Τα video games πολλές φορές έχουν θετική επίδραση σε νεαρά άτομα

Smiley face

Όπως όλοι γνωρίζετε, η κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα οι γονείς (ιδιαίτερα οι μανάδες), έχουν συνδέσει τη χρήση των video games με αρνητικές επιδράσεις όσον αφορά τα παιδιά τους που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε αληθές και είναι επιτέλους καιρός να αναδείξουμε και τα θετικά στοιχεία που παρέχει το gaming τόσο στην αυτή καθ’ αυτή υγεία του ίδιου του παιδιού, όσο και στην ίδια την κοινωνία.

Η “βιομηχανοποιημένη” αγάπη όλων των παιδιών, τα video games …

Τα video games, κακά τα ψέματα, είναι φτιαγμένα και επεξεργασμένα από επαγγελματίες, που δουλεύουν σε εταιρίες ανά τον κόσμο, με σκοπό να εντείνουν το ενδιαφέρον και την φαντασία των νεαρών ατόμων να τα αποκτήσουν και να τα παίξουν διασκεδάζοντας. Στοχεύουν σε ένα ευρύ ηλικιακό κοινό, για να καλυφθεί ολόκληρη η πίτα των ανθρώπων (Πραγματικά, ουκ ολίγες φορές βλέπουμε έναν μεσήλικα να παίζει video games).

Τι δείχνει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Columbia ??  

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Columbia εκτίμησε την συσχέτιση ανάμεσα στο χρονικό διάστημα που τα νεαρά άτομα παίζουν video games και την πνευματική τους υγεία καθώς και τις γνωστικές και κοινωνικές τους ικανότητες. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν το εξής: Το γεγονός ότι τα νεαρά άτομα έπαιζαν video games, πολλές φορές είχε θετικές επιδράσεις επάνω τους.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα ??

Οι ερευνητές προσάρμοσαν την ηλικία, το γένος και τον αριθμό των παιδιών και βρήκαν ότι η υψηλή χρήση video games συσχετιζόταν με 1,75 φορές υψηλότερη διανοητική ικανότητα και 1,88 φορές υψηλότερη επίδοση στα σχολικά μαθήματα. Δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά σχετικά με προβλήματα της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των παιδιών, ούτε από τα ίδια τα παιδιά, αλλά ούτε από τις μητέρες τους και τις δασκάλες τους. Οι ερευνητές, επίσης, βρήκαν ότι η υψηλή χρήση video games συσχετίζονταν με λιγότερα προβλήματα μεταξύ των διαπροσωπικών σχέσεων των gamers και των άλλων παιδιών. Οι γονείς των παιδιών ανέφεραν ότι τα παιδιά τους έπαιζαν περισσότερο από πέντε ώρες κάθε βδομάδα.

image1_video_games_and_positive_effects_on_young_children

Credit: © Sergey Nivens / Fotolia

Η έρευνα έγινε και πανευρωπαϊκά !!!

Γονείς και καθηγητές εκτίμησαν, με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου, παιδιά ηλικίας 6 – 11 ετών που έπαιζαν video games. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο πείραμα με διαδραστικές δοκιμασίες και στη συνέχεια οι ίδιοι οι καθηγητές πραγματοποίησαν μία εκτίμηση της ακαδημαϊκής πορείας των συγκεκριμένων μαθητών. Μπορείτε να μαντέψετε και μόνοι σας το αποτέλεσμα του πειράματος !!!

Ωστόσο, μία γνώμη ενός ειδικού είναι πολύ σημαντική …

Η Katherine M. Keyes, κάτοχος διδακτορικού τίτλου και Επίκουρος Καθηγητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Columbia και πιο συγκεκριμένα στο Mailman School of Public Health, αναφέρει:

“Το gaming πολλές φορές αξιοποιεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών σε σχολικές ηλικίες. Τα παραπάνω αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που παίζουν συχνά video games πολλές φορές συνδέονται κοινωνικά με τους συνομήλικούς τους και ενσωματώνονται αποτελεσματικότερα στην σχολική κοινωνία. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και οι γονείς να θέτουν, υπεύθυνα, όρια στη χρήση των video games. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τον μαθητή στην προσωπική του σχολική επιτυχία.”

Σίγουρα, οτιδήποτε γίνεται σε υπερβολικό βαθμό έχει αρνητικές επιδράσεις στο ίδιο το άτομο (Όπως το να παίζει ένα παιδί video games πολλές ώρες). Το θέμα, όμως, είναι ότι οι γονείς και η κοινωνία γενικότερα φτάνουν στο άλλο άκρο πιστεύοντας ότι στο μέλλον το παιδί τους θα μετατραπεί σε κατά συρροή δολοφόνος αν παίζει, παραδείγματος χάριν, πολύ GTA. Η άποψη αυτή είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, λανθασμένη και ευτυχώς που υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο.

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts