GameHorizon.gr

Ο Ρόλος του Game Master

Για να πραγματοποιηθεί ένα gaming session είναι απαραίτητος ο συντονισμός από τον Game Master. Από πρόσωπο του κρέμονται τα υπόλοιπα άτομα για να διηγηθεί την ιστορία, να περιγράψει τα δρώμενα και να επιβλέψει την εφαρμογή των κανόνων στο παιχνίδι.  Έχοντας λάβει το ρόλο αυτό για σχεδόν μια δεκαετία, θα προσπαθήσω να σας μεταδώσω το αίσθημα του να βρίσκεσαι πίσω από ένα session. Το υπόλοιπο κείμενο θα τοποθετήσει εσένα, αγαπητέ αναγνώστη, στο ρόλο ενός GM, για να κατανοήσεις την πολύπλευρη υπόστασή του.

Αρχικά, η μεγαλύτερη υποχρέωση σου είναι να γνωρίζεις του παίκτες σου. Λέγοντάς το, δεν εννοώ τους characters. Αυτό που πραγματικά πρέπει να γνωρίζεις είναι τους ανθρώπους πάνω από τα character sheets. Η διαφορετικότητα ανάμεσα στις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους είναι η κινητήρια δύναμη της έμπνευσής σου. Όπως είπε και ένας εξαιρετικός youtuber (ναι, για τον Matthew Colville μιλάω) “If you had fun, I had fun”. Με το παραπάνω εξηγεί ότι όλος ο κόπος σου θα πάει χαμένος, αν δεν αρέσει στους παίκτες. Φυσικά, όντας ανθρώπινο ον αδυνατείς να ευχαριστήσεις τους πάντες κάθε φορά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Αντίθετα, όσο καλός και αν είσαι στα παρακάτω στοιχεία, αν δεν μεριμνείς για τη διασκέδαση του Party σου, τότε έχεις χάσει την ουσία!

 

Game Master_Legacy

 

Άλλη μια πτυχή της πολυδιάστατης έννοιας του Game Master, είναι η προετοιμασία του παιχνιδιού. Είτε αυτή θα σου κοστίσει μια ώρα, είτε μια βδομάδα σκληρής δουλειάς, είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις. Η εμπειρία θα είναι σαφώς κατώτερη, αν δεν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. Τα παραπάνω δεν σου στερούν την έμπνευση της στιγμής. Μην ξεχνάς πως το καλύτερο πλάνο διαρκεί μέχρι να εκτοξευθεί το πρώτο βέλος. Έτσι, λοιπόν, οφείλεις να έχεις εξετάσει διάφορα ενδεχόμενα. Ταυτόχρονα, πρέπει να δώσεις στη βραδιά το απαραίτητο βάθος. Για το τελευταίο, δε πρέπει να παίζεις με τη τύχη σου.

Συνεχίζοντας, θα προχωρήσουμε χρονικά από το στάδιο πριν το game night, σε αυτό κατά τη διάρκειά του. Η σημαντικότερη, κατά πολλούς, υπόσταση σου ακούει στο όνομα “storyteller”. Καλείσαι, δηλαδή, να αφηγηθείς μια ιστορία (μικρή ή μεγάλη). Πρωταγωνιστές αυτής είναι οι παίκτες σου. Είτε αυτή περιλαμβάνει τη λύση ενός μυστηρίου, είτε την μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, πρέπει να προσαρμοστείς λεκτικά και εκφραστικά. Οφείλεις να μεταδώσεις το συναίσθημα του κόσμου και των NPC (aka Non Player Characters) όσο πιο πιστά μπορείς. Αυτό κατορθώνεται με εμπειρία, εξάσκηση και σωστή χρήση του προφορικού λόγου.

 

Game Master_Matrix

 

Περαιτέρω, το ισχυρότερο όπλο σου είναι η περιγραφή. Άλλοτε σύντομη, άλλοτε αναλυτική, όχι μόνο θα δημιουργήσει της εικόνες στο μυαλό των υπολοίπων, αλλά και μπορεί να τους βάλεις σε σκέψεις πάνω σε τι να δώσουν σημασία. “With great power, comes great responsibility”. Στόχος σου είναι να χρησιμοποιήσεις αυτή την ικανότητα για να κάνεις τις στιγμές της βραδιάς ανεπανάληπτες. Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, αλλά χρειάζεσαι μόνο λίγες από αυτές. Αφήνοντας την φαντασία των παικτών να συμπληρώσει τα σκόπιμα κενά, θα κεντρίσει τη προσοχή τους και θα τους ταξιδέψει στο δικό σου κόσμο, μέσα από τα δικά τους φίλτρα.

Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, ο ρόλος του δικαστή. “Το τραπέζι πρέπει να διέπεται από νόμους! Όταν υπάρχει διαφωνία καλείσαι να δώσεις την τελική απόφαση. Τα χέρια σου ιδρώνουν… Ξεφυλλίζεις το βιβλίο οδηγιών και δεν μπορείς να αποφανθείς άμεσα… Είσαι έτοιμος να λιποθυμήσεις!” Δυστυχώς, κάπως έτσι θα διαδραματιστεί το γεγονός, όταν το ζήσεις για πρώτη φορά. Η ψυχραιμία και η λογική είναι οι δύο σύμμαχοι σου. Μην ξεχνάς ποτέ, πως στο δικαστήριο εξετάζονται όλοι οι μάρτυρες και η απόφαση λαμβάνεται με αμεροληψία.

 

Game Master_Enjoyment

 

Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ την έννοια του “πληροφοριοδότη”. Στον κόσμο σου μονάχα εσύ είσαι ο παντογνώστης! (Τουλάχιστον αυτό ξέρουν οι παίκτες σου.) Χρέος σου είναι να δίνεις τις κατάλληλες πληροφορίες για να συνεχίσουν τις περιπέτειές τους. Μέσα από μικρά πράγματα και λόγια ατόμων πρέπει να εξισορροπήσεις το ζυγό μεταξύ γνωστού και αγνώστου, μεταξύ φωτός και σκοταδιού. Κάποιες φορές θα κληθείς να τους καθοδηγήσεις στο φως του τούνελ! Άλλοτε θα τους βυθίσεις στο σκοτάδι ενός λαβυρίνθου! Έχε πάντα στο νου σου, πως “τα αγαθά κόποις κτώνται” και  πως μερικά πράγματα είναι πιο ακριβά από ολόκληρες περιουσίες.

Φτάνοντας στο τέλος του σημερινού άρθρου, φτάσαμε ένα βήμα πιο κοντά στη κατανόηση του Game Master του τραπεζιού μας. Αξιομνημόνευτη είναι η έλλειψη αναφοράς στη θέση σας απέναντι στους παίκτες. Για πολλούς αυτό είναι αυτονόητο. Για άλλους όχι. Η στάση του GM, λοιπόν, πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Όπως αναφέρθηκε από νωρίς, σκοπός είναι η διασκέδαση… δεν είναι μάχη ανάμεσα του Game Master και των παικτών.

Πείτε μας: Θα τολμούσατε να μπείτε στο ρόλο του Game Master ;

Facebook Comments

Christos Karaiskos
Λέγεται Χρήστος Καραΐσκος ή αλλιώς "ShadowKiller". Από μικρός με ένα gameboy στο χέρι ενώ η πρώτη γλύκα του με το pc gaming ήταν το unreal tournament. Universalist στα είδη των παιχνιδιών, ενώ έχει μεγάλη αγάπη για board games καθώς και pen and paper games. Πρόθυμος να δοκιμάσει κάθε τι καινούργιο! Rank 1 στο HotS (Hero Brawler και ΌΧΙ MOBA ).

No comments

Leave a Reply

GAMEHORIZON RECRUITMENT

GameHorizon