, κατά τη διάρκεια χρήσης των video games ενεργοποιούνται και διεγείρονται πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν σε γνωστικές λειτουργίες όπως: Οπτική μνήμη, Χωρική μνήμη, Συναισθηματική μνήμη, μνήμη υπεύθυνη για κάποιο κίνητρο, εστίαση της προσοχής, κριτική σκέψη, ικανότητα λύσης προβλημάτων και λειτουργική μνήμη.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας θα είναι να καθορίσουν εάν ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος, είτε με τη βοήθεια των 3D video games ή με πραγματικές εξερευνητικές εμπειρίες, θα μπορούσε να αντιστρέψει τις γνωστικές ελλείψεις του ιππόκαμπου σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Αυτή η προσπάθειά τους ήδη χρηματοδοτείται με το ποσό των 300.000$. Παρακάτω παρατίθεται ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται συνοπτικά ολόκληρη η έρευνα.

 

Τι συμπεραίνουμε από όλα αυτά ??   

Πολλές είναι οι έρευνες που αναδεικνύουν τα θετικά του gaming (μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενα άρθρα του GameHorizon αναφορικά με την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου στους gamers καθώς και τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει σε νεαρά άτομα) και ελπίζουμε πως με την πάροδο του χρόνου θα έρθουν στο φως ακόμη πιο επαναστατικές έρευνες στον τομέα Gaming – Υγεία. Πολλοί από εσάς ίσως να μην έχετε τη δυνατότητα να  ταξιδεύετε ανά τον κόσμο για διακοπές και να μην αποκτήσετε τόσες πολλές εμπειρίες ζωής. Ωστόσο, η επιστήμη σας παρουσιάζει έναν εναλλακτικό τρόπο εξάσκησης του μυαλού σας, το gaming !!!

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts