Εφηβεία και ακατάλληλο περιεχόμενο στα video games

Smiley face

Πολλές φορές αναρωτηθήκατε για το ακατάλληλο περιεχόμενο των video games. Πώς το ηλικιακό όριο καταφέρνει να περιορίσει τους εφήβους από το να αγοράσουν ένα game με ετικέτα 18+ ? Η επιστήμη έβαλε για ακόμη μια φορά το χεράκι της ! Στις 25 Οκτωβρίου 2016 δημοσιεύτηκε μία ενδιαφέρουσα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, σχετικά με το περιεχόμενο δημοφιλών video games σε κάπνισμα και αλκοόλ (Για συμβατικούς λόγους το περιεχόμενο σε κάπνισμα και αλκοόλ στη συνέχεια του άρθρου θα αναφέρεται ως ακατάλληλο περιεχόμενο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλου είδους ακατάλληλα περιεχόμενα στα games.). Συνοπτικά, αποδείχθηκε ότι οι έφηβοι gamers του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αυξημένες πιθανότητες αρνητικού επηρεασμού από video games με ακατάλληλο περιεχόμενο. Μέχρι στιγμής, το ηλικιακό όριο στα games δεν είναι αποτελεσματικό, διότι απαιτούνται, προφανώς, διαφορετικά μέτρα προστασίας των ανηλίκων.

 

akatallilo-periexomeno-gtaIV-smoking-mod

Το GTA IV θεωρείται ένα καλό παράδειγμα όπου κάποιος μπορεί να βρει ολόκληρο mod που έχει να κάνει με το κάπνισμα. Είναι δυνατόν ?

Το περιεχόμενο …

 

Το περιεχόμενο των video games, που κρίθηκε ευρέως, αφορούσε πολλαπλά in-game στιγμιότυπα καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά και η θεματολογία της έλαβε χώρα γύρω από το εξής ερώτημα:

Σε τι βαθμό τα δημοφιλέστερα video games επηρεάζουν με τέτοιου είδους ακατάλληλο περιεχόμενο τους εφήβους, έτσι ώστε να αναπτύξουν μία “μελλοντική” ανάρμοστη συμπεριφορά (Καπνιστές και αλκοολικοί) ?

 

akatallilo-periexomeno-gtaV

Στο GTA V μπορεί να εντοπίσει κανείς άπειρα παραδείγματα με ακατάλληλο περιεχόμενο σε ολόκληρο το φάσμα του παιχνιδιού.

Η έρευνα … 

 

Οι ερευνητές εξέτασαν το περιεχόμενο 32 best-seller video games της περιόδου 2012-13. Στη συνέχεια, διεξήγαγαν μία ευρύτερη online έρευνα με τους εφήβους – gamers, οι οποίοι έπαιζαν games με ακατάλληλο περιεχόμενο. Επιπλέον, έγινε ανάλυση και των cutscenes στο YouTube για τα πέντε δημοφιλέστερα games της υπό μελέτης περιόδου (Grand Theft Auto IV + V, Call of Duty: Black Ops II, Call of Duty: Modern Warfare 3, Assassin’s Creed III). Τα υπό μελέτη games αναλύθηκαν για τις εξής κατηγορίες: stealth, action adventure, open world, shooter και survival/horror. Ο κοινός τους παρονομαστής ήταν ο main character που έμοιαζε και συμπεριφερόταν σαν πραγματικός άνθρωπος. Τέλος, οι ερευνητές πήγαν ένα ακόμη βήμα παραπέρα ρωτώντας 1094 Άγγλους εφήβους, ηλικιών 11-17, εάν έχουν παίξει κάποιο ιδιαίτερα δημοφιλές παιχνίδι που περιείχε σκηνές καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Τα αποτελέσματα … 

 

Η τελική μορφή της έρευνας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking και τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα αν και αναμενόμενα. Βρέθηκε πως το ακατάλληλο περιεχόμενο δεν είχε αναφερθεί από τον ευρωπαϊκό, αρμόδιο ρυθμιστή, το σύστημα PEGI (Pan-European Games Information). Το σύστημα αυτό ενημερώνει άλλους φορείς σχετικά με το ηλικιακό όριο που πρέπει να τοποθετείται στα video games. Κάτι τέτοιο, θεωρητικά, βοηθάει τους γονείς να κάνουν την σωστή επιλογή. Επίσης, η μελέτη με τους 1094 εφήβους έδειξε πως οι περισσότεροι είχαν ασχοληθεί με τουλάχιστον ένα video game με ακατάλληλο περιεχόμενο. Οι ίδιοι εμφάνιζαν διπλάσια πιθανότητα να έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Το συμπέρασμα είναι ότι τέτοιες σκηνές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους εφήβους, κυρίως υποσυνείδητα.

 

akatallilo-periexomeno-sta-video-games-prooikonomei-ethismo-sto-kapnisma-kai-sto-alkool

Το ακατάλληλο περιεχόμενο των παιχνιδιών στατιστικά προδιαθέτει τους εφήβους να ξεκινήσουν κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ 

Η ερμηνεία από τους ειδικούς …

 

Η ψυχολόγος του κέντρου μελετών του καπνίσματος και αλκοολούχων ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dr Joanne Cranwell, ανέφερε:

“Παρόλο που γύρω στο 54% των Άγγλων εφήβων παίζουν online video games, η επαγρύπνηση των γονέων αναφορικά με το ακατάλληλο περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται, ολοένα και μειώνεται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι γονείς δίνουν μεγαλύτερη βάση στο περιεχόμενο άλλων media (Π.χ. στις ταινίες). Το 80% των παιδιών, ηλικίας 10-15, παίζουν video games με όριο ηλικίας πολύ μεγαλύτερο από το δικό τους. Από την άλλη, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς δεν είναι πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Τα video games είναι ελκυστικά για τους εφήβους ασχέτως της ηλικιακής κατηγοριοποίησης.”

Η ίδια συνεχίζει:

“Το σύστημα PEGI θα μπορούσε να συμπεριλάβει μία ετικέτα με ακατάλληλο περιεχόμενο μαζί με το ηλικιακό όριο. Είναι φανερό πως το δήθεν ηλικιακό όριο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εστιαστούν στα επίπεδα της έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο σε συνάρτηση με τη δόση που οι νεαροί gamers συνεχώς λαμβάνουν. Στη συνέχεια, θα ήταν θεμιτό να μελετηθούν οι επιπτώσεις μιας τέτοιου είδους, μακροχρόνιας συμπεριφοράς γύρω από το κάπνισμα και το ποτό.”

Πηγή: 1

0

Video of the day

Latest Partnership

Recent Posts